Izvēlamies bērna gultiņu: 5 kritēriji,kam pievērst uzmanību

Izvēlamies bērna gultiņu: 5 kritēriji,kam pievērst uzmanību

27. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sarūpējot mazuļa pūriņu, viena no lietām, kas jāiegādājas, ir arī bērna gultiņa, ko visbiežāk vecāki iegādājas neilgi pirms mazuļa dzimšanas. Jaundzimušo gultiņu klāsts ir ļoti plašs, tomēr vecāki pārāk lielu vērību pievērš tieši ārējam izskatam, maksājot par to bargu naudu, nemaz nenoskaidrojot, no kā ir izgatavota gultiņa un citas būtiskas nianses.

Izvēlies labāko gultiņas materiālu

Izvēloties gultiņu savam mazulim, vecākiem jāatceras, ka cena nebūt vienmēr nav kvalitātes rādītājs. Būtiska uzmanība jāpievērš materiālam, no kā gultiņa izgatavota, un te paaudžu paaudzēs ir pierādījies, ka labākais ir koks. Tas ir ekoloģiski tīrs materiāls, kas „elpo”, to ir viegli kopt, tādējādi gultiņu vieglāk turēt tīru. Labākie kokmateriāli bērnu gultiņu ražošanā ir dižskābārdis un bērzs, tomēr tie ir visai dārgi. Gultiņas, kas ražotas no priedes koka, ir lētākas, tomēr, tā kā koksne ir visai mīksta, tajā pēdas var atstāt bērniņa zobi. Svarīgi arī, izvēloties gultiņas modeli, no pārdevēja uzzināt, vai konkrētais produkts ir sertificēts.

Kad vecāki izvēlējušies pieņemtāko gultiņas modeli, uzmanību vajadzētu pievērst arī gultiņas krāsai. Protams, bērnistabā iederēsies košas krāsas mēbeles, tomēr pirms šādu mēbeļu iegādes jānoskaidro pāris lietas. Krāsojumam jābūt gatavotam no nekaitīga un videi draudzīga materiāla, turklāt lakai vai krāsai, ar ko pārklāta gultiņa, jābūt uz ūdens bāzes. Visiem sertificētajiem gultiņu ražotājiem apdares materiālu nekaitīgumu apliecinās atbilstošs sertifikāts.

Gultiņas parametri

Tā kā pirmā gultiņa parasti der aptuveni līdz 2 - 3 gadu vecumam, guļvietai vajadzētu būt ērtai un plašai. Ikvienai gultiņai jābūt triju augstuma līmeņu matrača bāzei, lai šo augstumu varētu attiecīgi regulēt. Kad bērniņš būs tikko piedzimis, matrača bāze atradīsies augstākajā līmenī un gultiņa nebūs pārāk dziļa, kas ļaus ērtāk mazuli nolikt gultiņā, viņu nemodinot, savukārt vēlāk bērns droši gultā varēs piecelties kājās, neizkrītot no gultas.

Ja runājam par gultiņas izmēriem, tad attālumam no gultas augšējās malas līdz grīdas zemākajam līmenim jābūt vismaz 60 cm, bet, ja matrača bāze atrodas pašā augstākajā līmenī- ne mazāk kā 30 cm.

Attālumi starp redelēm

Ieteicamais attālums starp redelēm ir 4.7 - 6.0 cm, lai bērna rokas, kājas un galva nevarētu iesprūst. Pirms gultiņas iegādes šie attālumi būtu jāizmēra, jo tiem ir tieša saistība ar bērna drošību.

Veļas kastes un gultiņas ar riteņiem

Lai telpā ekonomētu vietu, gultiņu komplektācijā līdzi nāk vai arī tiek piedāvāts atsevišķi iegādāties veļas kasti, kur glabāt autiņbiksītes, rotaļlietas, mazuļu drēbītes vai gultas veļu. Vecāku ērtībai tiek piedāvātas arī gultiņas ar riteņiem. Iegādājoties šādas gultiņas, gan vajadzētu pārliecināties, cik stabila ir gultiņa un vai riteņi ir fiksējami.

Gultiņas forma

Patlaban veikalos ir pieejamas gan klasiskas četrstūrainas gultiņas, gan apaļas, gan ovālas. Tas ir katra vecāka gaumes jautājums, tomēr svarīgi, lai gultiņai nebūtu asu stūru, uz kuriem bērns varētu savainoties.