Jaundzimušā bērna miegs.

Jaundzimušā bērna miegs.

15. Nov 2017, 14:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrai jaunajai māmiņai, sagaidot pasaulē mazuli, rodas ārkārtīgi daudz jautājumu par mazuļa aprūpi.

Viena no lielākajām problēmām par ko vecāki satraucas – kāpēc mazulis neguļ tad, kad mums  šķiet, ka viņam gulēt vajadzētu. Patiesība ir pavisam vienkārša. Lielākoties bērni nekad neguļ, tad, kad mēs gribam, bet guļ tad, kad viņiem gribās gulēt.

Visvieglāk situācijai būs iespēja pielāgoties tad, kad mēs to pieņemsim.

Tas, ka bērniņš nevar aizmigt ir saistīts ar to, ka kādreiz bērniņš ir pārāk ilgu laiku nomodā un ir nokavēta šī fāze, kad mazulītis pats mierīgi var iemigt. Var būt arī tā, ka bērniņš tiešām negrib gulēt. Tāpat ir ļoti daudz dažādu faktoru, kas var ietekmēt bērniņa miega ritmu un kvalitāti.

Kas var traucēt bērniņa miegam?

  • Apģērbs, kurš varbūt kādā vietā ir saburzījies un mazulītim spiež
  • Autiņbiksītes pārāk cieši uzliktas vai varbūt ir laiks tās nomainīt
  • Mazulītis pirms miedziņa ir saņēmis pārāk daudz informācijas, kuru tas nespēj pārstrādāt. Dažādi trokšņi, straujas kustības, daudz cilvēku, kādas ļoti aktīvas nodarbes, kuras mazulītim šobrīd ir grūti saprotamas un viņš nespēj savas emocijas izprast un sevi tā vienkārši nomierināt
  • Arī kāds izbrauciens uz veikalu kopā ar mazulīti vai ārsta apmeklējums var darīt mazulīti nemierīgu.

Ko darīt ja mazulis iemieg pie krūts, barošanas laikā?

Nereti rodas problēma tad, kad mazulītis iemieg laikā, kad māmiņa to baro ar krūti. Mammai ir jāsaprot, ka bērniņam zīšanas process nav tikai ēšana. Bērnam zīšana ir reflekss, kas palīdz tam nomierināties.

Mums barojot mazulīti ir jāskatās vai bērniņš aktīvi ēd vai tomēr viņš tikai nedaudz čāpstina un turpina sevi tādā veidā iemidzināt. Lai pārliecinātos par to, ka mazulītis ir paēdis, varam tajā mirklī mazulītim mutītē ielikt viņa rociņu. Ir vecāki, kas šādos mirkļos izmanto māneklīti. Un ja mazulītis turpina ik pa laikam zīst, bet nekļūst nemierīgs, tātad – puncis ir pilns un mazulis ir gatavs gulēt.

Jaundzimušā bērniņa miega fāzes atšķiras no piaugušo gulēšanas ritma.

1. fāze ir sapņu periods, kurš ilgst no 20 līdz 40 minūtēm

Bērniņš iemostas

2. fāze. Tās laikā bērniņš iekrīt dziļajā miegā uz 20 līdz 40 minūtēm

Bērniņš atkal iemostas

3. fāze. Bērniņš atkal sapņo

Šis miega ritms un kartība atkārtojas visu gulēšanas laiku.

Iemošanās starp miega fāzēm ir tāpēc, ka tajā mirklī bērniņš pārbauda vai viņš atrodas tajā pašā vietā, kur iemiga. Un šis arī varētu būt viens no iemesliem, kāpēc mazulītis ir sācis negulēt.

Iedomājieties – mazulītis iemieg Jums pie krūts, jūtās tur labi ir laimīgs. Tad, kad tas pirmās minūtes ir nogulējis, Jūs to ievietojat gultiņā, nepaiet ilgs mirklis un mazulītis ir augšā. Ar savu raudāšanu viņš signalizē, ka nav apmierināts, Jūs sākat meklēt iemeslus. Jūs atkal paņemat viņu rokās, viņš saprot un sajūt, ka atkal ir nonācis vietā, kur pirms tam iemiga un jūtas labi. Bērniņš atkal mierīgi iemieg.

Ko darīt?

SVARĪGI!!! Ļoti ieteicams, ja vien tas ir iespējams, nolikt gulēt mazulīti tajā pašā vietā, kur viņš starp miega fāzēm pamodīsies.  

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā