Kā tikt galā ar pirmajām krūts ēdināšanas problēmām

Kā tikt galā ar pirmajām krūts ēdināšanas problēmām

12. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visas zinām, ka krūts piens mazulim ir pats labākais. Visur dzirdam, ka tas ir dabiski un patiešām skaisti. Un tomēr, pēc dzemdībām daudzas māmiņas sastopas ar grūtībām, kas rada diezgan daudz pārdzīvojumu un asaru. Kas tās par grūtībām, un kā ar tām tikt galā, pastāstīs krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase. 

Sāpes un plaisas krūts galos

Ar sāpīgu krūts galu problēmu saskaras gandrīz visas jaunās māmiņas, šīs nepatīkamās sajūtas pāriet pāris dienu laikā pēc dzemdībām. Bet, ja sāpēs ir ilgāk un sāpes jūtat visa krūts ēdināšanas procesa laikā, un šis ir tikai sākums, tad visdrīzāk mazulis netiek pareizi likts pie krūts.

Pēc krūts ēdināšanas speciālistes Sandras Lases vārdiem sāpes krūts ēdināšanas procesa sākumā ir pilnībā normāla parādība, jo krūtis vēl nav pieradušas pie zīdīšanas procesa. Bet pastāvīgas sāpes, plaisas un zilumi uz krūts galiem - tas vairs nav normāli. Ja kaut kas no tā visa ir, ir nepieciešamība pēc krūts ēdināšanas pozu maiņas.

Ja bērniņš ir pareizi pielikts pie krūts, viņa mutītei jābūt plaši atvērtām, lūpiņām jābūt izvērstām uz āru. Mazulim jāsatver ne tikai krūts gals, bet arī lielākā areolas daļa. 

Daudzas jaunās māmiņas, tiklīdz sāk pareizi mazuli likt pie krūts, atzīst, ka plaisas uz krūšu galiem sadzīst dažu dienu laikā un krūts ēdināšana vairs nav sāpīgs un mokošs process. 

Ir sievietes, kas pirmajām krūts ēdināšanas dienām savlaicīgi iegādājas silikona krūts uzgalīšus un baidās, ka krūts gala īstā forma nebūs ērta mazulim, bet tas ir mīts, jo patiesībā ēdināšana ar krūts uzgalīšiem pati par sevi nav nemaz tik ērta - nevienam, ne otram. 

Piens ir klāt!

Ar piena parādīšanos, krūtis kļūst akmens cietas. Tādos gadījumos daudzi iesaka pienu atslaukt, bet, ja loģiski padomā - piens atkal būs vairāk. Ko darīt?

Sandra Lase apgalvo: ja bērniņš ēd pēc pieprasījuma, krūti atslaukt nevajag. Tādā gadījumā tiek nodrošināta pietiekama stimulācija un piens izstrādājas tik, cik nepieciešams. 

Piena sastrēgumi

Nosaukums pats par sevi saka visu priekšā - piens paliek krūtīs kaut kur iekšā. Parasti tas izskatās kā pietūkums, var būt paaugstināta temperatūra. Un pirmais, kas jādara - jādabū laukā pieniņš no cietušās krūts. 

Piena sastrēguma gadījumā piens izdara spiedienu uz tuvākajiem audiem un krūts iekšpusē veidojas zilumi. Pret tiem lieliski palīdz kāpostu lapas, kas noņem pietūkumu. 

Biežāk lieciet bērnu pie krūts, ja mazulis neizēd pietiekami vai arī viņam to ir grūti izdarīt, tad tas ir gadījums, kad jāatslauc mazliet piena pirms ēdienreizes, pēc atslaukšanas pieliekam mazuli pie krūts un viņš labāk par piena sūknīti, izzīdīs pieniņu. 

Temperatūra pazemināsies ātri, pašsajūta uzlabosies, pietūkums var saglabāties ne ilgāk par nedēļu. 

Mazulim pieniņš "nāk atpakaļ"?

Kā zināt, ka piena daudzums, kas mazulim iznācis kopā ar atraugu, nav viss, ko viņš nupat kā apēda?

Krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase stāsta, ka tas ir dabīgs process un nervu sistēmas nobriešanas posms. Parasti tas izzūd pēc apmēram 6 mēnešu vecuma. Daudzas māmiņas uztraucas, ka mazuli pārbaro, bet tas noteikti tā nav.

Ir aptuvena norma, ko mazulis pēc ēšanas var atraugāt - un tas ir ne vairāk kā ēdamkarote. Reizi diennaktī mazuļa atrauga var būt pat lielāka - apmēram 3 ēdamkarotes. Arī tā ir normāla parādība. 

Ja bērnam pieniņš atnāk atpakaļ vairāk vai arī tāda "atvemšana" viņam ir ilgāk par pirmo dzīves pusgadu, vislabāk doties uz konsultāciju pie ārsta. 

Ēdināt mazuli ar krūti - tā ir neaizmirstama sajūta. Ja esi saskārusies ar kādām grūtībām, centies tikt ar tām galā un ej uz priekšu ar paceltu galvu!

Ar laiku visas grūtības aizmirsīsies un atmiņā paliks tikai tie jaukākie brīži!

Māmiņu Klubs

Sandras Lases individuālā krūts ēdināšanas konsultācija

Diānas Zandes krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā