Ārsta mājas vizītes pirmajās bēbīša dzīves dienās

08. Jan 2013, 13:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viennozīmīgi, pats svarīgākais cilvēks tikko dzimuša bērniņa dzīvē ir mamma, kura bērniņam dāvā savu siltumu  un mīlestību. Bet ir arī speciālisti, kas nodrošina mazulim nepieciešamo medicīnisko palīdzību, kā arī - rūpējas par mazuļa pareizu attīstību. 

Pirmais ārsts, ar kuru tiekas ikviena jaundzimušā mamma, ir neonatalogs. Tas ir katrā dzemdību nodaļā. Līdz pat izrakstīšanai no dzemdību iestādes, bērniņš atrodas pastāvīgā neonataloga vai pediatra un medmāsu kontrolē. Šie speciālisti veic visas nepieciešamās manipulācijas pirmajās bērniņa dzīves dienās - vakcināciju, analīzes, pārbauda refleksus, palīdz māmiņai krūts ēdināšanas jautājumos.

Māmiņai bērniņa ārsts (ģimenes ārsts vai pediatrs) jāizvēlas jau grūtniecības laikā, lai tieši viņš pēc jaundzimušā un vecāku atgriešanās no slimnīcas turpinātu sekot līdzi mazuļa attīstībai, veiktu mērījumus, nosvērtu bērniņu,sniegtu padomus par bērna aprūpi, veiktu nepieciešamo vakcinēcijuun arī nodrošinātu nepieciešamo palīdzību saslimšanas gadījumā.

Rūpes par mazuli jāuztic vai nu savam ģimenes ārstam, kurš specializējies dažādu vecuma posmu slimību ārstēšanā, vai arī pediatram, kurš strādā ar bērniem no dzimšanas. Nereti ģimenes ārsti iesaka griezties pie pediatra ar mazuļiem līdz 3 gadu vecumam, jo pediatri ir kompetentāki, ja runa ir par bērnu slimībām vai specifisko jaundzimušā aprūpi.

Izvēloties ārstu, uzmanība jāpievērš dažām svarīgām lietām:

  • Mobilitāte - cik ātri ārsts var reaģēt uz steidzamu izsaukumu, cik ļoti viņš ir pieejams brīvdienās, darba dienu vakaros. Tāpat ir jānoskaidro arī alternatīvas palīdzības iespējas gadījumos, kad konkrētais ārsts nav kādu iemeslu dēļ pieejams (piemēram, konsultāciju saņemšanai var izmantot valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas strādā darbdienās no plkst. 17.00 līdz 8.00 un brīvdienās visu diennakti).
  • Pieejamība – jāizrunā, kā ārsts to nodrošinās, piemēram, vai ārstam var piezvanīt uz praksi un saņemt konsultāciju vai viņšdod savu mobilā telefona numuru, kādos laikos viņam var zvanīt, kāds ir viņa darba laiks.
  • Attālums līdz medicīnas iestādei, kurā pieņem ārsts. Līdz 18 gadu vecumam, par vizīti pie ārsta, kuram ir līgums ar Nacionālo Veselības dienestu, nav jāmaskā, bet, ja ārsts atrodas citā teritorijā, jāmaksā būs par ceļa izdevumiem. Informāciju par to, kurš ārsts strādā teritorijā, kur tu dzīvo,iegūt bez maksas, zvanot pa tālruni – 80001234 vai Nacionālā veselības dienesta mājaslapā!
  • Dodoties iepazīšanās vizītē, izrunā ar ārstu jūsu iespējamo sadarbību: ko darīt reizēs, kad steidzami nepieciešama palīdzība; pārrunājiet,kurus pakalpojumus vari saņemt ģimenes ārsta, pediatra praksē.
  • Ja jūsu starpā neveidojas kontakts, tu vari izvēlēties kādu citu ārstu, jo svarīgi, lai ārsta un vecāku starpā valdītu uzticības pilnas attiecības.

Pirmā jaundzimušā patronāža ir pirmajās trīs dienās pēc mammas un mazuļa izrakstīšanās no dzemdību iestādes, par izrakstīšanos medicīnas iestādē, kurā pieņem mazuļa ārsts, jaundzimušā vecākiem jāpaziņo pašiem.

Pirmā mēneša laikā reizi desmit dienās, vai biežāk, ja ir nepieciešamība, uz mājām pie jaundzimušā dodas ārsts vai māsa, kas jaunajai māmiņai pastāsta par jaundzimušā aprūpi un seko līdzi mazuļa stāvoklim un attīstībai.

Pirmā gada laikā un arī vēlāk bērna ārsts ar noteiktu periodiskumu - piemēram, reizi mēnesī vai reizi divos mēnešos, vēlāk reizi gadā (atbilstoši valstī noteiktajam profilaktisko pārbaužu veikšanas biežumam), apskatīs jaundzimušo, bērnu savā darba vietā medicīnas iestādē.

Ja gadījumā jūsu izvēlētais ārsts tomēr kādu iemeslu dēļ jūs neapmierina, ārstu jūs varat mainīt. Ārsts atteikies var no mazuļa aprūpes vien gadījumā, ja jūs teritoriālā ziņā neiekļaujaties viņa darba teritorijā, vai arī, ja ārstam ir ļoti daudz reģistrēto pacientu, bet pat tādā gadījumā, ja vien mamma vai tētis jau ir reģistrēti pie konkrētā ārsta, ārsts atteikties no mazuļa aprūpes nedrīkst.

Māmiņu Klubs

Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests informē par valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem bērniem

20121130105302-18140.jpg

Ipad un Iphone videoierakstu skaties šeit!