Kā noteikt priekšlaikus dzimuša mazuļa koriģēto vecumu?

Kā noteikt priekšlaikus dzimuša mazuļa koriģēto vecumu?

02. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbīšiem, kas pasaulē nākuši priekšlaicīgi (no 22.līdz 37.nedēļai), tiek noteikti it kā divi vecumi- faktiskais vecums un koriģētais vecums. Par to, kā noteikt priekšlaikus dzimuša mazuļa koriģēto vecumu, stāsta Dace Tropa, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neonatoloģijas klīnikas Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas virsārste.

Faktiskais bēbīša vecums  ir bērniņa vecums no piedzimšanas brīža- cik dienu, nedēļu, mēnešu vai gadus vecs ir mazulis.

Koriģētais vecums tiek aprēķināts, balstoties uz datumu, kad bērniņam vajadzēja nākt pasaulē. Medicīnas darbinieki šo vecumu lieto, lai izvērtētu bērniņa augšanas tempus un attīstību. Tātad, ja bērniņa faktiskais vecums ir 6 mēneši, bet viņš piedzimis 2 mēnešus agrāk, tad koriģētais vecums ir 4 mēneši.

Ko atbildēt,kad apkārtējie jautā par bērniņa vecumu?

Viss atkarīgs tikai un vienīgi no pašas māmiņas. Var teikt: „ Viņam ir 6 mēneši, bet piedzima 2 mēnešus ātrāk, tāpēc viņš izskatās kā 4 mēnešus vecs mazulis.” Vai arī var teikt: „Viņš ir 6 mēnešus vecs” un nesniegt nekādus paskaidrojumus.

Vecākiem jāatceras, ka cilvēki, jautājot par mazuli, parasti vēlas būt laipni un pieklājīgi, ne uzmācīgi.

Kad bērniņš panāks vienaudžus attīstībā?

Lielākā daļa priekšlaikus dzimušu mazuļu panāk attīstībā savus vienaudžus 2-3 gadu laikā. Pēc šī laika auguma un attīstības atšķirības visbiežāk ir saistītas ar individuālām atšķirībām, ne ar to, ka mazulis piedzimis priekšlaicīgi. Tomēr jāatceras pavisam maziem bēbīšiem varētu būt vajadzīgs ilgāks laiks vienaudžu panākšanai, tātad arī šajā jautājumā iespējamas novirzes no normas, ko vajadzētu izrunāt ar sava bērniņa ārstu.

Kad var pārtraukt dalīt mazuļa vecumu faktiskajā un koriģētajā vecumā?

Tas atkal ir atkarīgs tikai  no pašu vecāku pašsajūtas. To var darīt jebkurā brīdī un,iespējams, būs vecāki, kuri neņems vērā koriģēto vecumu, bet, runājot par mazuli, lietos tikai faktisko bērna vecumu.

Kā aprēķināt mazuļa koriģēto vecumu?

Te būs viens uzskatāms piemērs.

Mazuļa faktiskais vecums: 20 nedēļas

Cik nedēļu ātrāk pirms noteiktā dzemdību termiņa mazulis piedzima: 6 nedēļas

Atņem no faktiskā vecuma nedēļās nedēļu skaitu, cik ātrāk mazulis piedzima: 20 nedēļas mīnus 6 nedēļas ir 14 nedēļas. 14 nedēļas ir mazuļa koriģētais vecums.

Māmiņu Klubs