Ieteikumi koliku laikam

Ieteikumi koliku laikam

19. Apr 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Te būs vairāki ieteikumi,ko iesaka pediatre Gerda Lielause:

Ritmiska mazuļa šūpināšana rokās, ratos, šūpulītī vai vibrokrēsliņā (bet to iesakām izmantot ne agrāk par 6 nedēļu vecumu). Dažiem mazuļiem kolikas ātrāk pāriet, ja viņi tiek šūpināti ātri, bet ne pārāk enerģiski, jo tā var traumēt mazuli. Citus mazuļus tieši otrādi - šūpināšana satrauc, ja tā ir no viena sāna uz otru, bet, ja no augšas uz leju - nomierina. Tikai, pārbauto mazuļa reakciju uz dažādiem šūpināšanas veidiem, sapratīsiet, kurš jūsu bērniņam ir piemērotākais.

Pastaiga pa istabām ar mazuli iesietu slingā. Bet, protams, mazuli var nest arī vienkārši rokās. Pārbaudīts līdzeklis cīņā ar kolikām, nereti tas gan ir nogurdinošs, bet bieži vien - viens no efektīvākajiem veidiem.

Ietīšana. Cieša ietīšana daļu mazuļus nomierina, un kolikas liek viņiem mieru uz kādu laiku. Bet dažiem tieši otrāid - vislabāk kādas 5 minūtes patīk pagulēt pilnīgi kailiem, tas palīdz atslābināties. 

Mazuļa likšana pie krūts. Līdzīgi kā ietīšana, arī cieša piespiešana pie mammas krūts daudziem mazuļiem sniedz drošības sajūtu. Nereti cieši apskauts, pie krūts piespiests mazulis nomierinās samērā ātri, un tikpat ātri pazūd arī viņa raudiens. 

Silta vanna. Palīdz koliku gadījumā, ja mazulim patiešām patīk vannoties. Bet gadās, ka mazuļi tieši otrādi - vannā sāk kliegt vēl spēcīgāk..

Mammas dziedāšana. Ja vēdersāpes nav patiešām spēcīgas, mazuli var nomierināt māmiņas dziedāšana. Pavērojiet, kāda balss viņu vislabāk nomierina - klusa, skanīga, spēcīga vai skaļa. Ja jūs esat atraduši melodiju, kas patīk jūsu bērnam, dziediet to atkal un atkal - vairumam bērnu patīk tieši atkārtošana. 

Ritmiskas skaņas. Ja sāp vēders, mazuļi var just atvieglojumu, dzirdot mērenu ventilatora rūkšanu vai putekļu sūcēja skaņu, viļņu šalkas vai klausoties vienkārši dabas skaņās.

Jūsu mīļās rokas. Mazuļa kolikām var palīdzēt arī viegla masāža. Palasiet grāmatu, atrodiet informāciju par mazuļu masāžu, ko drīkst veikt mājas apstākļos, pajautājiet par to ārstam tuvākajā vizītē. Pietiks, ja pamasēsiet, paglāstīsiet maigi bērnam muguriņu, vēderiņu, rociņas un kājiņas. Glāstīt var spēcīgi, bet maigi uzspiežot, un to var darīt tieši koliku laikā. Ja veiksiet masāžu laikā, kad mazulis gulēs uz jūsu vēdera ar seju pret jūsu krūtīm, tad sajutīsiet, ka nomierinošā iedarbība nonāks līdz abiem jums. 

Spiediena metode. Daudziem jaundzimušajiem, kas cieš no kolikām, palīdz, ja viņus liek ar vēderiņu uz pieaugušā ceļgaliem, vienlaikus, glāstot mazuļa muguriņu. Citiem patīk, ja viņus tur vertikāli uz māmiņas pleca, radot spiedienu vēdera rajonā, glāstot mazuļa muguru. 

Sildīšana. Ir mazuļi, kam palīdz no abām pusēm ar gludekli (vai uz radiatora uzlikts) sasildīts autiņš vai neliels dvielītis. Dvielīti tad liek uz mazuļa punča, tiklīdz dvielītis atdzisis, to sasilda no jauna. Bet jāievēro piesardzība - pārāk karstu autiņu, saprotams, nedrīkst likt bērniņam virsū. 
 
20130919103347-61617.jpg