Vai krūts ēdināšanas laikā jāierobežo uzturs?

Vai krūts ēdināšanas laikā jāierobežo uzturs?

06. Aug 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ierobežot savu uzturu krūts ēdināšanas laikā, vai nē? Pastāstīs uztura speciāliste Lizete Māldere.

Pat tad, ja šķiet, ka krūts barošanas laikā būtu jāpārtiek vien no griķiem un ūdens, uztura speciāliste uzsver, ka tam noteikti tā nebūtu jābūt: "Diētai jābūt tieši tādai, kāds ir vesela, pieauguša cilvēka uzturs: daudzveidība, regularitāte, mērenība, bez striktiem ierobežojumiem un mītiem, kas var izraisīt pat stresu māmiņai."

Turklāt stress ir kaitīgāks par dažiem pārtikas produktiem, par ko māmiņas regulāri satraucas. 

  • Uzturā jābūt gan dārzeņiem, gan graudaugiem, gan olbaltumvielu produktiem. Šad un tad drīkst ēst arī kādas kūciņas un cepumus. Bet tikai – šad un tad.
  • Piena kvalitāti neietekmē tikai māmiņas uzturs, to ietekmē arī māmiņas iekšējās rezerves, iekšējie procesi, veselība un daudz kas cits.
  • Iesākumā nevajadzētu aizrauties ne ar kādiem stingriem ierobežojumiem, vajadzētu vienkārši sekot līdzi tam, ko ēd. Der veidot tādu kā uztura dienasgrāmatu, un lietderīgi ir vadīties pēc veselīga uztura principiem. Ja mazulim vēderiņš pūtīsies, ir iespējams izvairīties no pākšaugiem, āboliem, asām garšvielām, kāpostiem, ceptiem ēdieniem, to būs vieglāk darīt, ja jutīsiet un redzēsiet, ka tieši kāds no šiem produktiem būs izraisījis mazuļa vēderiņa pūšanos.

Nevajadzētu ierobežojumiem ļaut traucēt šo mierīgo, laimīgo, priecīgo posmu, jo tieši māmiņas emocionālais stāvoklis visvairāk ietekmē laktāciju. Ja mammai būs stress par to, ka mamma nevar ēst to vai šo, viņai tiešām pieniņa būs mazāk, bet – tieši stresa ietekmē.

Māmiņu Klubs

 

Eksperts