Jaundzimušā svars un garums

Jaundzimušā svars un garums

03. Aug 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Garums, svars, galvas apkārtmērs, krūšu apkārtmērs - tie visi ir rādītāji, ar kuru palīdzību pediatrs nosaka jaundzimušā fizisko attīstību. Protams, tas, kā jaundzimušais pieņemas svarā, ir atkarīgs arī no tā, ar ko mazulis tiek ēdināts. Piemēram, ar krūti ēdināti mazuļi pieņemas svarā mazliet lēnāk, bet tā kā krūts pienā ir optimālais sastāvs, kas vislabāk uzsūcas un ir barības vielām pilnākais ēdiens, kas pasargā mazuli no infekcijām, tad tas vienmēr būs labākais uzturs jebkuram jaundzimušajam.

Garums

Jaundzimušā garums nav atkarīgs tikai no iedzimtības vien, bet arī no tā, kādas barības vielas uzņēmusi māmiņa grūtniecības laikā, un no tā, kāds ir placentas asinsrites stāvoklis, kā arī no tā, kāda dzimuma bērniņš piedzimis. Jaundzimušā garums svārstās vidēji no 45 līdz 55cm.

Jaundzimušais pēc dzimšanas aug šādi:

  • Visintensīvāk mazulis aug pirmajos 3 dzīves mēnešos, izstiepjoties vidēji par 3cm mēnesī.
  • No trīs mēnešu vecuma līdz 6 mēnešu vecumam mazulis ar augt 1-2,5cm mēnesī. Ap 6-9 dzīves mēnesi mazulis sāk augt lēnāk, katru mēnesi paaugoties vien par 1.5-2cm mēnesī. Un no 10.-12.dzīves mēneša mazulis aug par 0,5-1cm mēnesī.

Pirmā dzīves gada laikā mazulis vidēji izaug par 25 cm, tas nozīmē, ka uz gadiņu vidējais mazuļa garums ir aptuveni 75cm.

Svars

Vidējais jaundzimušā svars ir 2600-4500g. Pēdējā desmitgadē, kad novērojama bioloģiskās attīstības izraušanās ātruma ziņā, mazuļi dzimst smagāki. Nu jau vairs nav retums arī mazuļi, kas dzimšanas brīdī sver ap 5kg.

Ar krūts pienu ēdināti mazuļi pieņemas svarā nevis pa dienām, bet gan pa stundām. Tiesa, tas nenotiek uzreiz.

  • Pirmajā dzīves nedēļā ķermeņa masa var samazināties par 5-10%, bet ne vairāk. Mazulis zaudē šķidrumu un arī ēdināšanas režīms vēl nav izveidojies.
  • Pirmajā dzīves mēnesī mazulis vidēji smagāks kļūst par 20 gramiem dienā.
  • Otrajā dzīves mēnesī mazulis vidēji smagāks kļūst par 30 gramiem dienā.
  • Ap četriem - sešiem mēnešiem mazuļa svars ir divtik lielāks par piedzimšanas svaru. Uz gada vecumu - trīrsreiz lielāks. Tātad, ja mazulis piedzimst 3kg smags, uz 6 mēnešu vecumu viņš var svērt 6kg, uz 12 mēnešu vecumu apmēram 9kg.
  • Pēc 2 gadu vecuma mazuļi pieņemas aptuveni par 2kg gadā.

Ķermeņa masa jeb svars ir dinamiskāks rādītājs par garumu, tāpēc ir normāli, ja 65cm garš mazulis sver 8000g, tādā gadījumā viņa fizisko attīstību var saukt par harmonisku.

Mazuļi, kuri uz dzimšanas brīdi bijuši smagāki par saviem vienaudžiem, parasti smagāki ir arī pirmajā dzīves gadā. Tāpat kā mazuļi, kas uz dzimšanas brīdi svēruši mazāk par 3.3kg, pēc otrā dzīves mēneša sāk pamazām panākt savus vienaudžus, tātad - pirmajos dzīves mēnešos būs pilnīgi normāli, ja viņi augs straujāk.

Citi parametri

Veicot apskates pirmajā dzīves gadā, pediatrs mērīs ne tikai garumu un svaru, bet arī galvas un krūšu apkārtmēru.

Jaundzimušajiem ir liela galva un smalks, sīciņš ķermenītis. Bet tas ir normāli. Galvas apkārtmērs jaundzimušajam ir 2-5cm lielāks kā krūšu apkārtmērs.

3-5 mēnešu vecumā galvas apkārtmērs un krūšu apkārtmērs izlīdzinās, bet pēc tam krūšu daļa aug ātrāk un apsteidz mazuļa galviņas augšanu. Pusgada vecumā vidēji mazuļa galvas apkārtmērs ir 43cm.

Lai pārliecinātos par proporcionālu mazuļa fizisko attīstību ārsts orientējas arī speciālās tabulās, pēc kurām nosaka vidējo ķermeņa masu, krūšu apkārtmēru.

Jaunās māmiņas parasti ļoti uztraucas par to, ka mazulis neietilpst kādā no rādītājiem, un no vienas puses tas ir pareizi, jo šie rādītāji savā ziņā atspoguļo mazuļa veselības stāvokli, viņa apetīti un citas mazuļa organisma darbības īpatnības. Vienīgais, ir jāsaprot, ka arī iedzimtībai ir liela nozīme, un tāpat arī jāatceras, ka katrs mazulis ir individualitāte, tāpēc vecākiem nevajadzētu šaubu gadījumā pašiem izdarīt secinājumus, bet gan parunāties ar sava mazuļa pediatru.

Māmiņu Klubs

20150716132210-73527.jpg