Kā tikt pāri nomāktības sajūtai pēc dzemdībām

Kā tikt pāri nomāktības sajūtai pēc dzemdībām

29. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar bērniņa piedzimšanu, māmiņām jāuzņemas jaunas rūpes, jauni pienākumi, jaunas lomas, kas var radīt apjukuma sajūtu, jo visi grib redzēt mazo bēbīti, ir miega trūkums un, vispār, šķiet, ka fiziski kaut kā trūkst, jo tomēr iepriekšējie deviņi mēneši ir pavadīti ar mazulīti zem sirds.

Ieskaties ieteikumos, kā tikt galā ar nomāktības un apjukuma sajūtu pēc dzemdībām.

Sazinies ar citām māmiņām. Nodibinot kontaktus ar citām māmiņām, ir iespēja tikt laukā ārpus ierastās vides. Māmiņa var painteresēties bēbīšu skoliņās, droši uzsākt sarunu ar māmiņām parkos, kaut  vai bērnu preču veikalos! 

Vēro mazuli. Ja māmiņa būs mierīga, arī mazulis tāds būs, tas ir pierādīts fakts, tāpēc, iepazīstot mazuli tuvāk, māmiņa var saprast, kā viņš jūtas.Piemēram, ja sabiedriskā vietā mazulis sāk zīst kulaciņu, viņš vēlas nomierināties. Ķermeņa valoda parādīs to, kā mazulis jūtas un kas viņam palīdz nomierināties.

Psiholoģes, psihoterapeites Diānas Zandes lekcijas

Iepazīsti mazuļa raudas. Raudāšana pirmajos mēnešos ir mazuļa komunikācija ar māmiņu. Katru reizi, kad mazulis raud, viņš nevēlas, lai viņš tiktu pabarots. Iespējams, ka viņš tikai vēlas Tavu uzmanību, viņš vēlas gulēt vai ir vienkārši noguris. Iepazīstot dažādus raudāšanas veidus, māmiņai var izdoties daudz labāk saprast mazuli.

Mazāk ir vairāk. Mazuļi ir viegli pārstimulējami, tāpēc, ja mazulis visu dienu bijis cilvēkos, viņu rokās ir turējuši dažādi cilvēki un ir izpalicis miedziņš, mazulis var būt pavisam kreņķīgs. Nomierināt palīdzēs šūpošana, aijāšana, viegla žūžošana, tomēr vajadzētu mēģināt izvairīties no šādām situācijām, kad ir daudz ārējo kairinātāju.

Izgulies. Smaidīga un izgulējusies māmiņa spēs sniegt mazulim vairāk nekā sagurusi māmiņa, tāpēc, ja reiz jūties nogurusi, nemēģini sasteigt darbiņus, kas jāpabeidz, bet izgulies kopā ar mazuli. Nekas nav svairīgāks par atpūtu un enerģijas rezervju atjaunošanu, sevišķi,  ja mazulis bijis kreņķīgs ilgāku laiku.

Atrodi laiku tikai sev. Šis ir ierosinājums, kas no māmiņu puses rada visvairāk diskusiju. Kā veltīt laiku sev, ja mājās ir mazs bērns?! Tas nebūt nenozīmē, ka māmiņa visu dienu pavadīs vienatnē, jo tas varētu pārāk grūti gan emocionālā, gan fiziskā ziņā, sevišķi, ja mazulis tiek barots ar krūti. Šeit atslēgas vārds ir "vienkārša atpūta" - vanna, žurnāla lasīšana vai 10 minūtes, kuras veltīt jogai. Varbūt esi pametusi novārtā savu hobiju? Tad ir laiks atjaunot arī to!

Saņem profesionālu palīdzību. Ja nomāktības sajūta ir ilgstoši, noteikti tam palīdzēs pāri tikt kompetenti speciālisti. Māmiņa taču vēlas sniegt mazulim visu to labāko, vai ne? Un viņam vislabākais būs laimīga un atpūtusies mamma!

Kad māmiņa iemācīsies atpūsties un izbaudīt jauno lomu - būt par mammu -, dzīve iegūs pavisam jaunu nozīmi!

Lai izdodas!

Māmiņu Klubs

Psiholoģes, psihoterapeites Diānas Zandes lekcijas

ivetap ivetap 18. Sep 2015, 22:58

Ar pēcdzemdību depresijas simptomiem Latvijā saskaras ap 20% jauno māmiņu.
Atbalstu un palīdzību var meklēt arī slēgtajā atbalsta grupā šeit pat MK - http://www.maminuklubs.lv/forum/pecdzemdibu-depresija-209611/ vai arī mājaslapā: www.debesmanna.com