Kad bērnam sāk veidoties dzimumzīmes?

Kad bērnam sāk veidoties dzimumzīmes?

21. Mar 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums ikvienam uz ķermeņa ir lielākas vai mazākas dzimumzīmes, bet kurā vecumā tās sāk veidoties? Vai tās var būt arī jaundzimušajam un kas ietekmē to veidošanos? To Māmiņu Klubs jautā dermatoloģei Džuljetai Ulmanei no Ulmaņu privātklīnikas.

Speciāliste atklāj, ka dzimumzīmes bērniem var būt jau piedzimstot un tāpat nelielas dzimumzīmītes var parādīties arī mazuļa pirmā dzīves gada laikā.

Tomēr vairumam bērnu tās sāk veidoties pusaudžu vecumā no divpadsmit līdz piecpadsmit gadu vecumam!

„Pārsvarā visas dzimumzīmes, kas bērnam bijušas piedzimstot, ir labdabīgas. Savukārt pusaudža vecumā, kad tās sāk attīstīties lielā daudzumā, it īpaši, ja tās strauji palielinās izmēros, par dzimumzīmēm jau ir vērts satraukties un, iesējams, tās pārbaudīt!

Maziem bērniņiem šādu problēmu gan parasti nav,” skaidro Džuljeta Ulmane.

Kas ietekmē dzimumzīmju veidošanos?

Dermatoloģe pieļauj, ka 90% gadījumu dzimumzīmju daudzumu, kas mazulim ir piedzimstot, nosaka iedzimtība. Tomēr līdz šim zinātniski tas nav pierādīts.

„Tāpat pastāv uzskats, ka tad, ja sieviete grūtniecības laikā vairāk atrodas saulē, tad mazulim veidojas vairāk dzimumzīmju, bet arī tas līdz šim vēl nav pierādīts!

Vēl dažkārt izskan viedoklis, ka dzimumzīmju daudzumu uz bērna ādas ietekmē tas, vai viņš piedzimis gadā, kad saule bijusi aktīvāka vai arī tad, kad tā bijusi mazāk intensīva, bet arī šī teorija nav apstiprināta ne ar vienu zinātnisku pētījumu.

Līdz ar to joprojām trūkst zinātniski apstiprinātu pierādījumu un arī informācijas par to, kādi faktori patiesībā ietekmē to, cik daudz dzimumzīmju bērnam būs," tā Džuljeta Ulmane. 

Māmiņu Klubs

Vai arī tavam bērniņam piedzimstot bija dzimumzīmes? Cik dzimumzīmju ir Tavam bērniņam?

Eksperts

Džuljeta Ulmane

sertificēts ārsts-dermatologs
Džuljeta Ulmane Vecāku skolā
Iveta - tereeze Iveta - tereeze 21. Mar 2017, 08:09

Manam bērniņam dzimumzīmes parādījās pēc pirmās jubilejas, interesanti ka tikai kreisajā pusē, viena virs austiņas, otra uz pleca un trešā uz sāniņa.