7 mazuļa asaru iemesli

7 mazuļa asaru iemesli

04. Jan 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc bērni raud? Visi bērni dažkārt raud un tas ir normāli. Absolūti vesels jaundzimušais vidēji raud no vienas līdz pat trijām stundām diennaktī. Mazulis pats nespēj par sevi parūpēties, viņam vajadzīga vecāku palīdzība, lai remdētu izsalkumu, lai sasildītos. Ar raudāšanas palīdzību bērniņš ziņo par savām vajadzībām. Sākumā jaunajiem vecākiem ir grūti saprast, kāpēc jaundzimušais raud. Nav skaidrs, vai viņš ir izalcis, vēlas padzerties, vai viņam ir vēsi, vai arī - vienkārši garlaicīgi. Pēc mazuļa dzimšanas vecāki vēl tikai mācās mazuli saprast, viņa raudāšana mēdz satraukt ne tikai viņu pašu, bet arī vecākus, lai gan - nevajadzētu pārdzīvot, jo visi samērā ātri iemācās saprast, par ko bērniņš ziņo ar savām asarām.

Mazulis aug, viņš apgūst arī citus komunikācijas veidus. Sāk skatīties acīs, sāk ziņot ar dažādu skaņu palīdzību, mazulis smaida, un pateicoties šīm daudzajām pazīmēm, raudāšanas iemeslus iespējams ātrāk atklāt. Pamata iemeslus, kāpēc mazulis varētu raudāt, jau nosaucām. Bet, ja tavu mazuli ir grūti nomierināt un nav saprotams, kāpēc viņš raud, izmēģini visu, kas atrodams šajā sarakstā. Tieši tā būsi pārliecināta, ka darīts ir viss iespējamais, lai mazuli nomierinātu. Un vairumā gadījumu ar to tad arī pietiek.

Kāpēc mazulis raud?

Gribu ēst! Izsalkums ir biežākais iemesls, kāpēc mazuļi raud. Jo bērniņš mazāks, jo lielāka ticamība, ka viņa raudāšanu izraisījis izsalkums. Ja ēdini mazuli ar krūti, noteikti esi pamanījusi, ka pirmajās mazuļa dzīves dienās, tavās krūtīs nav daudz piena, un īstais piens tās piepilda vien ap trešo dzīves dienu. Atceries, ka mazuļa kuņģītis ir ļoti mazs, tāpēc nebrīnies, ja mazulis grib ēst bieži. Ja mazulis raud, pieliec viņu pie krūts. Ne visi mazuļi nomierinās uzreiz, tiklīdz sāk zīst. Bet, tiklīdz puncītis ir pilns, mazulis nomierinās un pārstāj raudāt. Ja nupat kā esi paēdinājusi mazuli, un viņš vienalga raud, iespējams, ka asaru iemesls ir cits.

Man nav ērti! Daudzi mazuļi protestē dēļ cieša apģērba vai autiņbiksītēm, kas jānomaina. Būs bērni, kam pilnas autiņbiksītes netraucēs, bet būs bērniņi, kas par to nekavējoties ziņos. Nomaini mazuļa autiņbiksītes, iespējams, tieši tas ir tas, kas mazulim vajadzīgs. Pie viena pārliecināsies par to, ka autiņbiksītes nav aizvērtas pārāk cieši un apģērbs mazulim nav par mazu un neberž.

Gribu, lai man ir silti, nevis karsti vai auksti! Daudziem mazuļiem nepatīk ģērbšanās un vannošanās process, tāpat var nepatikt arī gaisa peldes. Mazuļiem patīk siltums un komforts. Ja tavs mazulis ir tieši šāds, visdrīzāk, ātri iemācīsies viņu pārģērbt un nomierināt pēc autiņbiksīšu maiņas. Pacenties mazuli netuntuļot, lai izvairītos no pārkaršanas. Atceries, ka mazulis jāģērbj tikai par vienu apģērba kārtu vairāk. Kad liec mazuli gulēt, apsedz viņu ar mīkstu, bet plānu sedziņu vai pārvalciņu, no vatētās vai vilnas segas labāk atteikties. Pārbaudi, vai mazulim ir silti, pataustot viņa puncīti. Mazuļa rociņas un kājiņas var būt vienmēr vēsas. Mazulim piemērota telpas temperatūra ir 18 grādi.

Gribu rokās! Ir bērni, kas nomierinās vien rokās. Kad mazulis paaugsies, viņam pietiks vien paskatīties uz tevi, dzirdēt tavu balsi, lai nomierinātos, bet, kamēr viņš ir mazs, viņam nepieciešams fiziskais kontakts, lai sajustos drošībā. Ja mazulis ir pabarots, viņam ir nomainītas autiņbiksītes, viņš var gribēt vien pabūt kopā ar tevi, tavās maigajās rokās. Daži vecāki pārdzīvo par to, ka mazuli pieradinās pie atrašanās rokās, bet pirmajos dzīves mēnešos tas nenotiks. Vienkārši mazulim ir jājūt, ka esi blakus. Palīdzēt var arī mazuļa nēsāšana slingā, kad rokas ir brīvas un vari darīt savus ikdienas darbus.

Esmu noguris! Šķiet, ka bērniņš var iemigt jebkur un vienalga kad, ja vien viņam ir nepieciešama atpūta. Patiešām, vairumam mazuļu tieši tā arī ir, bet, ja mazulim ir bijusi pārāk piesātināta diena, ir bijuši ciemiņi vai paši esat devušies kaut kur, viņam var būt grūti nomierināties. Jaundzimušajam nav viegli tikt galā paša spēkiem ar lielu kairinātāju skaitu: spilgta gaisma, troksnis, kontakts ar citiem cilvēkiem, svešas balsis. Daudzi vecāki uzsver, ka arī viņiem pēc raudzībām mazuļus ir grūtāk nomierināt, jo mazulis tad raud dēļ noguruma. Tādā gadījumā vēlams ar mazuli palikt divatā kādā klusā, mierīgā vietā. Mazulis izraudās savu nogurumu, nomierināsies un iemigs.

Es nejūtos labi.. Ja mazulis ir pabarots, viņam ir silti, ērti, un viņš tik un tā raud, var gadīties, ka mazulis ir apslimis. Jaunajiem vecākiem ir grūti saprast, vai mazulis tiešām raud kāda iemesla pēc, vai vienkārši rāda raksturiņu, vai tiešām - viņu kas uztrauc. Atceries, ka apslimis bērniņš rauda citādāk: raudāšana ir augstākos toņos, skaņas atšķiras no parastas raudāšanas. Ja bērniņš parasti raud daudz, un pēkšņi ir pārāk kluss, arī tad var gadīties, ka mazulis ir apslimis. Bet atceries, neviens nezina tavu mazuli labāk par tevi. Ja tev ir jebkādas aizdomas par to, ka ar mazuli kaut kas nav kārtībā, zvani bērniņa pediatram. Ja izrādīsies, ka ar bērniņu viss ir kārtībā, neviens tevi nenosodīs, ārsts vienmēr ir jāsauc nekavējoties, ja redzi, ka mazulim ir grūtāk elpot, kad viņš raud, vai arī, kad raudāšanu pavada vemšana, caureja vai arī bērniņam ir aizcietējumi.

Kaut ko gribas, bet nezinu, ko.. Dažkārt nav skaidrs, ko mazulis vēlas pateikt ar savu raudāšanu. Daudziem jaundzimušajiem ir vienkārši neapmierinātības periodi, kad viņus nomierināt ir grūtāk. Raudāšana var ilgt no dažām minūtēm līdz pat vairākām stundām. Protams, otrajā gadījumā, pie vainas var būt kolikas. Ja bērniņam ir kolikas, viņu ir grūti nomierināt, un tās ilgst vismaz 3 stundas dienā, ne mazāk kā 3 reizes nedēļā. Vecākiem šādā situācijā nav viegli: viņi izjūt gan bezpalīdzību, gan nopietnu stresu. Tāda līdzekļa, kas koliku gadījumā palīdzētu visiem mazuļiem, nav, un tomēr, ir viens mierinājums - kolikas reti kad ilgst vairāk par pirmajiem 3 dzīves mēnešiem. Mazulis izaugs no šī stāvokļa, un tev būs vieglāk.

Ko darīt, ja mazulis raud?

Ir vairāki universālie padomi, kas palīdz mazuli nomierināt, un tomēr, tie neder pilnīgi visiem bērniņiem. Ir labi jāiepazīst savs bērniņš, viņa rakstura iezīmes un vajadzības, lai spētu izvēlēties viņam piemērotāko nomierināšanas veidu.

  • Ietin mazuli un paņem viņu rokās. Jaundzimušajiem patīk siltums.
  • Uzliec mazuli sev uz vēdera. Kontakts "āda-āda" ir ļoti svarīgs mazuļa attīstībai.
  • Nēsā mazuli slingā, mazulis dzirdēs tavus sirdspukstus un nomierināsies.
  • Pašūpini mazuli rokās un padziedi viņam!
  • Radi ritmisku skaņu vilni, ieslēdz nomierinošu mūziku, veļas mašīnu vai putekļu sūcēju.
  • Veic vienkāršas masāžas kustības brīdī, kad mazulis guļ uz muguras. Pamasē viņa vēderiņu pulksteņrādītāja virzienā. Paglāsti mazuli.
  • Dod mazulim kaut ko pazīst: savu krūti, ja mazulis grib ēst, vai arī - māneklīti, ja mazulis nupat kā paēdis.

Neuztraucies, mazuļa raudāšana viņam pašam īsti nekādu kaitējumu nenodarīs, izņemot, ja jūs paši būsiet pārlieku satraukušies par to, ka nekādi mazulim nevarat palīdzēt. Ja neizdodas mazuli nomierināt, ir normāli, ka jūties šausmīgi. Jāsāk būtu ar sevis nomierināšanu. Nomierināt savu mazuli vislabāk var tieši mierīga māmiņa!

  1. Ievelc vairākas reizes dziļi elpu
  2. Noliec mazuli gultiņā un izej no istabas
  3. Ieslēdz atslābinošu mūziku uz 10 minūtēm
  4. Piezvani kādam no tuviniekiem un palūdz palīdzību. Nekautrējies lūgt, lai kāds mazuli pieskata, kamēr atgūsties un nomierinies
  5. Dalies ar savām emocijām! Iepazīsti citus jaunos vecākus forumos, domubiedru grupās
  6. Dažkārt var noderēt arī psihologa palīdzība. Izvēlies psihologu, kurš strādā ar jaunajiem vecākiem
  7. Atceries un atgādini sev: tu neesi vainīga, ka mazulis raud un nespēj viņu nomierināt, vienkārši ir bērni, kas iet cauri adaptācijas periodam tieši šādā veidā! Nevaino sevi!

Laid vaļā savas sajūtas, neturi tās sevī! Neaizmirsti, ka mazulis vēl tikai mācās ziņot par savām problēmām, un, pavisam drīz jums abiem klāsies labāk!

Māmiņu Klubs