Fen šui bēbīša istabā

Fen šui bēbīša istabā

06. Feb 2016, 18:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sagatavošanās bēbīša ienākšanai jūsu dzīvē prasa plānošanu sākot no tā, kādas autiņbiksītes un drēbītes izvēlēsies līdz bēbīša istabas iekārtošanai. Tieši Fen šui var palīdzēt Tev radīt līdzsvarotu vidi. Ar šo rakstu mēs uzsākam jaunu rakstu sēriju par istabas iekārtošanu pēc Fen šui principiem. Tai nepieciešama veselīga, līdzsvarota istaba, kas augs kopā ar mazuli un iedvesmos viņu.

Kas ir Fen šui?

Fen šui ir ķīniešu sistēma, kā iekārtot vidi mājās, birojā vai jebkur citur, kur bieži uzturas cilvēks. Fen šui metode nosaka, ka, iekārtojot telpu pareizi, enerģija pa istabu plūdīs labāk un arī pats cilvēks jutīsies labāk. 

Laba Fen šui enerģijas plūsma mazuļa istabā radīs laimīgāku un veselīgāku bērnu, kamēr bērnistaba ar sliktu auru un negatīvo Fen šui enerģiju, veicinās miega un veselības traucējumu rašanos, kas viennozīmīgi ietekmēs arī mazuļa personību un pašsajūtu. Lai palielinātu enerģiju bēbīša istabā, ir vairāki svarīgi faktori, kas jāņem vērā, piemēram, istabas atrašanās vieta, drošība tajā, krāsas un mēbeļu izkārtojums. 

Kad iekārto vidi pēc Fen šui principiem, vadies pēc savām sajūtām! Domā par bērnistabas iekārtošanu kā īpašu vidi relaksācijai, kas apvienotu visas 5 maņas – redzi, dzirdi, ožu, tausti un garšu. Labs Fen šui nosaka, ka mazulis vienmēr šajā vietā jutīsies labi.

Istabas atrašanās vieta

Izvēlies labu atrašanās vietu bēbīša istabai. Mazuļa istabai labākā vieta ir mājas vai dzīvokļa vidū. Istabām, kas atrodas mājas galā, ir vēl mierīgāka enerģija. Istabām, kas atrodas mājas priekšā, ir aktīva, dzīvīga enerģija, jo asociējas ar ieeju mājā.

Jaundzimušā istabai nevajadzētu atrasties arī virs garāžas vai virs vietas, kur apakšā ir tukšums. Bēbīša guļamistabai arī nevajadzētu atrasties tuvu telpai, kur ir dažādi trokšņi, kas varētu atturēt mazuli no gulēšanas, piemēram, tuvu viesistabai, kur ir ieslēgts TV, vai tuvu ielai.

Krāsas

Radi istabā harmoniju, izvēloties maigas Fen šui krāsas. Bērni iegūst, ja rotaļāšanās zonā ir spilgtas krāsas, bet, ja šādas krāsas ir izvēlētas jaundzimušā istabai, tas var pārlieku stimulēt mazuļa uztveri, tādējādi neļaujot mazulim nomierināties. 

Speciālisti iesaka izvēlēties tradicionāli rozā vai zilo krāsu un dod priekšroku krāsai, kas Tev tiešām patīk un kas liek Tev justies labi.
Arī baltā krāsa ir piemērota bērniem, tomēr izvairies no baltā un melnā kontrastkrāsām istabā, jo šīs krāsas ir pārāk atšķirīgas.

Izvēloties krāsu paleti, dod priekšroku krāsām, kas ir tuvas viena otrai un harmonizē, piemēram, zaļš un zils, balts un bēšs, rozā un dzeltens.

Gaismekļi

Izvēlies istabā dažādus gaismekļus, kas var tikt lietoti dažādos diennakts laikos- dienā un naktī. Tas nodrošina Fen šui enerģijas līdzsvaru. Ja izvēlies gaismu diennakts tumšajam laikam, ņem vērā, ka bērnistabā nav nepieciešama spilgta gaisma, tai ir jābūt maigai un neuzkrītošai.

Gultas atrašanās vieta

Novieto gultu prom no durvīm un nenovieto gultu blakus elektrības rozetēm. Vispārējās vadlīnijas vecāku gultas novietojumam attiecas arī uz mazuļiem. Vairāk par gultas novietojumu lasi tālākajos e-žurnāla numuros, bet īsumā jāsaka, ka gultu nebūtu vēlams novietot tieši pretī durvīm, istabas vidū bez atbalsta (piemēram, naktsskapīšiem) vai zem loga.

Novietojot gultiņu pie sienas, ņem vērā, lai gultasgalvgalis atrastos pret sienu, nevis gar sienu. Pārliecinies, ka mazulis neguļ pret slīpu sienu. Izvairies gultiņu novietot pret sienu, kas ir kopīga vannas istabai, tualetei vai pieliekamajam.

Mēbeļu izkārtojums

Izkārto mēbeles tā, lai enerģija brīvi plūstu pa istabu. Istaba, kura ir pārāk klusa, kļūst nostāvējusies, kas nenes labumu bērnam. Lai radītu labu enerģiju istabā, novieto vēja zvanus netālu no loga, lai tad, kad istabā iepūš vējš, tie radītu maigu mūziku istabā. Izvairies no ventilatoriem istabā, jo tie sagrauj labo enerģiju.

Pavēro istabu un sameklē priekšmetus ar asiem stūriem. Pārliecinies, ka uz mazuļa galvu vai ķermeni, kad viņš atrodas savā gultiņā, nenorāda priekšmeti ar asiem stūriem, piemēram, tualetes galdiņš vai pārtinamais galdiņš. Pārvieto šos priekšmetus uz citu istabas daļu, kur tie tieši nenorāda uz gultiņu.

Istabas centru atstāj brīvu mazuļa rotaļām, rāpošanai, staigāšanai. Pārliecinies, ka lielie priekšmeti, kurus mazulis vēlētos izmantot stāvēšanai, ir droši un stabili.

Lai palīdzētu bērnam radīt pašpārliecinātību un apziņu, kas viņš tāds ir, kārtīgi piekar pie sienas lielu spoguli tuvāk zemei, lai arī pats mazulis varētu tā priekšā spēlēties un sevi aplūkot!

Mēbeles un dekoratīvie elementiBērnistabā lieto pēc iespējas vairāk dabiskus materiālus, dodot priekšroku kokam, nevis plastmasai. Dabiskie materiāli vajadzētu likt lietoti arī gultasveļā, rotaļlietās, aizkaros, grīdā un grīdsegā. Tas pasargās arī no nevēlamo „viesu”, piemēram, putekļu ērcīšu klātbūtni.

Izvēlies dekoratīvos elementus visai uzmanīgi. Pārliecinies, ka elementiem nav raupju līniju, piemēram, bultas, dimanti vai krusti. Dabas motīvi ir ideāla izvēle un veicina augšanu. Arī dzīvnieku motīvu izvēlē esi uzmanīga. Nevajadzētu izvēlēties elementus ar agresīviem dzīvniekiem pat tad, ja tie ir stilizēti un radīti bērnistabas interjeram. Eksperti iesaka labāk dot priekšroku zivju motīvam, tomēr tā, lai tas nebūtu dominējošais telpā, citādi bērniņam var attīstīties plaušu, aknu, elpošanas ceļu problēmas.

Izgatavo pāris lielas fotogrāfijas ar ģimenes locekļiem un mājdzīvniekiem un novieto tās tur, kur mazulis guļ, jo mazulis pamostoties būs priecīgs ieraudzīt mīlošas un pazīstamas sejas.

Smarža

Parūpējies arī par smaržu bērnistabā. Tas nenozīmē, ka tagad jāizpūš vesels smaržu flakoniņš, bet katru dienu kārtīgi vēdini telpas un vari pamēģināt lietot maigas aromātiskās eļļas, piemēram, kumelītes, roze, vaniļa vai lavanda. Protams, iepriekš pārliecinoties, ka mazulim pret to nav alerģija.

Fen šui principu ievērošana bērnistabā ir daudz kas vairāk kā tikai vietas izskaistināšana pēc pareizības likumiem. Laba Fen šui radīšana bērnistabā izpauž Tavu beznosacījuma mīlestību, rūpes un apbrīnu pret mazuli, kas pastiprina ciešo saikni starp jums abiem.

Attīri enerģētiku

Pirms bēbītis ierodas mājās, iztīri slikto enerģiju no tās, lietojot kādu no tālāk minētājām metodēm:

-    Dūmi. Aizdedzini sandalkoka vīraku vai salvijas zariņu un pavēdini pa visu istabu;

-    Zvans. Paņem zvanu un izzvani visus stūrus, ļaujot skaņai rezonēt un izkliedēt iestrēgušo enerģiju;

-    Ēteriskas eļļas. Izsmidzini istabā citrona ēteriskās eļļas un ūdens sajaukumu.

Kārtība istabā

Ja mājās ir mazulis, tas nozīmē arī nekārtību un zināmu haosu gan viņa istabā, gan visā mājā vai dzīvoklī kopumā. Tomēr vecākiem to nevajadzētu pieņemt kā normu, jo haoss apkārtējā vidē rada haosu arī mūsos pašos, tāpēc pat pēc garas darba dienas pacentīsimies piekārtot māju, lai varam rast mieru sevī un iedvest to arī mūsu mazuļos. 

Lai mazinātu rotaļlietu haosu istabā, turi tās seklos groziņos vai sakārtotas zemākajos plauktos, lai mazulis spētu orientēties, ko īsti viņš meklē.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv