Reāls stāsts, kā cilmes šūna var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti

29. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sevi un savus bērnus, diemžēl, nevaram pasargāt no visa, taču varam izdarīt maksimumu, ko šobrīd piedāvā mūsdienu medicīna, tostarp, saglabāt cilmes šūnas, kas var būt kā sava veida apdrošināšana, lai palīdzētu dažādu saslimšanu gadījumā nākotnē.

Kā norāda ķirurģe, Cilmes šūnu bankas medicīnas konsultante Inese Bolmane, cilmes šūnas ir ikviena cilvēka iesākums, kas ir kā sava veida rezerves šūnas, kas gaida brīdi, kad tām būs jāstājas bojāto šūnu vietā. “Cilmes šūnas savā būtībā ir sākumšūnas, no kurām var veidoties citas šūnas,” teic ārste Inese Bolmane. Viņa norāda, ka Cilmes šūnu banka, atšķirībā no citām līdzīgām iestādēm, atšķiras ar to, ka prot ne tikai paņem un uzglabāt cilmes šūnu materiālu, bet arī nodrošina atbalstu brīžos, kad tās nepieciešams izmantot ārstēšanā. Tas nozīmē, ka pēc tam, kad ir apzināta problēma un saprasts, ka tās risināšanā var pielietot cilmes šūnas, Cilmes šūnu bankas speciālisti meklē risinājumus, kurās klīnikās iespējams veikt nepieciešamās procedūras, apzināti klīniskie pētījumi, eksperimentālās metodes, kā arī standartterapijas, kuru ietvaros to var veikt.

Cilmes šūnu banka lielu atbalstu sniegusi mazās Dārtas, kurai ir bērnu cerebrālā trieka, atveseļošanā. Dārta ir trešais bērniņš piecu bērnu ģimenē un šobrīd sasniegusi četru gadu vecumu. Kā stāsta Dārtas māmiņa Gunta, meitiņai piedzimstot tika meklētas iespējas, kā uzlabot viņas stāvokli. Tā viņu rokās nonākusi informācija par cilmes šūnām, un tās paņemtas abiem ģimenes jaunākajiem bērniem.

Decembra sākumā bija sagatavoti visi nepieciešamie dokumenti, kā arī materiāls, lai Dārtai varētu veikt pirmo ārstēšanās kursu. Ārste Inese Bolmane norāda, ka mazajai meitenītei paredzētas vēl vismaz četras transplantācijas ik pēc diviem mēnešiem. “Dārtas gadījumā ir cerība uz labu rezultātu, jo arī paši vecāki ieliek daudz pūļu ikdienā,” saka I. Bolmane.

Cilmes šūnu terapija ir iespēja Dārtai kļūt patstāvīgākai. “Lai viņai būtu vieglāk, jo pati vēlas tik daudz izdarīt, taču šobrīd tas nesanāk. Paredzams, ka viņas attīstība cilmes šūnu transplantācijas gadījumā progresētu ātrāk,” teic Dārtas māmiņa Gunta.