Iekārtojam bērnistabu gaidāmajam mazulim!

Iekārtojam bērnistabu gaidāmajam mazulim!

26. Nov 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskatoties uz to, daudzi pirms krīzes paguva saņemt aizdevumu, lai iegādātos lielāku mājokli, daudzi pāri dzīvo visai ierobežotos apstākļos, tāpēc ne vienmēr ir iespēja iekārtot visu istabu tikai bērnam.

Tomēr neatkarīgi no tā, vai mazulim sava istaba būs vai nē, pirms mazuļa dzimšanas topošie vecāki dodas uz veikalu, lai nolūkotu kaut ko noderīgu no bērnu mēbelēm. Vienkārši pirmajā gadījumā, ja vecāki plāno iekārtot atsevišķu istabu mazulim, ir lielāka izvēle, tad otrajā gadījumā izvēle ir ierobežota, bet tomēr ir.

Ko dari mazi bērni? Droši vien ne reizi vien esi dzirdējusi frāzi: "Viņš tikai ēd, guļ un nokārto savas dabiskās vajadzības." Tā ir taisnība- jaundzimušā dzīves patiesība.

Tad kādas mēbeles šādā gadījumā bērnam varētu būt vajadzīgas? Personīgi viņam nekādas īpašās vēlmes nav, bet tās ir pieaugušajiem, kuri aprūpē mazuli. 

Gultiņa

Šodien daudzi mūsdienīgie vecāki kopīgi izsapņo sapni un tad gultiņas iegādi atliek uz kādu laiciņu.

Ja jūs esat nolēmuši, ka mazulim ir jābūt pašam savai guļvietai, teiksim, pusdienlaika miedziņam un nakts miegam, tad laiks izvēlēties gultiņu. Un gultiņu izvēle patiesi ir plaša, viss atkarīgs no tā, cik daudz vietas ir istabā, kādas ir finansiālās iespējas un jūsu vēlmes.

 

1

 

Ja jūs varat atļauties ik pēc kāda laika mainīt bērnu mēbeles, tad sākumā var iegādāties šūpulīti, tad zīdaiņu gultiņu ar augstām malām, kuru pēc tam nomainīt ar lielāku gultiņu,kad bērns būs jau paaudzies. 

Izvēloties gultiņu, pievērsiet uzmanību:

- materiālam, no kā gultiņa ir izgatavota; ideālā variantā bērnu mēbelēm būtu jābūt ražotām no dabīgā koka;

- vai gultiņai vai asi stūri un izvirzījumi;

- uz kād gultiņa balstās- vai gultiņai ir vienkārši "kājas" vai ir arī ritentiņi;

- vai ir veļas kaste (tas ir ērti gadījumos, ja mājoklī ir maz vietas).

Pārtinamā virsma

Šī ir ļoti funkcionāla mēbele sevišķi bērna pirmajos dzīves mēnešos, lai nomainītu autiņbiksītes, veiktu masāžu, ikdienas higiēnas procedūras. Tomēr daudzi vecāki uzskata, ka šī nav pirmās nepieciešamības prece, jo bērns ātri izaugs.

Kumode

Ja Tu esi pieskaitāma pie vecākiem, kura uzskata, ka pārtinamā virsma ir lieks pirkums, tad droši vien vari apsvērt domu par kumodes iegādi, kuru var izmantot arī par pārtinamo virsmu. Tādā gadījumā jāpievērš uzmanība kumodes augstumam, platumam un vai ir ērti nomainīt autiņbiksītes uz tā.

Uz kumodes var izklāt kādu mīkstu audumu,bet lai tas neslīdētu- apakšā palikt gumijas paklājiņu.

Augstākās atvilknes var pielāgot autiņbiksīšu, ikdienas lietiņu glabāšanai. Savukārt kad mazulis paaugsies, mīkstā virsma vairs nebūs vajadzīga un tad kumodi varēs izmantot kā rotaļlietu glabātuvi.

Skapis

Iespējams, pirmajos mēnešos būs iespējams iztikt tikai ar kumodi, kur glabāsi bērnua apģērbu, autiņbiksītes un citus ikdienas sīkumus. Tomēr jaundzimušais, lai cik dīvaini tas neskanētu, maina garderobi biežāk kā bērni citā vecumā.

Pirmkārt, tāpēc, ka viņi ātri nosmērējas- te nejauši apčurāts apģērbs, te pieniņš izlijis uz krekliņa, te biezenītis nokritis.

Otrkārt, viņi tik ātri izaug, ka mantas paliek arvien vairāk un vairāk. 

Un ir vajadzīga vieta, kur to visu glabāt. Ja Tavās mājās ir vieta, iegādājieties bērnu lietām atsevišķu skapi. Viss būs vienuviet un ērti pārskatāms.

Starp citu, ar laiku bērnam pārādās arvien jaunas rotaļlietas, grāmatiņas un tas ir ļoti ērti, ja visu var ietilpināt vienā skapī.

Pats optimālākais variants ir stūra skapis. Tomēr lai kādu skapi jūs neizvēlētos, pievērsiet uzmanību šādiem kritērijiem:

- plauktu un atvilktiņu skaits: tām ir jābūt pieejamām, ērtām lietošanā;

- vai ir stanga pakaramajiem: tā noderēs arī pavisam maziem bēbišiem, lai pakārtu kombinezonu, izejamās drēbes, tāpat tā ir priekšrocība, lai skapi varētu izmantot ilgāku laiku;

- drošība: kā atvērt, aizvērt skapja durvis, kā kustās atvilktnes (tām nevajadzētu būt traumatiskām);

- materiāla dabiskums.

Iekārtotot bērnistabu vai bērna stūrīti kādā istabā, atcerieties par:

- apdares materiālu krāsu (visam jābūt gaišās, nomierinošās krāsās);

- materiāliem jābūt kvalitatīviem, ekoloģiskiem un videi draudzīgiem;

- apgaismes līdzekļu ieviešanā jāpievērš uzmanība, kāda ir slodze bērna acīm.

Bērnistaba- tā ir bērna mazā pasaule, tāpēc iekārtojiet to rūpīgi!

Svarīgi, lai šajā telpa būtu mājīgi, komfortabli un droši, un ja vēl tas ir multifunkcionāls- lieliski!

Kādas bērnu mēbeles Tu iegādājies savam mazulim? Padalies ar savu pieredzi!