Eksperta ieteikumi: Piena krīze un ieteikumi tās pārvarēšanai

01. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katras mammas lielākā vēlme ir būt lieliskai mammai, savam mazulim. Un viena lieta, ko lielākā daļa mammu apņemas – es noteikti barošu savu mazulīti ar krūti. Ko darīt, ja tomēr viss neizdodas kā iecerēts? Ja rodas situācijas, kad saproti, ka mazulītim pieniņa nepietiek? Liels satraukums, emocionāli pārdzīvojumi un nemiers. Bet ne vienmēr pie pirmās neveiksmes ir jāapstājas!

Divu bērnu mamma Elīna arī ar šādu situāciju saskārās, kad piedzima viņas otrā meitiņa. Ieteikumi internetā, rieksti, tējas, saldais krējums un vēl ārkārtīgi daudz un dažādu padomu, tomēr visvairāk viņai palīdzēja krūts zīdīšanas konsultanta palīdzība.

Tāpēc arī apkopojām krūts zīdīšanas speciālistes Sandras Lases ieteikumus jaunajām māmiņām, kas var palīdzēt pārvarēt piena krīzi.

Kas kavē piena rašanos?

Lielākoties tas ir stress, kas rodas emocionālu satraukumu gadījumā, mamma kaut ko ļoti pārdzīvo, ir notikusi kāda nelaime vai nākas saskarties ar lielu pārdzīvojumu. Tas var būt arī stress, kas rodas, ja mamma ir pārāk nogurusi – negulētas naktis, pārāk daudz ikdienas rūpju vai pienākumu. Organisms ir noguris, kas, protams rada stresu.

Stresa laikā rodas adrenalīns, savukārt adrenalīns bloķē oksitocīnu un tajā mirklī mammai no krūtīm pārstāj izdalīties pieniņš.

Oksitocīns ir hormons, kas kontrolē kontrakcijas dzemdību laikā un palīdz piena veidošanās procesā.

  • Šādā situācijā pirmais palīgs mammai, noteikti ir iespēja nomierināties. Lai cik viegli tas izklausītos, mēs zinām, ka dzīvē, šādā situācijā savākties ir diezgan grūti. Bet te talkā var nākt bērniņa tētis, kāda draudzene, vecmāmiņa vai kāds cits tuvs cilvēks, kurš dod iespēju mammai uz mirkli rast mieru.. Kaut uz pāris minūtēm, lai mamma var atvilkt elpu, sakopot domas un izdzert kādu nomierinošu tējas krūzi.
  • Krūts zīdīšanas konsultante Sandra Lase kā vienu no iespējām min baldriānu tēju, kas nomierina. Šajā brīdī tas ir svarīgi, jo līdz ko krītas adrenalīna līmenis, uzreiz “pamostas” oksitocīns un pieniņš atkal izdalās.
  • Mammai nevajag gaidīt, kad pieniņš atkal parādīsies un tikmēr mazulīti mēģināt piebarot ar piena maisījumu. Mazulītis IR jāliek pie krūts, jo tādā veidā tiek stimulēti piena hormonus un dots signāls, ka pieniņam ir jāvairojas.

Bieži vien mammas pārdzīvo, ka bērniņam nepietiek piena. Kā zināt, ka ar piena daudzumu viss ir kārtībā?

  • Galvenais, ko skatāmies – autiņbiksītes. Ja mazulītis labi čurā, urīns ir kā ūdens, caurspīdīgs, bez krāsas un īpašas smaržas, tas liecina, ka šķidruma mazulītim ir pietiekami un pieniņa pietiek
  • Tāpat, šādu pat kontroli noteikti veiks arī mazulīša ārstējošais bērnu ārsts, kurš ik mēnesi dodoties uz apskati, pierakstot bērniņa svaru, varēs pateikt, vai mazulītim pieniņa pietiek.

Kādi vēl ir krūts zīdīšanas konsultantes ieteikumi, lai veicinātu piena rašanos?

  • Ir pieejami dažādi uztura bagātinātāji – noteikti augu valsts, kā piemēram dabīgo vielu komplekss, kura sastāvā ir  Fenheļa augļu pulveris, bišu māšu peru pieniņš, Romiešu ķimeņu augļu pulveris, Grieķu sierāboliņa sēklu pulveris, pienenes sakņu pulveris, vilkābeles lapu un ziedu pulveris, kas atrodams Maria Lactation kompleksā, kapsulu veidā, kā palīgs laikā, kad māmiņa baro bērniņu ar krūti. Bet pirms uztura bagātinātāja lietošanas, noteikti būtu jākonsultējas ar ārstu par tā nepieciešamību un lietošanu. Un uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. 
  • Vēl var palīdzēt ingvers – tējā, kā garšviela ēdienos. Pētījumi liecina, ka tas veicina piena sekrēciju
  • Fenheļa tēja, ķimeņu tēja, sēkliņgaršvielas – koriandrs, sezama sēklas un dažādi rieksti. Ar riekstiem gan jābūt piesardzīgiem. Tos nevajag lielos daudzumos, jo mēdz gadīties, ka bērniņam tie var būt alerģiski
  • Gribam vairāk piena, biežāk jāliek mazulītis pie krūts. Jo biežāka stimulācija, jo vairāk piena. Ja bērns nezīž, tad pieniņš noteikti jāatslauc.

Nav tā, ka sagaidām pienu un liekam bērniņu pie krūts. Viss notiek otrādi. Liekam bērniņu pie krūts, jo tāpēc mums veidojas piens!

Ja esi jaunā māmiņa un piedzīvo šo tik ļoti satraukumiem pilno brīdī, kad ir bažas par piena daudzumu vai to, cik labi vai pareizi Tev izdodas krūts ēdināšana, varbūt esi topošā māmiņa un Tev ir daudz jautājumu un neziņas par krūts zīdīšanu, droši vari meklēt palīdzību Māmiņu kluba Vecāku skolā. 

Māmiņu klubs

 20180314101640-82033.jpg

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā