Kā sagatavoties pastaigai ar zīdainīti?

Kā sagatavoties pastaigai ar zīdainīti?

23. Jun 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Speciālisti, kas atbildīgi par bērnu veselību – gan dermatologi, gan pediatri – vienbalsīgi apstiprina to, ka pirmajā dzīves gadā mazuli sauļot nedrīkst. Kā pastaigu laikā zīdainīti pasargāt no tiešas saules staru ietekmes, skaidro Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Irēna Putniņa.

Pastaigas laiks

„Pirmkārt, pastaigai nevajadzētu izvēlēties to dienas daļu, kad ir lielākais karstums. Lieguma stundas, kad vispār nevajadzētu domāt par došanos uz pludmali un garām pastaigām, ir laiks no pulksten pusdivpadsmitiem līdz pusčetriem, četriem dienā! Šajā laikā uzturēties pludmalē nav ieteicams ne tikai pirmskolas vecuma bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Ratu krāsa

Ļoti svarīgi izvērtēt to, kādi ir mazuļa rati. Ja to virsma ir tumšā krāsā, tad saules stari tiek pievilkti vairāk. Ja kulbas ratiņu materiāls ir tumšs tad, protams, jāskatās arī uz to, kāds ir materiāls, no kura tie izgatavoti.

Tad, ja tie ir kvalitatīvi rati, tiem vajadzētu būt lietošanas instrukcijai, kurā rakstīts, kāda ir to auduma spēja uztvert un uzturēt siltumu! Ir arī audumi, kas neskatoties uz to, ka ir tumši, siltumu atgrūž. Tas nozīmē, ka ratu iekšpuse karstā laikā neuzkarst un tajos neveidojas siltumnīcas efekts.

Vēdināšanas sistēma

Šobrīd lielākajai daļai bērnu ratu ir iestrādāta arī vēdināšanas sistēma. Tādēļ vecākiem ir jāizpēta un jāsaprot, kā to pareizi lietot. Pirms došanās pastaigā, šīs ventilācijas sistēmas noteikti vajadzētu atvērt, lai bērniņam ratos būtu nodrošināta nepieciešamā gaisa plūsma!

Pats briesmīgākais, ja tad, kad ārā ir trīsdesmit grādu liels karstums, tas bērniņa ratos uzkrājas un gaisa apmaiņa nenotiek. Tad mazulim ir grūti.

Ratu iekšpuse un vāks

Bērna ratiņos būtu jāklāj tādi audumi, kas mazuli nesviedrē. Tādēļ ieteicams izvēlēties materiālus no dabīgajiem materiāliem!

Vēl pastaigas laikā kulbas iekšpusi vajadzētu sargāt no tiešiem saules stariem. To var panākt, pārlaižot pār ratiem vāku tā, lai saule bērnu neapspīd.

Zīdainīti karstā laikā pasargāt no saules stariem ir vieglāk, nekā lielāku bērnu, kurš pastaigas laikā, vairāk vai mazāk, saulē atrodas nepārtraukti.

Kā tu pasargā savu mazulīti no saules?