Jaundzimušā apmazgāšana pirmajās dienās

Jaundzimušā apmazgāšana pirmajās dienās

11. Feb 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbīšiem ir īpaša smarža- viņi smaržo pēc piena un pēc zīdainīšiem. Bet kā ir ar vannošanu un mazgāšanos pirmajā dienā pēc dzemdībām?

Pirmajās dienās mazuļa apmazgāšana ir visai vienkārša un parasti to veic dzemdību nodaļas personāls, tāpēc par vannošanu pirmajās dienās un pat nedēļā nav jādomā, kamēr nabas saites atlieka nav atkritusi, jo tai vajadzētu būt sausai. Ja aiz loga ir karsts laiks un māmiņa jūt,ka mazulītis sasvīst, tad pietiks, ja apslaucīsi viņu ar mitru drāniņu vai sūklīti. 

Faktiski- pirmajos mēnešos nav mazulis jāvanno katru dienu,jo tas var sausināt viņa ādu, tāpēc dienās, kad vannošana nav paredzēta, pietiks, ja izlīdzēsies ar sūkli. Sūklis jāsamitrina siltā ūdenī un maigi jānoslauka ap kaklu un tā krociņām, aiz austiņām, kur var sakrāties pieniņa paliekas vai šķidrums. Noteikti jāpievērš uzmanība arī dzimumorgāniem. Ja pamanīti izsitumi autiņbiksīšu zonā, jāvēro, kas varētu būt pie vainas- iespējams, ka biežāk jāmaina autiņbiksītes vai jāmēģina pamanīt cita autiņbiksīšu firma.

Noteikti nevajadzētu būt pārsteigtai, ka jaundzimušā āda neizskatās tik perfekta kā bēbīšu āda reklāmās- tas noteikti būs, bet nedaudz vēlāk. Jaundzimušajiem pumpiņas, izsitumi, ādas lobīšanās, sausi pleķīši ir pavisam normāla parādība pēc deviņiem māmiņas puncī pavadītiem mēnešiem. Tāpat māmiņa var pamanīt,  ka mazuļa ādu klāj apmatojums- arī tas ir pavisam normāli un tas izzudīs pāris nedēļu laikā.

Māmiņu Klubs

20180209121921-55958.jpg