Iekodusi ērce – vai barot bērnu ar krūti?

Iekodusi ērce – vai barot bērnu ar krūti?

20. May 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras pēdējās nedēļas ir īstākais ogu un sēņu laiks, kad arī jaunās māmiņas labprāt dodas mežā. Ko darīt, ja māmiņai, kura baro bērnu ar krūti, piesūcas ērce – vai mazuli drīkst barot, ja viņa ir vakcinēta pret ērču encefalītu? To jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, pediatrei Vizmai Meikšānei.

„Ja māmiņa ir vakcinēta pret ērču encefalītu, tad nevajadzētu būt nekādām bažām par to, ka viņa varētu būt inficējusies ar šo vīrusu, līdz ar to, tas nerada risku arī bērniņa veselībai. Tādēļ šajā gadījumā mazuli droši var turpināt barot ar krūti, tāpat kā līdz šim,” uzskata pediatre.

Ārste uzsver, ka īpaša piesardzība jāievēro tad, ja māmiņa jūt parādāmies kādu no simptomiem, kas varētu liecināt par ērču encefalīta attīstību vai par Laima slimību.

„Dažkārt arī gadījumos, kad piesūkusies ērce ir inficēta, slimība var neattīstīties. Tā gadās samērā bieži. Tas, vai slimība attīstīsies, vai – nē, atkarīgs gan no tā, kurā ķermeņa daļā kukainis piesūcies, vai ērce nav piesūkusies pārāk tuvu asinsvadiem, gan arī no tā, cik uzmanīgi un rūpīgi ērce no ķermeņa izvilkta. Dažkārt arī inficētu kukaini var izņemt tik korekti, ka tā nepaspēs cilvēka organismu inficēt,” skaidro Vizma Meikšāne.

Lai māmiņa justos mierīgāka, no ķermeņa izvilkto ērci ieteicams aizvest uz pārbaudēm laboratorijā. Tomēr tad, ja māmiņa ir vakcinēta pret ērču encefalītu, ārste uzskata, ka par iespējamo inficēšanos nevajadzētu būt nekādam satraukumam.

„Vienīgi jāuzmanās no iespējamās Laima slimības. Tad, ja koduma vietā parādās milzīgs, sarkans pleķis, tā ir pirmā zīme, ka nepieciešams doties uz izmeklēšanu pie ārsta. Ja ārsts māmiņai noteicis lietot kādus antibiotiskos līdzekļus, tad gan bērniņu ar krūti ir jāpārtrauc zīdīt,” piekodina Vizma Meikšāne.

Tātad, kamēr nav parādījušies nekādi slimību simptomi, mazuli ir atļauts barot ar krūti. To nedrīkst vien gadījumā, ja ārsts māmiņai licis lietot kādu antibiotisko līdzekli Laima slimības riska gadījumā. 

ceriņzieds<3 ceriņzieds<3 23. May 2018, 15:04

Vēl lielāks absurds nav dzirdēts, ka, ja vakcinējies, tad vari būt drošs, ka nesaslimsi.

cecii cecii 22. May 2018, 20:17

Atļaušos iebilst pediatrei - savulaik, kad ārstējos ar antibiotikām no Laimas slimības, turpināju mazuli barot ar krūti. Ārste piemeklēja tādus medikamentus, kas ir savienojami ar krūtsbarošanu.