Kā mainās pabalsti, ja otro bērniņu sagaidot, pirmais nav sasniedzis 2 gadu vecumu?

Kā mainās pabalsti, ja otro bērniņu sagaidot, pirmais nav sasniedzis 2 gadu vecumu?

13. Jun 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa jautā: "Kā ir ar pabalstu gadījumā, ja otrais bērns piedzimst, kamēr pirmajam bērnam vēl nav pilni 2 gadi. Jautāju to tāpēc, ka bērna kopšanas atvaļinājums beidzas, kad pirmajam bērnam ir 1.6 mēneši, un sanāk, ka man jāatgriežas darbā uz 3 mēnešiem, lai no jauna ietu pirmsdzemdību atvaļinājumā. Vai šie 3 mēneši kaut kādā veidā "izjauc" pabalsta apmēru?". Atbild VSAA Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore Kristīne Kovaļova.

Atbilde uz māmiņas jautājumu

Maternitātes pabalsts par pirmsdzemdību un pēcdzemdību darba nespējas lapu B pienākas māmiņai, ja viņa ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā). Pabalstu aprēķina un izmaksā 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu) - par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro (23,02 latu) un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu).

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas (darbnespējas periods "B"), bērna kopšanas atvaļinājuma kalendārās dienas. Tas nozīmē, ka aprēķinu veic tikai no darba devēja uzrādītajām iemaksām par faktiski nostrādāto periodu.

Pārskatāma tabula par 2014.gadam aktuālajiem pabalstiem vecākiem atrodama ŠEIT>>

Māmiņu Klubs

Jujuk Jujuk 15. Jun 2014, 21:45

Jautāju šo pašu VSAA inspektoram, iesniedzot dokumentus pabalstiem. Man atbildēja, ka šobrīd sakarā ar izmaiņām tieši šis jautājums tiek apspriests. Skaidrība būs kaut kad augustā, tad arī būs informācija VSAA mājaslapā. Cik sapratu, tām, kas bērna kopšanas atvaļinājums pāries pirmsdzemdību atvaļinājumā, ienākumu summa, no kuras aprēķina pabalstus, būs identiska kā ar pirmo bērniņu, bet izmaksu kārtība būs jauna, bet tām, kas paspēs pastrādāt dažus mēnešus, aprēķinās, kāda ienākumu summa ir par šo laika periodu plus cik bija bērnu kopšanas atvaļinājumā, salīdzinās ar summu, kas bija aprēķināta par pirmo bērniņu un izmaksās pēc tā aprēķina, pēc kurā sanāk vairāk. Un vēl man teica, ka atcels izmaksu griestus!