Ēdināšanas režīms pirmajā dzīves mēnesī

Ēdināšanas režīms pirmajā dzīves mēnesī

12. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs jau uzzinājām, cik ilgi guļ jaundzimušie. Otra lieta, kas paņem lielu jaundzimušā dienas daļu, tā ir ēdināšana. Vai jaundzimušo jāēdina pēc pieprasījuma vai tomēr pēc režīma? Atbildes uz šo jautājumu palīdzēs atrast vairāki speciālisti.

MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLAS KURSI->>>

Ideālā gadījumā jaundzimušais, kas tiek ēdināts ar krūti, būtu jābaro ar mammas pienu tiklīdz viņš to vēlas, - stāsta bērnu māsa un Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja  Elita Svareniece. 

Un tomēr, tāpat kā gadījumā ar gulēšanu, tā arī prasības attiecībā uz ēšanu, katram mazulim ir citādākas: kāds pie krūts vēlas būt pat 20 reižu dienā, kāds cits guļ 2,5-3h un pēc tam tikai ēd. Pēc būtības, katrs mazulis tomēr pats noregulē sev vispiemērotāko, labāko ēdināšanas režīmu. 

E.Svareniece apgalvo, ka jaundzimušie patiešām var izturēt līdz pat 3h bez ēšanas. Tie, kas vēlas ēst biežāk, patiesībā, ne vienmēr alkst paēst, jo viņiem tā ir iespēja ne tikai ēst, bet arī pabūt māmiņas rokās, sajust viņas smaržu, sajusties mīlētam un aizsargātam. 

Pirmais mēnesis jaunajiem vecākiem ir sarežģīts, jo viņiem jāiemācās saprast savu bērnu bez vārdiem - tikai pēc raudāšanas, kliegšanas, uzvedības. Tāpēc ne visi pirmajās nedēļās precīzi zina, ko patiesībā kurā mirklī vēlas mazulis. 

Daži sāk nervozēt, jo bērns pārāk bieži, kā viņiem šķiet, vēlas būt pie krūts, ja nu kaut kas nav kārtībā. Tādā gadījumā visas šaubas izgaiņāt palīdzēs speciālisti, tajā skaitā arī krūts ēdināšanas speciālisti, kas ir gatavi atbildēt uz visiem jautājumiem gan telefoniski, gan klātienē  - atbraucot pie jums uz mājām. 

Mēs vērsāmies pēc konsultācijas pie vienas no pieredzējušākajām krūts ēdināšanas speciālistēm Latvijā  - Sandras Lases. 

Viņa pastāstīja, ka pirmajās diennaktīs jaundzimušo var nebarot uz ēdināšanas reizēm vispār - pamodās, paēda, lai guļ tālāk. 

Režīma nav, ēdinām pēc pieprasījuma. Ir tikai minimālie orientieri:

- No pirmās līdz trešajai dzīves dienai - 2-6 ēdienreizes diennaktī;

- No trešās līdz sestajai dzīves dienai - 6-12 ēdienreizes diennaktī;

- vēlāk - 10-12 (un vairāk) ēdienreizes diennaktī.

Ja jaundzimušo liek pie krūts bieži un viņš zīž ilgi, tas var būt apliecinājums tam, ka dzemdības viņam bijis spēcīgs stress, jo kad viņš zīž krūti, viņam izstrādājas endorfīni ("laimes un apmierinātības hormoni"). Viņam tas ir ļoti svarīgi, jo endorfīni kompensē paaugstināto stresa hormonu līmeni. Bet stresa hormoni, savukārt, bloķē augšanas hormonus. Lūk, tāda vienkārša ķēde.. Tātad - jo vairāk mazulis zīdīs, jo ātrāk tiks galā ar stresu un jo labāks būs viņa svara pieaugums. Jaundzimušā svars  - tie nav vienkārši "tauciņi", kā pieaugušajiem. Tas ir apliecinājums, ka aug mazuļa smadzenes, attīstas visi dzīvībai svarīgi orgāni,  - stāsta Sandra Lase. 

Bet varētu būt arī citādāka situācija. Ilgstoša un bieža zīšana var nozīmēt arī to, ka bērniņš nepareizi satver krūti. Zīšana tādā gadījumā ir vienkārši neefektīva un mazais dabū maz piena. Tādā gadījumā, ja iemāca mazulim pareizi satvert krūti, zīšanas aktivitāte uzreiz jūtami samazinās. 

Mammai ir svarīgi neierobežot mazuli, ja runājam par pielikšanu pie krūts skaita ziņā, īpaši pirmajās divās dzīves nedēļās. Saskaņā ar amerikāņu ārstu pētījumiem, šajā periodā īpaši svarīgi ir nodrošināt pietiekamu krūšu stimulāciju, lai tālākajā nākotnē vienmēr izstrādātos tieši jūsu mazulim nepieciešamais piena apjoms. 

Nereti māmiņas jautā - vai mazulim pietiek piena? Ja ēdina pēc pieprasījuma, sarežģīti ir kontrolēt ēdienreizes ar ikdienas svēršanas palīdzību. Labs orientieris ir  - mazuļa nokārtošanās reižu biežums - gan urīna, gan vēdera izejas veidā. 

Ja mazulim sākot no ceturtās dzīves dienas vēdera izeja ir vismaz 3 reizes diennaktī, tā ir dzeltenas krāsas (tas liecina par to, ka mekonijs pilnībā ir izdalījies), un viņš pieslapina apmēram 4-6 autiņbiksītes, var droši apgalvot - mazulim piena pietiek. Pēc desmitās dzīves dienas autiņbiksīšu skaitam jābūt vismaz 6-8, savukārt vēdera izejai jābūt dažas reizes dienā vai pat pēc katras ēdienreizes. 

Ja mazulis daudz guļ, reti vai vāji zīž, un ir šaubas par to, ka viņš paēd kārtīgi, ir vērts viņu modināt, lai viņu paēdinātu. Dažreiz nākas pat atslaukt pienu un barot vēl ar to klāt. Tiklīdz mazulis kļūst spēcīgāks - viņš pats sāk mosties uz ēšanu. 

Un atcerieties: krūts ēdināšanas speciālisti vienmēr var palīdzēt atrisināt problēmas, šaubas un jautājumus, kas saistīti ar mazuļa ēdināšanu!

Māmiņu Klubs

MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLAS KURSI->>>

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā