Cik ilgi jāēd jaundzimušajam?

Cik ilgi jāēd jaundzimušajam?

25. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik ilgi būtu jāēd jaundzimušajam, pastāstīs krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Makedonska.

Krūts zīšanas ritms parasti mazuļiem ir nevienmērīgs. Sākumā viņi izdara vairākas ātras zīšanas kustības, kas izraisa piena pieplūdumu. Pēc tam zīšanas ritms ir dziļāks, vienmērīgāks, bērniņš pakāpeniski atslābinās. Bez tam, treknāku pienu mazulim izzīst ir grūtāk, tas nāk pa lāsītei vien, tāpēc bērniņš sāk iepauzēt ar ēšanu. Bieži tādos gadījumos mamma nodomā, ka mazulis ir jau paēdis un krūts viņam jāņem nost. Bet pirmo pusotru mēnesi, adaptācijas periodā, kad mazulis pierod pie jaunās dzīves, kad nobriest laktācija, būtu jāļauj mazulim krūti zīst tik ilgi, līdz viņš pats to palaiž vaļā.

Uz jautājumu par krūts ēdienreizes ilgumu nav viennozīmīgas atbildes. Mazuļi ir dažādi, ar dažādiem raksturiem, temperamentu. Kādam izdodas 15 minūtēs sazīst tik daudz pieniņa, cik nepieciešams, bet ir bērniņi, kas sākumā ēd pat 40 minūtes, un dažkārt pat vēl ilgāk. Biežas un ilgstošas zīšanas iemesli pirmajās dienās var būt dažādi, piemēram, mazulim ir stress pēc dzemdībām, procesu var ietekmēt arī dažādas mēness fāzes, vai, piemēram, diskomforta sajūta. Mazulis zīšanas procesa laikā atslābinās, nomierinās, iegūst arī laimes hormono jeb endorfīnu. Tas viss palīdz viņam tikt galā gan ar diskomfortu, gan ar dzemdībām saistīto stresu, kā arī - zīdīšana palīdz adaptēties dzīvei jaunajā pasaulē.

Mammai ir svarīgi iekārtoties ērti, ieņemt ērtu krūts ēdināšanas pozu sēdus vai guļus. Mazulis pie krūts jāliek pareizi, lai izvairītos no krūts galu traumām.

Bieži pirmajās nedēļās krūts gali sāp, sasprēgā, jo nav pieraduši pie slodzes. Tādos gadījumos var lietot mīkstinošas ziedes (Purelan, Bepanthen, Altermed Panthenol utt.). Protams, uz krūts galiem var uzziest arī savu pieniņu pirms un pēc mazuļa ēdināšanas. Kā arī, jaatceras par gaisa peldēm. Pie tam, nav obligāti jāstaigā pa māju kailai, pietiek ar to, ka vienkārši pēc mazuļa pabarošanas uzreiz neliec krūti atpakaļ krūšturī, atpūties 15 minūtes, pasēdi.

Aktīvas, biežas un ilgas zīšanas periodā krūtis pierod pie slodzes, un otrajā mazuļa dzīves mēnesī, kad mazulis kļūst spēcīgāks un ātrāk prot izzīst pieniņu, mazulis vienkārši sāk interesēties par apkārtējo pasauli, viņš var ēst īsāku brīdi, kā arī - garāki var būt pārtraukumi starp ēdienreizēm.

Māmiņu Klubs