Griežam nadziņus jaundzimušajam

Griežam nadziņus jaundzimušajam

17. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atbraucot mājās no dzemdību nodaļas, ir laiks pirmo reizi griezt nadziņus jaundzimušajam. Cik bieži nagi ir jāapgriež, kas vēl vecākiem jāzina par nagu griešanu, stāsta sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

"Lai cik neparasti tas nebūtu, mazuļa nagi sākuši augt jau māmiņas puncī, tāpēc bērnam piedzimstot nereti nadziņi ir jau diezgan pagari, tāpēc, lai bērniņš sevi nesaskrāpētu, pirmajās dienās miega periodā iesaka vilkt cimdiņus, tomēr ar to nevajadzētu aizrauties, jo pirkstu galos atrodas visi jušanas receptori un pasaules izzināšana bērniem notiek arī caur pirkstiņiem, attīstot taktilās sajūtas," stāsta bērnu māsa Elita Svareniece. Tā kā nadziņi vēl ir pavisam mīksti, dzemdību nodaļā nagus vēl negriež.

Ir nadziņi, kas nolūzt paši, jo tie ir patiesi trausli, bet mājās nagus parasti apgriež septītajā vai desmitajā dzīves dienā. 

Tiešsaistes lekcija: Jaundzimušā aprūpe pirmajās dzīves dienās

Iegādājoties higiēnas piederumus, jāizvēlas šķērītes vai knaiblītes tieši zīdaiņiem. Kā šīs šķēres atšķiras no citām? Pavisam vienkārši - speciālajām bērnu nagu šķērītēm ir noapaļoti gali, tās var šķist pat neasas, tomēr tās spēj pildīt paredzēto funkciju - nogriezt bērnam nadziņus.

Nereti komplektā ar šķērītēm nāk arī nagu knaiblītes. Griežot nadziņus gan ar šķērītēm, gan ar knaiblītēm, jāpievērš uzmanība, lai nepaliktu asie nagu stūrīši, kas bērniņu varētu savainot.

Bērnu māsa Elita Svareniece iesaka griezt nagus rokām katru trešo dienu, bet kāju nagus - aptuveni reizi divās trīs nedēļās.

Runājot par labāko laiku nadziņu apgriešana, speciāliste iesaka to darīt pēc vannas, kad nagi ir mīkstāki un kad mazuļi ir labākā noskaņojumā, kas ļaus mammai un mazulim labāk sadarboties. Ja zīdainis īpaši protestē pret nagu griešanu, ir vēl viens veids, kā to darīt - kamēr bērniņš guļ. Tomēr nevajadzētu mēģināt apgriezt nagus, kad mazais ir tikko iemidzis, jo, ja nejauši bērns tiks pamodināts un viņš nebūs izgulējies, māmiņa nebūs ne nogriezusi nagus, ne zīdainītis būs apmierināts, ka ir pamodināts.

Ir dažādi triki, kā panākt, lai mazulis sadarbojas ar mammu nagu griešanas laikā. Psiholoģe Diāna Zande iesaka izdomāt īpašo nagu griešanas dziesmiņu - dziedot šo dziesmiņu, mazais zinās, ka klāt ir nagu griešanas laiks. Tas veidos bērnam asociācijas un mammas, kuras izmanto šo tehniku, atzīst, ka jau aptuveni 7-8 mēnešu vecumā bērns šādas rituāla dziesmas jau saista ar noteiktām darbībām.

Tiešsaistes lekcija: Jaundzimušā aprūpe mājās 

5 soļi, kā nogriezt nagus zīdainim

Paņemt mazuli klēpī vai noliec zīdainīti uz muguras un iekārtojies ērti, lai piekļūtu nadziņiem. Ja viņš izrāda nepatiku, nogaidi līdz brīdim, kad bērniņš ir labākā noskaņojumā.

 Paliekot zem naga šķērītes vai knaiblītes, pārliecinies ka netiks skarta zīdaiņa jutīgā āda. Šajā brīdī svarīgākais ir stingri noturēt bērna rociņu, lai novērstu iespējamību, ka tiks traumēta āda pie naga. 

Kad gadās negadijums. Griežot nagus jaundzimušajam vai zīdainim, vajadzētu turēt tuvumā sterilu drāniņu vai marli (neizmantot vates plāksnīti, jo plūksnas no tām var iekļūt brūcē) un, ja noticis negadījums, maigi uzspiest uz brūces, līdz tā beidz asiņot. Pēc tam vajag apmazgāt brūci un, ja māmiņa vēlas, lietot kādu antibakteriālu krēmu. Noteikti nav vajadzīgs uzlikt apsēju, kas var radīt aizrīšanās risku. Mammai nevajag uztraukties, jo šāda neliela brūce sadzīs ātri!

Atrast īsto laiku nagu griešanai. Ja mazulis izrāda klaju nepatiku, noteikti nevajag spiest griezt nagus konkrētā brīdī. Paspēlēties, pastaigāties ir paņēmieni, kas palīdzēs mazulim nomierināties, lai atkal varētu mēģināt nogriezt nadziņus.

Kāju nagus apgriezt taisni. Tā kā kāju nagi biežāk kā roku nagi mēdz ieaugt, būtiski pievērst uzmanību nagu griešanas veidam - nagus iesaka griezt taisni, neapgriežot stūrīšus, jo ieaudzis nadziņš var radīt nepatīkamas sajūtas.

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā