Kā izvēlēties pārtinamo galdiņu?

30. Oct 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gatavojamies mazuļa ienākšanai ģimenē: pērkam visu nepieciešamo, iekārtojam istabu un te nu daudziem vecākiem rodas jautājums - vai pārtiknamā virsma ir vajadzīga, un,ja tā ir vajadzīga, kā to vispār izvēlēties? Mēs pastāstīsim jums visu par pārtinamajām virsmām un galdiņiem!

Mūsdienās ražotāji bērnu mēbeles piedāvā milzīgā izvēlē - jebkurai gaumei. Kā šajā piedāvājumā neapjukt un izvēlēties tieši sev nepieciešamāko?

Rekomendācijas pārtinamā galdiņa izvēlē sniedz Kristīne Asonova.

«Pirmais - neaizkraujiet istabu ar mēbelēm. Jau pēc 8-9 mēnešiem bērns sāks aktīvi pārvietoties un jo drošāka būs vide, jo labāk. Attiecīgi, ja telpā ir daudz mēbeļu, mazulim būs, kur krist, aiz kā aizķerties, un pret ko sasisties.

Iegādājoties galdiņu ar visiem plauktiņiem, jāpaskatās, vai tiešām tam istabā pietiek vietas».

Māmiņas Vikas personīgā pieredze:

«Mums komodes nekad nav bijis, lai gan ļoti gribējām, bet vietas istabā vienkārši nav. Un šoreiz izvēlējāmies gultiņu ar noņemamu/uzliekamu pārtinamo galdiņu. Var noņemt, pārvietot un nav jāpērk nekas atsevišķi».

Māmiņas Karīnas personīgā pieredze. Māmiņa izvēlējās kumodi ar pārtinamo virsmu:

Šai māmiņai kumode šķiet ļoti ērta. Ja kumode ir izvēlēta saprātīgi, ņemot vērā  mammas augumu, tad mamma par muguras sāpēm mazuļa autiņbiksīšu mainīšanas laikā var neuztraukties.

Drošības apsvērumi, kas jāievēro, lietojot kumodi ar pārtinamo virsmu:

«Pat, ja šķiet, ka mazulis gandrīz nekustas pirmajos 2-3 dzīves mēnešos, viņš tomēr ir ļoti aktīvs. 1 sekude un viņš var apgriezties un nokrist. Nekad un nekādā gadījumā, nekādos apstākļos neatstājiet bērnu vienu pašu uz pārtinamās virsmas.

Vajag pareizi organizēt bērniņa aprūpi, kad mamma dodas ar mazuli pārtinamās virsmas virzienā, visām lietām jābūt jau saliktām, lai nerastos situācija, ka kaut kas ir aizmirsts un nu ir jāskrien pakaļ.  Ja kaut kas ir aizmirsts, ņemat mazuli rokās un ejiet kopā ar viņu." - iesaka Kristīne Stalīdzāne.

Vēl viens svarīgs kritērijs pārtinamās virsmas izvēlē:

Jo lielāks, platāks pārtinamais galdiņš, jo labāk. Iemesls ir mazuļu hendlings, kas vēsta, ka visu jādara ar mazuli ir caur sāniņu, mazulis ir jāpaveļ te uz vienu pusi, te uz otru. Ja virsma ir šaura, tad pareizs hendlings nemaz nav iespējams.

Izvēloties pārtinamo virsmu, uzziniet obligāti, līdz kādam vecumam šī virsma bērnam ir paredzēta.

Kā stāsta fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne, pārtinamā virsma der maksimāli līdz 4 mēnešiem. Pārtinamais galdiņš ir nepieciešams, lai tad, kad mazulis guļ uz muguriņas, viņu varētu ērtāk pārģērbt, nomainīt viņam autiņbiksītes. Bet tad, kad mazulis jau aktīvi kustas, viņš var arī negulēt vairs uz muguras. Kad mammas piespiež bērnus gulēt uz muguriņas, tad to var jau saukt par sava veida "vardarbību uz pārtinamā galdiņa".

Pēc 4 mēnešu vecuma, pārtinamā virsma attiecīgi jāpārvieto uz grīdas - ērtībai, un pats galvenais - drošībai.

Māmiņu Klubs