Analīzes, kas jāveic grūtniecības laikā

Analīzes, kas jāveic grūtniecības laikā

23. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar rakstu par to, kādas analīzes veicamas katrā no grūtniecības trimestriem, Māmiņu Klubā uzsākam jaunu rakstu sēriju. Tajā skaidrosim, kādos gadījumos un kādēļ katra no analīzēm topošajai māmiņai tiek veikta.

Konsultē Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmāte Inese Kampusa un Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga

1.trimestris

Tiekoties pirmo reizi ar speciālistu, ginekologs vai vecmāte, atkarībā no tā, kurš uzņemsies grūtnieces aprūpi, izjautā par topošās māmiņas sūdzībām, slimībām, veselību, kaitīgiem ieradumiem, sociālo stāvokli, partnera veselības stāvokli. Bez veicamajām analīzēm katrā vizītēs topošā māmiņa tiek nosvērta, izmērīts vēdera apkārtmērs un dzemdes augstums virs simfīzes, kā arī izmērīts asinsspiediens.

Lai pārbaudītu, vai dzemes kaklā nav vēža šūnu, tiek veikta arī onkocitoloģiskā iztriepe.

1.grūtniecības trimestrī topošajai māmiņai veic pilnu asinsainu, nosaka asinsgrupu, rēzus faktoru, iespējamas hepatīta infekcijas, noteiks hemoglobīna un feritīna līmenis, Austrālijas antigēnu un glikozes līmeni asinīs.

Ar pašas grūtnieces atļauju 1.trimestrī veic arī HIV un SED analīzes.

Būtiskākie analīžu rezultāti, kas šajā grūtniecības periodā tiek noteikti skrīninga ietvaros ir augļa Dauna sindroma un citu iedzimto anomāliju bioķīmiskā izmeklēšana (PAPP-A, brīvais beta HGT). 

Tāpat 1.trimestrī topošajai māmiņai veic arī urīnanalīzes un veic ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

2.trimestris

Arī otrajā grūtniecības trimestrī topošajai māmiņai tradicionāli tiek veiktas asinsanalīzes, lai pārbaudītu hemoglobīna un dzelzs līmeni, neaizmirstot katrā vizītē topošo māmiņu nosvērt, izmērīt asinsspiedienu un vēdera izmērus.

Tad, ja grūtniecei ir negatīvs rēzus faktors, 2.trimestrī pārbauda arī to, vai topošās māmiņas organismā ir specifiskās antivielas.

Vēl šajā grūtniecības periodā grūtniecei jānodod urīnanalīzes, lai pārbaudītu iespējamos urīnceļu infekciju riskus, kā arī tiek noteikts hemoglobīna daudzums asinīs.

Ja topošā māmiņa ietilpst riska grupā- ir cukura diabēta slimnieki ģimenē, sievietei ir palielināts svars, tiek lietoti saldumi lielā daudzumā vai notiek straujš svara pieaugums, tiek veikts arī glikozes tolerances tests.

Savukārt otrā trimestra beigās vai trešā trimestra sākumā topošajai māmiņai veic ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

3.trimestris

Tad, ja ultrasonogrāfiskā pārbaude nav notikusi otrā trimestra beigās, tad to grūtniecei veic trešā trimestra sākumā.

Arī trešajā trimestrī līdzīgi kā iepriekšējos, tiek izvērtēts topošās māmiņas ķermeņa masa, izmērīts asinsspiediens, noteikts dzemdes augstums, kā arī izmeklēta augļa sirdsdarbība.

Savukārt grūtniecības 30.nedēļā topošajai māmiņai veic pēdējās infekciju analīzes, piemēram, sifilisa seroloģiju.

Tāpat šajā grūtniecības periodā topošajai māmiņai veic urīna un asins analīzes, lai noteiktu hemoglobīna līmeni.

Kādas analīzes un izmeklējumi šobrīd ir veikti tev? 

 

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā