Izvēlamies gultiņas aksesuārus

Izvēlamies gultiņas aksesuārus

19. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas vēl nepieciešams, iekārtojot bērna gultiņu? Lasi un uzzini par gultas piederumu izvēli.

Matracītis

Protams, pamata komponents ir matracis. Lai to pareizi izvēlētos, jāņem vērā: standarta izmēri ir -  120х60 cm. Bet ir arī gultas ar izmēriem - 110х60, 115х55, 112х55, 140х70. Tāpēc pirms matrača pirkšanas, izmēriet gultiņas iekšpusi. Matracim jābūt darinātam no dabīgiem materiāliem, kas "elpo", tas ir, laiž cauri gaisu, nesatur kaitīgas vielas. Tāpat tam ir jānodrošina tas, lai laika gaitā tas saglabā savas funkcijas. 

Ortopēdi iesaka izvēlēties matraci, kurš nav pārāk stingrs, un nav arī pārāk mīksts. Bērnam vajadzīgs matracītis, kas pavisam nedaudz ieliecas zem mazuļa ķermeņa, piemēram, zem mazuļa ceļgaliem, un neieliecas, savukārt muguras daļā, jo bērna mugurkaulam, miega laikā jābūt taisnam. 

Bez tam, ja bērna matracis ir par mīkstu, ieliecoties zem bērna ķermeņa, viņš var mazulim liegt gaisa pieeju, ja mazulis guļ uz sāna vai uz vēdera. Starp matraci un gultas sieniņām nedrīkst būt lielu šķirbu, tas ir - matracim ir patiešām jāpieguļ pie gultas sieniņām, lai mazuļa rokas un kājas nejauši neiesprūstu. Matracīša apvalkam ir jābūt noņemamam, lai to varētu izmazgāt, nepieciešamības gadījumā.

Ja mazulis visu laiku naktī atsedzas, nav vērts visu laiku mosties augšā un sasegt viņu. Var uzvilkt pidžamu un nesegt mazuli vispār. 

Neskaitot gultiņu un matraci, vajadzēs vēl dažas lietas, kas palīdzēs izveidot īpašu "bērnistabas" atmosfēru:

Gultasveļa. Protams, nepieciešams ir pārvalks un palags. Bērnam gultasveļa ir ne tikai bieži jāmazgā, bet arī jāgludina. Vislabāk, ja gultasveļa ražota no kokvilnas, flaneļa vai lina. Audumam jābūt maigam. 

Vienreizējais paladziņš. Vēlams iegādāties vairākus vienreizlietojamos paladziņus, kam ir elpojoša virskārta. Tādus var iegādāties aptiekās. Nekādā gadījumā nevajadzētu mazuļa gultā likt polietlēna plēvi, jo tā neelpo, mazulis, guļot uz tādas svīdīs. 

Gultasveļas komplektos nereti ietilpst arī baldahīni. Tiem noteikti ir sava dizainiskā funkcija, bet neizpaliek arī praktiskā - baldahīns pasargā bērniņu no apkārtējās vides troškšņiem un plašuma, kas mazulim dzīves pirmajos mēnešos varētu šķist biedējošs, piešķir aizsargātības un omulības sajūtu.

Spilvens. Bērniem līdz gada vecumam neiesaka, precīzāk, aizliedz gulēt uz spilvena. Tas ir kaitīgi, jo mazuļa mugurkauls nav vēl līdz galam izveidojies. Mazuļiem ir vajadzīga līdzena virsma. Ja jūs galīgi neapmierina tas, ka mazulis guļ bez spilvena, palieciet viņam zem galvas salocītu spilvendrānu vai mazu dvielīti, tikai atcerieties - arī tam ir jābūt no maiga auduma, materiāla. 

Sega. Viena viegla "vatētā" sega un plāna vilnas sedziņa. Vispār, ja dzīvoklī ir silti, nevajadzētu lietot siltās segas, pilnībā pietiek ar plānu pārvalciņu vai vieglu sedziņu. Mazulim pārkaršana ir kaitīga, tāpat kā atdzišana. Ja mazulis visu laiku naktī atsedzas, nav vērts visu laiku mosties augšā un sasegt viņu. Var uzvilkt pidžamu un nesegt mazuli vispār.

Apmalīte

Svarīga mazuļa gultiņas aprīkojuma daļa ir apmalīte. Tās var būt dažādas: platākas un šaurākas, tādas, kuras piesienamas gar visu gultiņas perimetru vai arī tikai galvgalī un vienā no malām – vēlams tai, kura pavērsta pret sienu, ja gultiņa novietota gar to. Šī maliņa dos mazulim papildus siltumu, omulību kā arī pasargās mazo, ja viņam gadās atsisties pret kādu no gultiņas malām.

Gultiņai paredzētas rotaļlietas. Tām nevajadzētu būt dauz. Tās varētu būt pie gultas malām piestiprināmas rotaļlietas. Var piekarināt, piemēram, muzikālas rotaļlietas. Mūzika mazulim varētu palīdzēt nomierināties, un kustīgās rotaļlietas novērstu uzmanību, ja mamma uz minūtīti izskrējusi līdz blakustelpai. Galvenais, lai šīs rotaļlietas būtu drošas ne pārāk maziņas, jo bērniem patīk visu nogaršot. 

Maliņām ir jābūt cieši piestiprinātām, lai tās neuzkristu mazulim miega laikā, ja viņš sāk pēkšņi grozīties. 

Un, protams, aizsargmaliņu audumam jābūt noņemamam, lai to varētu izmazgāt. 

Lai Jums mierīgas naktis!

Māmiņu Klubs