3 paņēmieni saldam mazuļa miedziņam

3 paņēmieni saldam mazuļa miedziņam

07. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, vecāki būtu gatavi darīt teju visu, ja būtu pārliecināti, ka tas nodrošinās mazulim saldu miedziņu visas nakts garumā. Par metodēm un paņēmieniem stāsta ārsts- anesteziologs, Miega laboratorijas vadītājs Juris Svaža.

Viens no svarīgakajiem posmiem, lai nodrošinātu saldu miedziņu bērnam, ir iemācīt bērnam iemigt pašam. Tomēr pat visciešākajiem  nakts gulētājiem mēdz būt nepieciešama neliela palīdzība.

Ieskaties biežāk pielietotajos paņēmienos, kas palīdzēs mazuļiem iemigt un neradīs sliktos gulēšanas pieradumus.

Atceries: nekad bērnam nedod miega zāles vai citus medikamentus, kas stimulē ilgāku miegu, ja vien ārsts tos nav izrakstījis- tie var nebūt droši vai efektīvi.

Ietīšana autiņos

Vislabāk noderēs: jaundzimušajiem

Bēbīši līdz mēneša vecumam vai nedaudz ilgāk dod priekšroku, ja ir silti ietīti autiņā vai sedziņā, kas rada siltumu un drošības sajūtu, līdzīgi kā atrodoties mammas puncī. Tas var palīdzēt bērniņam nomierināties un nepamosties pašam no savām kustībām, ja nostrādā reflekss un bērniņš pamodina pats sevi ar roku kustībām.

Īkšķa sūkāšana

Vislabāk noderēs jaundzimušajiem  un bēbīšiem

Īkšķa zīšana ir viens no paņēmieniem, kā bēbītim nomierināties pirms gulētiešanas, gulēšanas laikā vai jebkurā citā laikā līdz iznāk īstie zobi, jo tas var novest pie sakodiena problēmām. Bēbīši piedzimst ar dabisku refleksu zīst un lielākajai daļai nepietiek tikai ar krūts ēdināšanu vai ēšanu no pudelītes. Protams, atliek arī māneklītis, tomēr atšķirībā no īkšķīša, tas nevar pazust nakts laikā.

Gulētiešanas rituāli

Vislabāk noderēs bēbītim

Visi eksperti it vienisprātis: viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt nomierināties pēc dienas notikumiem un sagatavoties nakts miedziņam, ir izveidot gulētiešanas rituālu. Gulētiešanas rituālus var sākt izveidot jau 6-8 nedēļu vecumā, tomēr jāatceras, ka šis laiks vēl ir adaptācijas laiks, tāpēc ja arī kaut kas nojūk un neiet tik gludi kā gribētos, tad ir iespējamas arī atkāpes. Rituāli var iekļaut dažādas nomierinošas nodarbes, piemēram, vannošana, viegla masāža, pidžamiņas uzvilkšana, pasakas lasīšana, šūpuļdziesmu dziedāšana un labas nakts vēlējumi. Gulētiešanas katrā ģimenē var būt atšķirīgi,tomēr galvenais nosacījums sekmīgai miega rituālu izveidei ir cikliskums – tātad rituāliem jāseko noteiktā secībā vakaru no vakara, arī nedēļas nogalēs!

Māmiņu Klubs

20150217175547-53327.jpg