Svareniece: saldumi veicina rūgšanas procesu

Svareniece: saldumi veicina rūgšanas procesu

26. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teju visi jaunie vecāki dzirdējuši par kolikām, bet ne visi zina,kāpēc tās rodas. Latvijas neonatalogu asociācijas prezidente, MK Vecāku skolas lektore Elita Svareniece stāsta par koliku rašanos mazuļa puncī.

"Tā kā mazuļa zarniņas mammas puncī nav funkcionējušas, tad zarnu flora sāk veidoties tikai tajā brīdī,kad mazulis ir piedzimis un viņam ir pirmā kaka, tā sauktais mekonijs," stāsta Elita Svareniece. "Un līdzīgi kā adaptācijas periods pasaulē ir trīs mēneši, arī jaundzimušā kuņģa zarnu traktam ir jānobriest divu trīs mēnešu laikā, kad visbiežāk arī tiek novērotas kolikas."

Barojot mazuli ar krūti, māmiņas uztraucas, ka tieši viņas krūts piens var izsaukt asu koliku lēkmi, tomēr speciālisti uzsver, ka sievietes var ēst visu, kas garšo un ko gribas. Lai gan mediķi nereti sniedz rekomendācijas, kas stingri ierobežo diētu, visbiežāk šāda rīcība noved pie piena trūkuma un beigšanās, tāpēc Svareniece iesaka nestresot un ēst garšīgas, bet veselīgas lietas.

Protams, speciāliste atgādina, ka ja grūtniece ēdusi čipsus,burgerus, dzērusi kolu un mazulim piedzimstot viņa sāk ēst veselīgi un rūpīgi sekot līdzi savai ēdienkartei, arī šādos gadījumos rodas gazītes, jo mazulis māmiņas puncī vienkārši nav saņēmis šīs vielas grūtniecības laikā un viņam tās ir svešas.

Visbiežāk ar krūti barojošas sievietes vēlas atrast ātrās kalorijas, ēdot vairāk ogļhidrātus un saldumus- jā, mamma ir apmierinājusi savas vajadzības, bet piens ar šo saldumu tiek arī pie mazuļa, savukārt ogļhidrāti un saldumi veicina rūgšanas procesu.

"Māmiņa var novērot mazuli 24h periodā. Piemēram, viņa apēd kādu ilgi kāroto šokolādes tāfelīti un ja bērnam parādās apsārtums, pleķīši, rauj kājiņas pie punča, nenomierināmi raud, tad šo produktu vajadzētu izslēgt no ēdienkartes uz aptuveni 2 nedēļām un tad atkal var mēģināt paskatīties, kāda ir mazuļa reakcija," iesaka Elita Svareniece. "Ir arī laimīgās māmiņas, kuras var ēst visu, bet tādas ir tikai 20%,kad neskatoties uz viņas maltīti, mazulis būs mierīgs un viņa punča darbību tas neietekmēs."

Māmiņu Klubs