4 jautājumi un gastroenterologa atbildes par caureju

4 jautājumi un gastroenterologa atbildes par caureju

22. Feb 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Caureja tiek uzskatīta par organisma aizsargreakciju, kad paātrinoties zarnu darbībao, no organisma tiek izvadītas toksiskās vielas. Tā ir situācija, kad bērnam ir bieža vēdera izeja ar mīkstu vai ūdeņainu fēču saturu, kas var saturēt asinis, strutas vai gļotas, un bērnam ar caureju saslimšana var noritēt gan viegli, gan ļoti smagi. Vairāk par caurejas iemesliem un tās ārstēšanu portālam www.maminuklubs.lv stāsta gastroenteroloģe Inita Kaže. 

Kāda ir normāla vēdera izeja?

Ārste atklāj, ka zīdaiņiem normāla vēdera izeja ir trīs reizes dienā. Tā ir atkarīga no uztura, proti vai zīdainis saņem mātes pienu vai maisījumu. Ja zīdainis saņem mātes pienu, pirmajos dzīves mēnešos vēdera izeja var būt gandrīz pēc katras ēdienreizes. Saņemot uzturā maisījumu, bērnam vēdera izeja var būt vienu līdz trīs reizes dienā. Savukārt bērniem pēc viena gada vecuma un pieaugušajiem vēdera izeja vidēji ir vienu līdz divas reizes dienā ar vidēju cietu konsistenci.

Fēču krāsa un konsistence mainās ar vecumu, tādēļ nepieciešams zināt, kāda ir normāla vēdera izeja, īpaši zīdainim. Pirmajā dzīves gadā bērnam vēdera izeja var būt dzeltenīgā, zaļganā vai brūnganā krāsā, un var saturēt sēklas vai biezpienveidīgu saturu.

Kas ir caureja?

Caureja ir situācija, kad bērnam vai pieaugušajam ir bieža vēdera izeja ar mīkstu vai ūdeņainu fēču saturu, kas var saturēt asinis, strutas vai gļotas. Vecākiem bērniem un pieaugušajiem caureju par akūtu uzskata, ja šķidra vēdera izeja ir biežāk kā trīs reizes dienā, zīdaiņiem – divas reizes biežāk kā normāls vēdera izejas biežums, tātad, apmēram, sešas reizes un vairāk.

Akūtu saslimšanu gadījumā caureja var noritēt vienu līdz divas dienas bez būtiskiem sarežģījumiem, un vairums gadījumos ārstēšana nav nepieciešama. Nereti caureja var ieilgt un radīt nopietnas problēmas organismam.

Caureja tiek uzskatīta par organisma aizsargreakciju, kad paātrinot zarnu darbību, no organisma tiek izvadītas toksiskās vielas.

Akūtu caureju pārsvarā izraisa vīrusi, īpaši bērna vecumā, baktērijas vai parazīti. Inficēšanās notiek, uzņemot inficētu ēdienu vai dzērienu, vai ar netīrām (inficētām) rokām.

Svarīgi atcerēties, ja ģimenē kādam ir akūta caureja, tad pārējiem ģimenes locekļiem jāievēro stingri higiēnas pasākumi, tātad - regulāra roku mazgāšana, lai pasargātu sevi un citus no inficēšanās! Akūtas saslimšanas pazīmes un simptomi parasti parādās pēc 12 stundām līdz četrām dienām pēc inficēšanās.

Daļā gadījumu caureja var arī nebūt saistīta ar vīrusiem un mikrobiem. Tā var būt kā blakus efekts pēc antibiotiku vai citu medikamentu lietošanas, reakcija pārtikas nepanesamības (alerģijas), kā arī nesabalansēta uztura uzņemšanas (pārmerīga ogļhidrātu un minimālā taukvielu lietošana uzturā) gadījumā.

Kas caurejas gadījumā notiek ar bērna organismu?  

Bērnam ar caureju saslimšana var noritēt gan viegli, gan ļoti smagi.

Vieglā saslimšanas gadījumā vairākas reizes ir šķidra vēdera izeja un cilvēka pašsajūta nav traucēta. Smagos caurejas gadījumos ir 10-20 un vairāk reižu šķidra vēdera izeja dienā, ik 20 vai 30 minūtes.

Šajā gadījumā slimnieks zaudē ļoti daudz šķidruma un sāļu, kas paaugstina organisma dehidratācijas (atūdeņošanās) risku. Visbiežāk no dehidratācijas cieš nieres, kā rezultātā var rasties akūts nieru bojājums un nieru darbības traucējumi pēc izveseļošanās.

Caurejas gadījumā bieži ir sāpes vai diskomforta sajūta vēderā, kas pastiprinās pirms defekācijas, uzpūsts vēders, diskomforta sajūta ap anālo atveri, pēkšņa defekācijas nepieciešamība, nereti nekontrolēta vēderas izeja, drebuļi un paaugstināta ķermeņa temperatūra pat virs 380 C., slikta dūša un vemšana.

Noteikti pēc medicīniskās palīdzības (ģimenes ārsta, pediatra vai neatliekamās palīdzības dienesta) jāgriežas, ja:

1. bērns kļuvis ievērojami mazāk aktīvs kā ikdienā (negrib sēdēt, spēlēties u.t.t.),

2. bērns maz dzer un ēd;

3. šķidras konsistences vēdera izejas saturā redzamas asinis vai lielā apjomā gļotas,

4. caureja norit kopā a paaugstinātu ķermeņa temperatūru, vemšanu un sāpēm vēderā,

5. caureja ilgst vairāk kā 2-3 dienas;

6. caureja rada bērnam svara zudumu;

7. bērnam ir dehidratācijas pazīmes (organisma atūdeņošanās):

  • sausas lūpas, biezi aplika mēle;
  • samazināts urinācijas biežums un apjoms;
  • iekritušas acis;
  • raudot, nav asaru;
  • zīdaiņiem iekritis lielas avotiņs (nav izcilnis līdz ar kaulu līmeni).

Kā izārstēt caureju?  

Ja bērnam ir caureja, paaugstināta ķermeņa temperatūra un vemšana, noteikti jāgriežas pēc medicīniskās palīdzības pie ģimenes ārsta, pediatra, nopietnākos gadījumos - BKUS Neatliekamās palīdzības nodaļās.

Caurejas gadījumā ir liels risks organisma atūdeņošanai. Tādēļ pirmais noteikums šajā gadījumā ir pietiekoša šķidruma uzņemšana! Bērniem būtu vēlams izmantot speciāli ražotus šķidrumus vai pulverus šķīduma pagatavošanai, lai atjaunotu pazaudētos mikroelementus un sāļus, kas ir ļoti svarīgi organisma pareizas funkcijas nodrošināšanai.

Speciālos šķīdumus vai pulverus var nopirkt aptiekās. Ir gadījumi, kad bērns nevēlas lietot speciāli gatavotos šķidrumus, tad viņam var piedāvāt gan vārītu ūdeni, gan zāļu tējas.

Pirmajos dzīves gados caureju, kuru izraisījuši vīrusi vai baktērijas, ļoti labi un ātri var palīdzēt novērst mātes piens. Tas bērnam palīdz ātrāk atgūt zaudēto šķidrumu un mikroelementus slimības laikā. Mazu bērnu jādzirdina ik 1-5 min ar tējkarotīti. Ja nenovēro vemšanu, pakāpeniski devu var palielināt. Ja bērnam ir vemšana, tad jāievēro 10 minūšu pārtraukums un atkārtoti jāmēģina dzirdināt mazām porcijām.

Ja bērns atsakās dzert (zīdainis atsakās no mātes piena vai maisījuma, vai to uzņem ļoti mazā apjomā) vai nespēj dzert vemšanas dēļ, tad pēc medicīniskās palīdzības jāgriežas slimnīcā! 

Runājot par uzturu, nav īpašu ēdienu vai pārtikas produktu grupu, kas būtu vislabākās caurejas gadījumā. Toties tās laikā nebūtu vēlams lietot tādus produktus, kas vēl vairāk var radīt vai paildzināt caurejas esamību. Tas ir piens un pienu saturošie produkti (sevišķi, ja satur piena cukuru – laktozi), taukaini un cepti ēdieni, ar šķiedrām bagāti produkti (kā citrusi), saldumi.

Uzsākot ēdināšanu, uzturam jābūt mīkstas konsistences, tas var būt pat blendēts! Šajā gadījumā iesaka lietot banānu, vārītus rīsus, vārītus burkānus, blendētus kartupeļus, sausiņus, vārītu vistas gaļu bez ādiņas un taukiem.

Par medikamentu lietošanu, kā arī par ēdināšanas principiem caurejas gadījumā pēc padoma jāgriežas pie ģimenes ārsta vai pediatra, jo caureju var izraisīt daudzi iemesli.

Ja bērnam ir šķidras (putrveidīgas) konsistences vēdera izeja, bet tā nav biežāka kā normāla vēdera izeja, ir jāizvērtē, vai šī situācija ir radījusi ietekmi uz bērna organismu, tātad svars, apetīte, pietiekošs šķidrums organismā un citi.

Šādu situāciju var izraisīt dažādi iemesli, piemēram, laktozes intolerance, nesabalansēts uzturs (liels ogļhidrātu vai šķiedrvielu apjoms uzturā), īpaši mazbērna vecumā, tā var rasties pēc antibiotiku lietošanas, pēc vīrusu vai baktēriju izraisītas caurejas un citu iemeslu dēļ.

Šajā situācijā vecākiem ar bērnu vēlams apmeklēt ģimenes ārstu vai pediatru, lai ārsts detalizēti izrunātos ar vecākiem par radušo problēmu, izvērtētu bērna vispārējo stāvokli un varētu sniegt situācijai atbilstošu risinājumu.