Vai ir bērni, kas piedzimst ar zobiem?

14. Aug 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairumam bērnu pirmie zobiņi parādās pirmajā dzīves pusgadā. Vairumam, bet ne visiem. Daži mazuļi jau piedzimst ar zobiņiem mutē (natālie zobi) vai arī tie jau izšķiļas dzīves pirmo 30 dienu laikā (neonatālie zobi). Pēc statistikas, katru gadu dzimst ap 2000 "zobainīšu", starp kuriem vairāk ir meitenīšu kā zēnu. 

"Esmu redzējusi vairākus tādus bērniņus savā praksē," stāsta Latvijas neonataloģijas māsu apvienības prezidente Elita Svareniece. "Agri vai vēlu šie zobiņi izkrīt, uz visu dzīvi tie mutē nepaliek. Vienkārši tā ir tāda bērniņa īpatnība un viss. Parasti visi mediķi par to brīnās, jo tas nenotiek visai bieži." 

Rezultātā lielais vairums - 95% gadījumu rentgenoloģiskie izmeklējumi ir parādījuši mums priekšlaikus izšķīlušos piena zobiņu aizmetņus, bet apmēram 5% gadījumi tie ir tā sauktie augšējā komplekta zobi. 

Parasti tie ir apakšējie centrālie zobiņi, kas traumē mammas krūts galu krūts zīdīšanas laikā, kā arī  - traumē mazuļa mēles virsmas apakšdaļu, radot eroziju un pat čūliņas. Tāpēc stomatologi nereti iesaka atbrīvoties no šiem zobiņiem. 

Vecākiem jāpieraksta mazulis uz indivuduālu apskati, lai ārsts varētu novērtēt situāciju un pateikt, vai tiešām atbrīvošanās no šiem zobiņiem neveidos kādus bērna žokļa, sejas attīstības traucējumus. 

Zinātnisks izskaidrojums tam, kāpēc dažiem bērniņiem zobiņi jau ir uz dzimšanas mirkli ir pagaidām nav atrodams, bet nereti klejo doma par to, ka tas norāda uz kalcija un citu vitamīnu pārlieku lielu daudzumu bērna organismā. 

Bet precīzi ir zināms, ka bērniņa zobu attīstība patiešām sākas ilgi pirms viņa dzimšanas, jebkurā gadījumā. 

Pirmā grūtniecības trimestra laikā apmēram sestajā-septītajā grūtniecības nedēlā mutē veidojas platītes, kas vēlāk kļūst par smaganām. Tajās veidojas topošo zobiņu aizmetņi. 

Otrajā trimestrī: ap 20.grūtniecības nedēļu pirmā zobu aizmetņu rindiņa jau ir, veidojas topošo pastāvīgo zobu aizmetņi. 

Trešajā trimestrī: ap 36.grūtniecības nedēļu smaganas kļūst jau cietākas. 

Pamatā gan natālie, gan neonatālie ir normāli piena zobiņi. Kad tie izkrīt, viņu vietā izaug pastāvīgie zobi. 

Ja jums ir piedzimis "zobains" mazulis, jebkurā gadījumā, viņš ir jāatrāda bērnu stomatologam, lai saņemtu profesionālas rekomendācijas par to, ko darīt konkrētā gadījumā.

Personīgā pieredze

Vera, Liānas mamma (3,5 gadi)

Par to, ka zobiņi mums parādīsies ļoti agri, uzzinājām jau dzemdības iestādē. To pamanīja ārsts, kas apskatīja mūsu meitiņu otrajā-trešajā dzīves dienā.

Ārsts uzreiz pateica, lai nenobīstabies, bet mūsu meitiņai tūliņ-tūliņ izšķilsies zobiņi:) un viņa parādīja mums 2 apakšējā smaganā redzamos izcilnīšus. 

Protams, sākumā mums ar vīru bija neliels šoks. Par zobainiem jaundzimušajiem es pirms tam nebiju dzirdējusi, bet tagad zinu, ka tā mēdz būt. 

Visi zobiņi nāca grūti, bet pirmie divi zobiņi pilnībā izauga uz 3 mēnešu vecumu. 

Nākošie, augšējie centrālie zobiņi bija redzami jau pēc 2 mēnešiem. 

Nekādu problēmu ar zobiņiem nebija, pediatrs uzskata, ka mazajai ir spēcīgi un veselīgi zobiņi. 

Māmiņu Klubs