Kā pieteikties pabalstu saņemšanai, ja gaidi bērniņu?

Kā pieteikties pabalstu saņemšanai, ja gaidi bērniņu?

23. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visai bieži, topošie un jaunie vecāki jautā par secību, kādā var pieteikties uz pabalstiem saistībā ar bērniņa gaidīšanu un dzimšanu. Izmaiņas pabalstos ir samērā biežas, tāpēc par aktuālāko aicinājām pastāstīt VSAA Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatori Kristīni Kovaļovu.

Kādam pabalstam jāpiesakās vēl pirms dzemdībām?

Darbnespējas lapa B par grūtniecības atvaļinājumu līdz dzemdībām, tiek izsniegta parasti 70 dienas pirms dzemdībām. Uz darbnespējas lapas ir paredzētas ailes, kas jāaizpilda darba devējam ar apstiprinājumu, ka neesat ieradusies darbā. Pēc darba devēja apstiprinājuma, šo pirmo darbnespējas lapu kopā ar iesniegumu iesniedzat  jebkurā VSAA nodaļā maternitātes pabalsta pirmās daļas piešķiršanai par grūtniecības atvaļinājumu. Otrā darbnespējas lapa par dzemdību atvaļinājumu tiek izsniegta, nenoslēdzot periodu ar beigu datumu. Parastā  kārtība ir, ka šo darbnespējas lapu ārsts noslēdz tikai pēc dzemdībām, attiecīgi piešķirot vai nu 56 kalendārās dienas vai 70 kalendārās dienas. Pēc darba devēja aizpildītās informācijas par neierašanos darbā, darbnespējas lapa iesniedzama VSAA nodaļā maternitātes pabalsta otrās daļas piešķiršanai par atvaļinājumu pēc dzemdībām.

Kad bērniņš ir klāt

No bērna 8 dienu vecuma pienākās bērna piedzimšanas pabalsts 421,17 eiro. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs jebkurā VSAA nodaļā iesniedz iesniegumu par pabalsta piešķiršanu (var izmantot VSAA mājaslapā (www.vsaa.gov.lv ) ievietoto veidlapu). Iesniegumu VSAA var iesniegt arī elektroniska dokumenta formā, ja ir drošs elektroniskais paraksts (sūtot uz edoc@vsaa.lv) vai nosūtīt pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļu.

Vecāku pabalstu var piešķirt ne ātrāk kā ar nākamo dienu pēc apmaksātā pēcdzemdību atvaļinājuma beigām, un to izmaksā par iepriekšējo kalendāro mēnesi.

Lai saņemtu vecāku pabalstu, ne ātrāk kā mēnesi pirms apmaksātā pēcdzemdību atvaļinājuma beigām jebkurā VSAA nodaļā var iesniegt iesniegumu par pabalsta piešķiršanu (var izmantot VSAA mājaslapā (www.vsaa.gov.lv ) ievietoto veidlapu). Iesniegumu VSAA var iesniegt arī elektroniska dokumenta formā, ja ir drošs elektroniskais paraksts (sūtot uz edoc@vsaa.lv ) vai nosūtīt pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļu. Ja vēlaties lēmumu par vecāku pabalsta aprēķinu saņemt elektroniski, tad, iesniegumā par pabalsta piešķiršanu jāatzīmē, ka vēlaties lēmumu saņemt uz norādīto e-pastu. E-pasta adresi iesniegumā norādiet skaidri salasāmu.

Pabalstu izmaksā par iepriekšējo kalendāro mēnesi.

Pirms minēto pabalstu piešķiršanas nav iespējams prognozēt to izmaksas datumus.

Piemēram, grūtniecības atvaļinājums tiek piešķirts 20.februārī (70 dienas pirms dzemdībām) -  maternitātes pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts par pirmsdzemdību periodu no 20.februāra līdz 30.aprīlim (70 dienas); bērns piedzimst 1.maijā - maternitātes pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts par pēcdzemdību periodu no 1.maija līdz 25.jūnijam (56 dienas); no 8.maija pienākās bērna piedzimšanas pabalsts; vecāku pabalsts pienākās no 26.jūnija (ja ar minēto datumu darba vietā piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums) un tiks izmaksāts jūlijā par jūnija 5 dienām.

Pārskatāma tabula par 2014.gadam aktuālajiem pabalstiem vecākiem atrodama ŠEIT>>

Māmiņu Klubs