Kā pareizi ģērbt mazuli: fizioterapeita ieteikumi

Kā pareizi ģērbt mazuli: fizioterapeita ieteikumi

18. May 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Mazuļa aprūtpes, viņa ģērbšanas un pārģērbšanas laikā mēs mācāmies komunicēt ar viņu, sniedzam viņam ļoti daudz kustību stereotipu un nosakām viņa attīstības procesu, neizjaucot to", ir pārliecināta fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. Pie tam uzsverot, ka ļoti svarīgi ir ievērot noteiktas prasības.

Pirmkārt, atcerieties, ka:

- mēs visu darām ļoti lēni, tā, lai mazulis pagūtu izsekot līdzi tam, kas ar viņu notiek;

- mēs visu darām simetriski, lai bērns saprastu, ka viņam ir gan viena, gan otra puse;

- mēs visu darām pārnesot svaru - lēnām paveļam mazuli, lai viņš saprastu, ka dzīvē mēs nelidojam;

- mamma izturas pasīvāk par bērniņu - mamma nevis ģērbj, bet palīdz bērniņam ģērbties, pat jaundzimušajam, jo arī viņam aktivizējas sevis iepazīšanas centieni;

- tā kā vienlaikus tas ir arī nopietns audzināšanas process, ģērbšanās laikā mēs nerotaļājamies ar rotaļlietām, mēs mācāmies būt pacietīgi un mācāmies sadarboties, kā arī mācāmies cienīt viens otru.

Mazuli ģērbt vajag caur paurīti. Tas saistīts ar kakla daļas attīstību.

Lieta tāda, ka visiem mazuļiem ir paaugstināts muskuļu tonuss, un tieši tāpēc mazuļi nereti pirmajā dzīves mēnesī galviņu vairāk tur atpakaļ. Ja mēs šajā periodā vilksim drēbītes caur seju, tad provocēsim vēl lielāka tonusa rašanos. Mums ir jārada kustības, kuru rezultātā paurītis iet uz priekšu, galviņa saliecas uz priekšu, nevis tiek atmesta atpakaļ.

Atcerieties, ka mazuļus nedrīkst izkratīt no apģērba. Vienmēr ievērojam "pavilkt-pastumt" principu, tas ir, svara pārneses principu.

Kad ģērbjam mazuli, tad lūdzam mazuli pastiept rociņu vai kājiņu, un, kad noģērbjam, tad izvelkam rociņas vai kājiņas. Arī tā tiek veidota kustību un sava ķermeņa iepazīšanas bāze.

Centieties neģērbt mazuli steigā, viņš jūt mammas nervozitāti un atbild viņai ar to pašu. Bez tam, mazulis turpmāk sāk uztvert ģērbšanās un izģērbšanās procesu kā kaut ko apnicīgu, kā kaut ko tādu, kas rada diskomfortu.

Tāpat gribas teikt dažus vārdus par to, kādu apģērbu mazulim vajadzētu vilkt. Apģērba gabaliem jābūt:

  • brīviem, tādiem, kas neierobežo mazuļa kustības (kleitas, džinsus utt. nevelkam);
  • atbilstoša izmēra (par izmēru lielākus vēl var, bet mazākus - nekādā gadījumā);
  • pirmkārt, ērtiem, un tikai tad  -skaistiem;
  • bez pūkām, spalviņām, bārkstīm vai kādiem asumiem - tāds apģērbs var satraukt mazuli, viņš tomēr nevar sev palīdzēt (noņemt no deguna bārksti, kas viņu kutina utt), jo neprot vēl koordinēt savas kustības.

Ja pērkat savam mazulim rāpuļus, pievērsiet uzmanību tam, lai mazulis nejustos tajos kā šauros apavos, tas ir - skatieties, lai viņš tajos nesavilktu kāju pirkstiņus dūrītē. To var pamanīt, jāpievērš tikai tam uzmanība. Alternatīva ir - zeķbikses. Bet skatieties, lai tās nespiestu un labi staipītos. Labs variants ir arī bikšeles ar platu jostas vietu.

Krekliņus, džemperīšus izvēlieties ar platu kakla izgriezumu.

Ērti uzvilkt ir arī aizsienamos krekliņus, bet atšķirībā no bodijiem, tie nospiež mazuļa ādiņu: bērniņa kustību pirmajās dzīves nedēļās ir maz, ja viņš pusstundu guļ uz sāniņa, kurā ir mezgliņi, tas viņam var radīt diskomfortu.

Aizdarēm jābūt pēc iespējas mazāk, visām būtu jāatrodas apģērba ārpusē, lai metāliskās daļas nepieskartos mazuļa ķermenim. Tāpat ārpusē jābūt arī vīlēm.

Visu, kas paredzēts skaistuma - bantītes, pērlītes, utml. - pirmajos dzīves mēnešos izslēdzam. Bērnu nekas nedrīkst kairināt.

Vēl viena svarīga lieta: apģērbšanas - pārģērbšanas vietai jābūt plašai un ērtai.

Šim svarīgajam audzināšanas un savu kustību apzināšanās procesam jābūt ērtam, tādēļ noderēt var liela izmēra pārtinamais galdiņš, lai būtu ērti pavelt mazuli uz vēderiņu un atpakaļ. Ja mazulis ir ļoti aktīvs, tad pārģērbšanās - apģērbšanās procesu varam veikt uz grīdas, iekārtojot tur atbilstošu vietiņu.

Mazulim ar minimālu savu enerģijas patēriņu jāiegūst konkrēts rezultāts. Šim procesam jābūt mājīgam, komfortablam un vieglam.

Veiksmi!

Мāmiņu Klubs