Ārsta pirmā vizīte mājās

Ārsta pirmā vizīte mājās

30. Jul 2015, 11:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās 3 - 5 jaundzimušā dzīves dienas jaunie vecāki pavada dzemdību iestādē. Pēc tam sākas patstāvīga dzīve - bez medicīnas personāla ikdienas uzraudzības. Bet tas nenozīmē, ka mazulim nav jābūt ārsta aprūpē, un tieši tāpēc visai drīz seko ārsta pirmā vizīte mājās. Uzzini, kas tajā notiek! 

Vizītes nav pastāvīgas, bet tajā pat laikā - ir regulāras: reizi mēnesī pašiem ir jādodas pie ārsta, kurš bērniņu apskata, nosver, nomēra un novērtē viņa veselības stāvokli. 

Tomēr tas notiek vēlāk, aptuveni tad, kad mazulis mājās nodzīvojis jau mēnesi. Bet bez atbalsta vecāki un mazulis nepaliek arī šī pirmā mēneša laikā! 

Kā Māmiņu Klubam stāsta Latvijas neonataloģijas māsu apvienības prezidente Elita Svareniece, saskaņā ar likumdošanu, atbraucot mājās no dzemdību iestādes, par ierašanos savā dzīvesvietā ir jāinformē bērna pediatrs vai ģimenes ārsts. Ārstu bērniņam izvēlas jau pirms dzimšanas! Trīs dienu laikā ārstam obligāti ir jāierodas pie jums mājās un jaundzimušo  jāapskata. 

Vizītes laikā ārsts apskata mazuli - pārbauda nabiņu, novērtē ādas stāvokli, muskuļu tonusu, ķermeņa simetriju utm., kā arī sniedz vecākiem dažādus ieteikumus un atbild uz visiem viņus interesējošiem jautājumiem! Uzdodiet tos!

Izmantojiet izdevību, apspriedieties par to, kā turpmāk sazināties ar ārstu, ja gadās kādi jautājumi vai nepieciešama konsultācija. 

Turpmāk medicīnas personāls (ne vienmēr pats ārsts, jo var ierasties arī medmāsiņa) nāks pie jums uz mājām nepieciešamības gadījumā. Tiesa, parasti gan vecākus kopā ar mazuli pie ārsta uz apskatēm lūdz ierasties pašus. Vienojieties par visu ar speciālistu individuāli! 

Māmiņu Klubs

 

 20150702151956-37042.jpg

jolanta.asti jolanta.asti 31. Jul 2015, 10:18

Mes braucam pasi pie arsta, bija nedela pec piedzimsanas, toreiz ari pieraksts bija pilns, bet vinam bija loti pretimnakosa un nema pirms sava darba laika, tagad viņa ir aizgajusi pensija un nezinu ka bus ar otro