Iekārtojam guļvietu jaundzimušajam. Ērti un droši.

Iekārtojam guļvietu jaundzimušajam. Ērti un droši.

09. Jul 2018, 03:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra topošā māmiņa, savam jaundzimušajam bērniņam vēl s sarūpēt to labāko. Ne vienmēr labākais būs dārgākais un ne vienmēr skaistākais, būs vispiemērotākais. Šo noteikti var attiecināt uz jaundzimušā gultiņas iekārtošanu.

Topošajiem vecākiem jāņem vērā dažādi faktori, kas ir svarīgi, domājot par mazuļa drošību un ērtumu, jo pirmajos mēnešos mazulītis visvairāk laika pavada miegā, tā laikā viņš pārstrādā arī nomodā iegūto informāciju, tāpēc ir svarīgi parūpēties par to, lai mazulīša miegs būtu kvalitatīvs.  

  • Pievērsiet uzmanību matrača izvēlei. Tam jābūt mēreni stingram, vienmērīgam un tādam, kurš neieliecas vai neveido bedri mirklī, kad mazulīti uz tā uzliekam.
  • Ja bērniņš ir alerģisks, svarīgi iegādāties matracīti, kuram ir īpašs – anti alerģisks pildījums
  • Matracim jāatbilst gultiņas izmēram. Starp matracīti un gultiņas malām nedrīkst būt brīva vieta, jo tajās, miega laikā var ieķerties mazulīša rociņa vai kāja
  • Gultiņu nenovietojam pie loga vai radiatoriem. Mazulītis daudz komfortablāk jutīsies, ja tā gultiņa atradīsies tālāk no loga vai radiatoriem, jo bērniņam piedzimstot, nav nostabilizējusies, izveidojusies termoregulācija, tāpēc ir svarīgi nepakļaut mazulīti straujām temperatūras maiņām un caurvējam
  • Gultiņu prom no TV. Gultiņa, kura atrodas blakus televizoram, noteikti izraisīs mazulītī interesi. Tas mēģinās vērst savu uzmanību uz gaismas avotu un kustīgajiem attēliem, tomēr tas nav ieteicams, jo var izraisīt muskuļu tonusa asimetriju.
  • Bērni ir ziņkārīgi. Pat ļoti jaunā vecumā, kad mazulītis sāk iepazīt pasauli sev apkārt, tā rokas ir tik veiklas, ka atrod ikvienu lietu, ko mamma vai tētis ir nolikuši nevietā. Bet kamēr mazulītis ir vēl tikai guļus stāvoklī, vien pavisam mazs, ir jāuzmanās no dažādiem priekšmetiem, kas atrodas tuvu gultiņai – aizkari, bantītes, rozetes, vadi. Vecākiem jābūt modriem un uzmanīgiem. Jānovērš iespēja, ka bērnam ir iespēja sev kaut ko uzraut virsū vai savainoties.
  • Neglabājiet gultiņā nevajadzīgas lietas. Drēbītes, sedziņas, dvieļus, rotaļlietas. Tie ir papildus nosmakšanas draudi. Jo mazulītis, ja tam uzkrīt kāds apģērba gabals vai lupatiņa, NEVAR pats sev to noņemt.
20180709034717-55560.jpg
  • Pavisam mazajiem – iekārtojam ērtu ligzdiņu. Lai šādu ligzdiņu izveidotu, pietiek vien ar pakaviņu, kuru novietojam mazuļa gultiņā un mainot puses, liekam mazulīti gulēt šādi. Galvenais, kas jāatceras – tajā mirklī, kad mazulītis ir iemācījies pagriezties no aizmugures uz vēdera (nevis otrādi), pakaviņš no gultiņas ir jāizņem.
  • Kamēr bērniņš ir pavisam mazs un bieži miegā maina pozas, nav aizliegts iegādāties mīkstās maliņas, vien tas ir ļoti kārtīgi jāpiestiprina pie gultas malām, lai nebūtu ne mazākās iespējas, ka mazais starp tām var sapīties, ieķerties. Tad, kad mazais jau mācās celties kājās, obligāti šīs maliņas ir jāņem nost, jo gluži vienkārši – mazulītis tās izmanto, lai uz tām pakāptos.
  • Laicīgi mainiet gultiņas dziļumu. Attiecīgi, nesagaidiet mirkli, kad mazulis iemācas piecelties kājās vai apsēsties. Jau laicīgi, laidiet lejā gultiņas pamatni, ja šāda iespēja ir, jo mazulītis kādā mirklī, pievelkoties pie gultas maliņas, tai viegli var pārkrist pāri.
  • Segas – iesākumā simboliskas. Tās nedrīkst būt ne smagas, ne lielas. Labāk uzvelciet mazajam pidžamu, nevis ievīstiet segā. Mazuļi miegā mēdz būt ļoti aktīvi un šāda aktivitāte apvienojumā ar pārāk lielu segu, atkal rada draudus, kas nav vajadzīgi ne mammai, ne tētim, ne mazajam.
  • Spilvens – Mazulītim pēc piedzimšanas, līdz pat trīs gadu vecumam – nav nepieciešams spilvens. Tas ir cieši saistīts ar galvas un ķermeņa proporcijām, kā arī mugurkaula attīstību.
  • Izmantojiet “noklusinātu” gaismu guļamistabā, lai arī tad, kad ārā ir tumšs un gaismas visur izslēgtas, Jums būtu iespēja redzēt savu bērniņu miegā un to vai viņam ir ērti.

Saldu un drošu miegu mazajiem var sarūpēt vecāki, savukārt, saldus sapņus un labas sajūtas, miegā sarūpēs autiņbiksītes Huggies@ Elite Soft – vismaigākās autiņbiksītes jaundzimušajiem.

20180709034804-88792.jpg

Māmiņu klubs, 2018