Aizcietējums mazulim. Ko darīt?

Aizcietējums mazulim. Ko darīt?

13. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pusgadu veca mazuļa māmiņa uztraucas par mazuļa ēdināšanu, un tas ir normāli, jo šis ir vecums, kad mazulis sāk saņemt pirmo piebarojumu. Iepazīstas ar putrām, dārzeņiem un varbūt pat augļiem - kāda nu kuram ēdienkarte! Bet, ko darīt, ja mazuļa vēdera izeja ir cieta? Vai vienmēr jāķeras pie klizmas? Vai tomēr jāaizdomājas par to, ka klizmaz pārāk bieži lietot nedrīkst, un attiecīgi, jādomā par citu risinājumu šajā situācijā.

Bērnam, saņemot jaukto barošanu vai krūts ēdināšanu + piebarošanu, var rasties aizcietējumi, ar kuriem bieži bērns pats tiek galā. Tomēr, ja vēders nav pienācīgi izgājis pāris dienas, un bērns ir kļuvis nemierīgs, tad Jūsu taktika, attiecībā uz klizmiņu ir normāla. Ja bērnam patīk punča masāža, guldīšana uz punča, peldes vannā, tad tas arī palīdz zarnu darbībai.

Droši vien varētu pamainīt dārzeņus un augļu biezeņus. Es ieteiktu vēdera regulācijai auzu pārslu biezputrai klāt likt plūmju biezeni, kas vēdera izeju nedaudz mīkstinātu. Vēl vēdera izeju var mīkstināt zaļgani banāni, kivi, bumbieri.

Ja māmiņa pati baro mazo ar krūti, tad ieteiktu arī pašai māmiņai ēst tādu pārtiku, piemēram, apēst kādas žāvētās plūmes, kas mazuļa puncīti mīkstinātu, jo šīs vielas saņemtu caur pienu.

Ja vēdera izeju neizdodas noregulēt, pamainot ēdienkarti, noteikti vajadzētu doties vizītē pie gastroeneterologa. Ja bērns saņem mammas pienu, dārzeņus un putru, lielām problēmām ar vēderu nevajadzētu būt.