Jaunajiem vecākiem iespējams iesniegt dokumentus VSAA elektroniski

Jaunajiem vecākiem iespējams iesniegt dokumentus VSAA elektroniski

22. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties priecīgajam notikumam – bērniņa nākšanai pasaulē – jaunajiem vecākiem jāgatavojas arī virknei formalitāšu, kuras nepieciešams nokārtot. Lai izvairītos no gaidīšanas rindās, iestāžu apmeklēšanas vīrusu epidēmiju laikā un nogurdinošiem braucieniem uz dažreiz ne tik tuvajām VSAA (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras) filiālēm, VAS Latvijas valsts radio un televīzijas centrs aicina iesniegt nepieciešamos dokumentus elektroniski.

Īpaši ērts jaunajiem vecākiem, kas vēlas maksimāli daudz laika veltīt savam bērnam, nevis valsts iestāžu apmeklēšanai, būs virtuālais eParaksts. Tas ir drošs elektroniskais paraksts, kura lietošana, tajā skaitā dokumentu parakstīšana un parakstītu dokumentu pārbaude, notiek interneta vidē portālā www.eparaksts.lv. Lai lietotu drošu virtuālo eParakstu, nepieciešams tikai dators (viedtālrunis vai planšetdators) un interneta pieslēgums.

Iesniegumus VSAA var nosūtīt, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu (eParakstu), atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu. Dokumentiem, kas parakstīti ar drošu eParakstu, ir tāds pats juridisks spēks, kā dokumentiem, kas veidoti un parakstīti papīra formā.

VSAA elektroniski iespējams iesniegt šādus dokumentus:

  • Iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai
  • Iesniegumu paternitātes pabalsta piešķiršanai
  • Iesniegumu bērna piedzimšanas pabalsta piešķiršanai
  • Iesniegumu bērna kopšanas pabalsta piešķiršanai
  • Iesniegumu vecāku pabalsta piešķiršanai
  • Iesniegumu ģimenes valsts pabalsta vai tā piemaksas piešķiršanai
  • Iesniegumus valsts atbalsta piešķiršanai

Pieprasot pabalstu elektroniski, var izmantot VSAA mājas lapā www.vsaa.lv  esošās veidlapas, vai iesniegt brīvā formā uzrakstītu pieprasījumu, norādot nepieciešamās ziņas konkrētā pabalsta saņemšanai. Veidlapas pieejamas šeit: http://www.vsaa.lv/lv/noderigi/iesniegumu-veidlapas/pabalstu-iesniegumi

Virtuālo eParakstu iespējams iegūt komplektā ar pakalpojumu Mobilais kods kādā no 45 LMT klientu centriem visā Latvijā, kā arī eParaksta klientu apkalpošanas centros – Latvijas Universitātes Studentu servisā, Izzi un Unicreditleasing klientu apkalpošanas centros. Pilnībā attālināti virtuālo eParakstu var iegūt eID, eParaksta viedkartēs, SEB interneta bankas un Mobilā koda lietotāji.

Droša elektroniskā paraksta, tostarp virtuālā eParaksta, izsniegšanu nodrošina Latvijā vienīgais Uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs – VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs