Kā mazgāt jaundzimušā drēbītes?

Kā mazgāt jaundzimušā drēbītes?

20. Oct 2015, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiki ir mainījušies, mūsdienu māmiņas ikdiena ir krietni vieglāka. Iedomājieties, kāds murgs agrākos laikos bija mazuļu drēbīšu mazgāšana.. Un tagad mums katrai mājās ir tāds burvīgs izgudrojums kā veļas mazgājamā mašīna! Atliek vien saprast, kādu veļas pulveri lietot un.. kas to visu gludinās!

MAZGĀŠANA. Pirmajos 2 mēnešos mazuļa drēbītes jāmazgā atsevišķi no pārējo ģimenes locekļu drēbēm. Tās pirms likšanas veļas mašīnā jāsagrupē - rāpulīšus būtu jāmazgā atsevišķi, un bodijus - atsevišķi. Pēc tam jāatrod bērnu drēbītēm piemērots veļas pulveris. To, ko neizmazgā veļas mazgājamā mašīna, var mēģināt mazgāt ar parastajām saimniecības ziepēm. Pēc veļas mazgāšanas veļa būtu jāžāvē svaigā gaisā. Ziemas periodā var veļu karināt uz balkona, ja tāds ir, bet labi noderēt var arī veļas žāvēšanas statīvs. Ārā labāk bērniņa drēbītes nekarināt, jo tā tās tiks pasargātas no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, ko rada ielas putekļi un netīrumi.

Vēlāk jau mazuļa drēbītes var nedalīt atsevišķi no pieaugušo drēbēm, bet būtu vēlams turpināt tās mazgāt ar bērnu veļai piemērotu veļas pulveri. Jāizvairās būtu no veļas mīkstinātājiem un sintētiskajām piedevām, piemēram, dažādiem līdzekļiem, kas veļu padara stingrāku. Vislabāk mazgāt ar maigiem veļas pulveriem, kas nesatur fosfātus. Ultraskaņas veļas mazgājamās mašīnas labi dezinficē veļu, un trikotāžas apģērbs tādās neizstaipīsies.

GLUDINĀŠANA. Vairums māmiņu, un it īpaši vecmāmiņas, ir pārliecinātas, ka pilnīgi visas mazuļa drēbītes ir jāgludina, turklāt - no abām pusēm. Patiesībā obligāti tās jāgludina vien tad, ja mazulim ir kādi ādas bojājumi: iekaisumi, nobrāzumi, diatēze.

PĀRĢĒRBJAM MAZULI. Kas attiecas uz mazuļa garderobi, būtu jāatceras: katru dienu nav mazulis jāpārģērbj, izņēmums ir apakšveļa. Pidžamiņas var vilkt divas dienas pēc kārtas, ja tās ir tīras. Īpaša uzmanība jāpievērš lacītēm. Tās jāmazgā pēc katras mazuļa ēdināšanas 60 °С temperatūrā.

Gultas veļa arī nav jāmaina katru dienu, pietiek, ja to nomaina reizi nedēļā. Katru dienu būtu jāpārbauda gultiņas apmalīšu, gultas veļas, matrača tīrību, jo tieši tās ir vietas, kur ātri sakrājas putekļi.

Ņem vērā:

  • Visām mazuļa drēbītēm būtu jābūt šūtām no kokvilnas. Rāpulīši un citas virsējās kārtas drēbītes var būt darinātas no trikotāžas vai velūra.
  • Mazulim ir nepieciešamas zeķītes, bet ļoti labi, ja dienas gaitā viņam ļauj padzīvoties arī ar plikām pēdiņām!

Māmiņu Klubs

20151020064738-14563.jpg

Liene Krúza Liene Krúza 22. Oct 2015, 20:34

Es nekad neesmu skirojusi rapulus no bodijiem. Tad vareja minet,kapec....
ja,bernu drebes tiek mazgatas atseviski no lielo. Pasas mazakas- drebites mazgaju tikai tira udeni.ja sanak nokakat,tad pielieky tad pie lielo bernu drebem

IlvaV IlvaV 20. Oct 2015, 10:34

Tikai pirmajā reizē (pēc iegādes) zīdaiņa drēbītes izmazgāju atsevišķi. Pēc tam vienmēr liku kopā ar citu mājinieku drèbēm. Lietoju Neutral produkciju. Bez dažādiem mīkstinātājiem. Nekādas alerğiskas reakcijas nav bijušas. Manuprāt, ir mazliet pārspīlēts ieteikums mazā drēbītes mazgāt atsevišķi

mamma27 mamma27 20. Oct 2015, 09:06

Kā reiz ieliku mazgāties un nodomāju,ka nu katru reizi diez vai mazgāšu atsevišķi,jo reāli tie ir 4-5 komplekti un tāpēc šķirot ir ssalīdzinoši neizdevīgi. Domāju vai tiešām kkas traks notiek ,ja mazgā kopā ar citām drēbēm. NU varbūt ne ar vīra darba,bet nu lielo bērnu drēbēm.?!