Kā ģērbt jaundzimušo rudenī: ārā un telpās

Kā ģērbt jaundzimušo rudenī: ārā un telpās

09. Nov 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pareizi ģērbt jaundzimušo rudenī? Šis jautājums rudenī satrauc visus vecākus, jo, neatkarīgi no tā, vai mazulis ir pirmais vai otrais, vienmēr ir bail, ka viņš varētu saaukstēties, nosalt vai pat pārkarst, ja saģērbts pārāk silti.

Dodoties pastaigā rudenī

Ja ir nenozīmīgas temperatūras pārmaiņas agrā rudenī, mazulis jāsiltina pakāpeniski. Vislabāk, ja ģērbjat pēc daudzo kārtiņu principa - uzvelkat mazulim vairākus vieglus apģērbus, ko nepieciešamības gadījumā var novilkt. Līdzi ratos var paņemt siltāku kombinezonu un plānu pledu, kas noderēs, ja laikapstākļi pasliktināsies.

Tiklīdz kļūs vēsāks, ģērb mazuli starpsezonu kombinezonā, kas derēs gan rudenī, gan pavasarī. Zem tā velc kokvilnas rāpulīti ar bodiju garām piedurknēm vai arī - bodiju ar īsām piedurknēm un "pidžamiņu". Protams, vajag arī cepurīti, kas nosedz mazuļa kaklu un piemērotus apaviņus. Atkarībā no laikapstākļiem zem kombinezona var būt arī kāds džemperītis vai jaciņa, kā arī zeķubiksītes, ja tomēr ir vēsāks. Noderēt var arī termoveļa vai siltās bikses. Vēlā rudenī rokās jau jāvelk atsevišķi cimdiņi, ja tādi nav pievienoti jau kombinezonam.

Guļošu jaundzimušo, ja nepieciešams, var piesegt ar pledu vai sedziņu, kas noteikti jāņem līdzi pastaigā rudenī. Ideāli, ja iespējams ratos ielikt kūniņu vai bunkeru, kas ir ne tikai modē, bet arī ļoti noderīga, pat jāsaka - neaizvietojama lieta. Bet, ja tāds nav, nav ko bēdāt, iespējams, tieši taviem ratiem nāk oriģināls ratu maiss ar siltinājumu, kas lieliski pasargās mazuli no vēja.

Dodoties ar mazuli pastaigā rudenī, obligāti jāņem vērā laikapstākļu maiņa: siltu saulīti ātri var manīt pazūdam aiz vēja sadzītiem mākoņiem, tāpat tevi pārsteigt pēkšņi var arī vējš. Dodoties šajā laikā pastaigās, līdzi ņem lietusplēvi, lai pastaiga nepārvērstos nepatīkamā pārsteigumā.

Ko vilkt jaundzimušajam rudenī mājās

Daudzi vecāki uztraucas arī par to, kā mazuli rudenī ģērbt, atrodoties telpās. Ja mājās gaisa temperatūra ir 22-23 grādi, pietiks ar rāpulīti un īso bodiju, vai arī  - garo bodiju un kādām plānām biksēm. Ja gaisa temperatūra ir 18-22 grādi, var uzvilkt jaciņu un zeķbikses vai arī - siltās zeķītes. Gaisa temperatūrā zem 18 grādiem, jābūt siltākai - adītai jaciņai un vilnas zeķītēm. Gulošu mazuli jāpiesedz ar pledu vai sedziņu.

Pakāpeniski, tāpat kā ārā, tā arī telpās, vērojot mazuli, sapratīsiet, ka nekādas temperatūras svārstības telpās, viņam tā īsti nav bīstamas. Ja mazulim ir vēss deguntiņš un rociņas, ne vienmēr tas nozīmē, ka viņš ir nosalis. Uzvelkam par vienu apģērba gabalu vairāk, un rotaļas var turpināties. Gan drīz arī jūs apgūsiet mazuļa ģērbšanas mākslu!

Vēl viena lieta, ko bieži ievēro citi vecāki: mazuli var ģērbt tikai par vienu kārtu siltāk, kā ģērbjamies mēs paši.

Māmiņu Klubs