Kā pareizi izvēlēties apģērbu jaundzimušajam

Kā pareizi izvēlēties apģērbu jaundzimušajam

02. Dec 2015, 08:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot berniņu, jāsastopas ar daudzām patīkamām rūpēm, jo šim svinīgajam brīdim, kad mājās ierodas bērniņš, visi cenšas sagatavoties laikus. Un viena no lietām, kas noteikti jādara - jāsagādā mazulim nepieciešamās lietas. Bet šis jautājums ir vienmēr aktuāls, jo mūsdienās bērnu preču veikali kļūst aizvien pilnāki, un topošie vecāki, veikalos ienākot, apjūk. Ko un cik daudz pirkt? Kas vajadzīgs, un bez kā var iztikt? Mēģināsim tikt skaidrībā kopā!

Visā visumā, pirmais mazuļa dzīves gads būtu iedalāms trijos posmos, un katrā no tiem - konkrēti apģērba izmēri. Pirmais - periods no dzimšanas līdz 3 mēnešu vecumam, otrais- no trim mēnešiem līdz sešiem, trešais - no 6 mēnešiem līdz gadam.

Principā, jāseko līdzi vairākiem nosacījumiem: pirmkārt, centieties nepirkt uz priekšu daudz viena izmēra apģērbus, pirmajā dzīves gadā mazie ļoti ātri aug, un daudzas lietas vienkārši var netikt pat izmantotas, bet pirmajos trijos dzīves mēnešos vispār nevajag daudz apģērbu. Tātad, ir jēga pirkt drēbes, ko mazulim varētu vilkt līdz aptuveni 7 mēnešu vecumam, pēc tam - atkarībā no nepieciešamības.

Mazuļa apģērbam jābūt ērtam, brīvam, tas nedrīkst ierobežot mazuļa kustības. Apģērbam jābūt gan ērtam mazulim, gan arī mammai, kas bērniņu ģērbj, bet tai pat laikā, apģērbs nedrīkst karāties. Jāvelk labas kvalitātes apģērbi, kas darināti no dabīgiem materiāliem kā kokvilna. Ja pirms apģērba iegādes, taustot materiālu, tas nešķiet ādai patīkams, šo apģērbu labāk neiegādāties. Apģērba materiālam jābūt plānam, patīkamam, maigam, jo mazuļa āda ir vēl maigāka kā mūsu āda, un tā ātrāk izjūt kairinājumu. Sintētiskus apģērba izstrādājumus arī labāk neiegādāties. Jaundzimušajam labāk nepirkt arī apģērbu, kas jāvelk pāri galvai. Izvēlies kaut ko ar spiedpogām vai lentītēm. Parastās podziņas ir ērtas, bet ģērbšanās būs mazlietiņ ilgāka.

Tāpat īsti nav jēgas pirmajiem sešiem dzīves mēnešiem iegādāties pārspīlēti dārgu apģērbu. Mazuļi šajā vecumā daudz guļ, un pirmkārt, viņiem vajadzīgs tīrs apģērbs. Dārgi un skaisti tērpi īsti nenoderēs, ja nu vienīgi fotogrāfijai mēneša jubilejā.

Vispār, pret apģērba izvēli vecākiem būtu jāizturas atbildīgi - nedrīkst aizmirst, ka drošība ir pirmajā vietā, un tas attiecas arī uz apģērbu. Nevajadzētu pirkt rāpuļus ar lentītēm, kas var aptīties bērniņam ap kaklu (un jā, tādi ir joprojām nopērkami..)! Nekādā gadījumā nevajadzētu pirkt apģērbu ar dažādām dekorācijām, vai pielīmētiem aksesuāriem, jo mazuļiem patīk visu nogaršot, un pat neliela norīta pērlīte bērniņam var būt bīstama. Nedrīkst aizmirst, ka jaundzimušā apģērba vīlēm vislabākajā gadījumā vajadzētu atrasties apģērba ārpusē.

Apģērbam jābūt tādam, ko viegli uzvilkt un novilkt, lai ģērbšanās process nebūtu ilgs. Galu galā, arī mazuļiem nepatīk ilga ģērbšanās.

Kur pirkt? To jāizlemj katram pašam. Kāds visu iegādājas internetā, kāds dodas pastaigā pa bērnu preču veikaliem, vēl kāds, lai ietaupītu, jaunas drēbes pērk tikai "izejamās", un pārējās ar prieku ņem no draugiem un radiem, kuru mazuļi izauguši, vai arī - iegādājas lietoto apģērbu veikalos. Pats galvenais, lai drēbītes būtu kvalitatīvas, pārējam īsti nozīmes nav šajā gadījumā. 

Te būs aptuvens nepieciešamo lietu saraksts jaundzimušajam:

  1. 4 īsroku bodiji, 4 garroku bodiji
  2. 4-5 rāpulīši vai bikses ar augstu jostasvietu un platu gumiju
  3. apmēram 6 plāni flaneļa autiņi, kas var noderēt autiņbiksīšu maiņas laikā, kā arī tad, kad jāsagaida atraudziņa
  4. divas plānās cepurītes un viena biezāka
  5. divas jaciņas, ko nepieciešamības gadījumā vilkt uz garroku bodija
  6. 2-3 zeķbikses
  7. 2-3 pidžamas, kas būtu kā viens apģērba gabals ar spiedpogām priekšpusē un slēgtām pēdiņām
  8. 1-2 pāri plānie cimdiņi

Siltās drēbes

Svarīgi ir ņemt vērā sezonu, kurā mazulis piedzimis. rudenī, ziemā un pavasarī ļoti labi noderēt var ratos liekami, siltināti ratu maisi, kuros mazuli var likt iekšā pat mājas drēbēs, atceroties vien par siltāku cepurīti. Pie tam, ideāli, ja šādam maisam ir savelkama augšdaļa, kas pārvēršas par kapucīti, un ērti pogājama priekšpuse - bērniņš jutīsies silti, mājīgi kā ietīts siltā sedziņā. Bet arī tad, kad kustēsies, viņš nenosals, jo šāds maiss viņam ļaus ne tikai brīvi kustēties, bet arī būt savā ziņā silti apģērbtam. Vēl viena svarīga lieta - nebūs jāņem līdzi sega. Atkarībā no mazuļa vecuma, pietiks ar mājas drēbītēm vai, ja ārā ir jau ziema, pa virsu tām var vilkt flīsa kombinezonu. Ja tomēr jāiztiek ar siltāku segu, tad gan būs nepieciešams arī ziemas kombinezons. Vienmēr jāatceras - mazulim jābūt par vienu apģērba kārtu vairāk, nekā pieaugušajam, izņemot, ja viņam ir termoveļa vai speciāls ratu maiss, kas pasargā viņu no ķermeņa atdzišanas.

Protams, vajadzēs arī cimdiņus - gan vienus plānos, gan vienus siltos. Cepurīti var iegādāties tādu, kas būtu kā slēpotāju cepurīte - lai nebūtu jāiegādājas atsevišķi arī šalle. Kājās - plānā zeķīte + siltā, vēsākās dienās jāvelk arī zeķubikses.

Kas jāatceras par ģērbšanos ziemā? Vispirms ģērbjaties paši, un tikai tad ģērbiet bērnu, pretējā gadījumā, bērns sasvīst vēl pirms došanās ārā, un strauja temperatūras maiņa var negatīvi ietekmēt bērniņa veselību.

Rozā un zils

Šāda krāsu tradīcija ir jau pavisam sena, un to nav nemaz tik viegli mainīt. Pastāv viedoklis, ka vēsture saistībā ar rozā un zilo toņu esību bērnu apģērbā radusies kopš 1797.gada. Un interesanti, ka sākumā zilas drēbes tika vilktas jaundzimušām meitenītēm, bet zēniem - gaišas, un arī rozā. Vēlāk jau tika vilkts tā, kā to redzam mūsdienās - zēniem zils, meitenēm rozā, lai vairāk izceltu bērniņa dzimuma piederību.

Māmiņu Klubs

20151202121537-63603.jpg

Lindex piedāvā saviem klientiem Newborn Home kolekciju pašiem mazākajiem. Newborn Home kolekcija ietver aksesuārus ideāli piemērotus bērnistabai, un tie lieliski papildinās istabas interjeru. Kolekcijai raksturīga maigo toņu gamma, tēlainas apdrukas, piemēram, gaisa baloni, skaitļi. Kolekcija ir izgatavota no 100% ilgtspējīgiem materiāliem.

Kolekcijā ietilpst arī divi gultas veļas komplekti, sedziņas, dekoratīvas kreppapīra bumbas un mīļmantiņas, piemēram lacītis, zaķītis. Kā arī dekoratīvi plakātiņi un atmiņu kārbiņa svarīgākajiem bērniņa pirmajiem dzīves gadiņiem. Kolekcija pieejama t/c Alfa un t/c Spice. Kolekcija pilnībā būs pieejama veikalos no 2016.gada 2.nedēļas. Lai gan jau šobrīd var pamanīt pavasaras kolekciju nelielos apjomos Lindex veikalos. 

Newborn WaterAid

Arī 2016 gada pavasarī Lindex turpina atbalstīt starptautisku organizāciju „WaterAid”. Iegādājoties mazuļiem kādu no trim organiskās kokvilnas komplektiņiem, Lindex ziedos 10% no peļņas „WaterAid”, ar mērķi uzlabot ūdens resursus, higiēnas apstākļus un sanitāriju pasaules nabadzīgākajās valstīs. Svarīga ir katra lāse — atbalstiet mūs jau šodien! 


20151025091101-58331.jpg

 

www.lindex.com