Apgūstam PIEKTDIEN hendlingu jeb bērnu aprūpi ar Māmiņu Kluba pasniedzēju fizioterapeiti Klaudiju Hēlu

04. Feb 2014, 13:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaulē nākot bērniņam, katrai jaunajai māmiņai rodas jautājumi, uz kuriem grūti atbildēt. Arī superbēbītes Līnas Grietas māmiņa Liene piedzīvojot savas meitiņas trīs nedēļu jubileju, saprata, ka ir lietas, kuras būtu vēlams noskaidrot. Viens no jautājumiem ir par meitiņas miedziņu – kāpēc mazā peciņa nečuč tad, kad māmiņa vai tētis mēģina viņu ieaijāt.

Konsultē Māmiņu Kluba fizioterapeite Klaudija Hēla.

HENDLINGS TOPOŠAJIEM VECĀKIEM AR FIZIOTERAPEITI KLAUDIJU HĒLU

HENDLINGS JAUNAJIEM VECĀKIEM AR FIZIOTERAPEITI KLAUDIJU HĒLU 

Fizioterapeite: bērniem miega režīms mainās

Pazīstama situācija- mamma ir saplānojusi vakaru ar partneri,kad mazais čuč,bet šajā reizē kā par spīti mazulītis negrib gulēt. Tam piekrīt arī fizioterapeite Klaudija Hēla: “Bērni neguļ tad,kad mēs gribam, lai guļ. Bērni guļ tad, kad viņi grib gulēt.”

Ja mazs zīdainītis reizēm nevar iemigt, tas var būt saistīts,ka viņš pārāk ilgi ir bijis nomodā un viņš vairs nevar iemigt.

Ir bērni, kuri labprāt iemieg pie krūts un lai gan speciālisti atzīst, ka tas nav pats labākais variants, bērnam zīšana nav tikai ēšana, bet arī nomierināšanās. Lai palīdzētu bērnam nomierināties, var piedāvāt māneklīti vai iedot mazulim rociņu.

Tāpat der atcerēties, ka zīdainīšiem miega fāzes ir citādākas nekā mums pieaugušajiem.

Bērni vispirms sapņo 20 līdz 40 minūtes, nedaudz pamostas un tad iemieg dziļajā miegā uz 20 līdz 40 minūtēm. Un tā visu laiku. Pamošanās, kaut īsti neapzināta, notiek, lai bērns pārbaudītu, ka ir tur, kur bērninš aizmieg.  “Tieši šis ir iemesls, kāpēc vajadzētu bērnu likt gulēt tur, kur viņš arī gulēs, nevis iemiedzināt vecāku gultā un tad pārcelt uz mazo gultiņu,” iesaka fizioterapeite. “Tādējādi bērns jutīsies daudz drošāk un tik bieži neprasīsies gulēt pie vecākiem.”

Aprūpe, hendlings jaundzimušajiem

Pirmajos dzīves mēnešos mazulīši daudz laika pavada guļot,bet pakāpeniski laiks miegā samazinās un rodas jautājums- ko iesākt ar mazulīti, kurš arvien vairāk un vairāk laika pavada, pētot apkārtni?

“Autiņbiksīšu maiņa, aprūpe ikdienā prasa ļoti daudz laika,” uzskata fizioterapeite Klaudija Hēla. “Reizēm mums – jaunajām māmiņām šķiet, ka tāda runāšanās ar mazulīti, autiņbiksīšu mainīšanas laikā nav nepieciešama, taču pirmajā dzīves gadā tā ir nozīmīga bērna dzīves sastāvdaļa, kuras laikā notiek attīstība.”

Protams, ikdienas aprūpē nedrīkst aizmirst arī par hendlingu jeb pareizu bērniņa celšanu, velšanu, nešanu un turēšanu, veicot ikdienas darbības.

Piemēram, mazulīša noģērbšana un apģērbšana vienmēr notiek caur velšanu uz sāniņiem.

Aiztaisot autiņbiksītes, vienmēr sakārtojam to sānu maliņas, lai bērniņš justos ērti.

Tieši tāpat hendinga prasmes noder, lai palīdzētu bērniņam sagaidīt atraudziņu. Arī pēc atraudziņas sagaidīšanas, mazulītis ir atkal jāieveļ sev klēpī, nevis vienkārši jāpaceļ.

Vēl viena ikdienas neatņemama sastāvdaļa ir mazulīša izcelšana no gultiņas, kurai arī jābūt harmoniskai. Ja mēs vēlamies, lai bērniņš būtu mierīgs, ir jāpievērš uzmanība tam, kā mēs viņu ieliekam gultiņā.

Fizioterapeite Klaudija Hēla ir patiesi zinošs speciālists, no kuras mācīties, kā ar mūsu kustību palīdzību māmiņa un bērniņš var sadzīvot mierīgi.

Visas šīs prasmes mēs varam apgūt jau gaidību laikā Māmiņu Kluba Vecāku skolā vai arī doties uz nodarbibām pie fizioterapeitiem, kad bērniņš ir piedzimis, jo Rīgas Māmiņu Klubs nav tikai televīzijas raidījums, mēs esam kļuvuši per vietu, kur mācīties gan topošajām māmiņām un tētiem, gan māmiņām ar mazuļiem, turklāt tas viss notiek Rīgas centrā ļoti skaistā un mājīgā vidē.

Arī superbēbītes māmiņa Liene un tētis Kaspars, gaidot savu meitiņu, nāca uz dzemdību sagatavošanas kursiem Vecāku skolā, kas pie mums notiek katru darba dienas vakaru, jo gatavoties tam, ka mēs kļūsim par ģimeni, kurā būs bērniņš, ir svarīgi. Mēs ne tikai apgūstam dažādas dzemdību pozas un elpošanu vai zināšanas par mazulīša zīdīšanu un bērniņa aprūpi pēc piedzimšanas, mēs arī saprotam, ka spēsim viens uz otru paļauties, gan dzemdībās, gan audzinot bērniņu, jo būsim apguvuši praktiskas iemaņas.

 

Māmiņu Klubs

HENDLINGS TOPOŠAJIEM VECĀKIEM AR FIZIOTERAPEITI KLAUDIJU HĒLU

HENDLINGS JAUNAJIEM VECĀKIEM AR FIZIOTERAPEITI KLAUDIJU HĒLU