Speciālisti neiesaka bērnus ietīt

25. Feb 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Padomju laikos mazuļus tā ietina, ka no sedziņas vien galviņa bija redzama. Savukārt, mūsdienu speciālisti neiesaka izmantot šāda veida metodes.

"Sākotnēji mūsu vecmāmiņas ietina savus mazuļus - ne stingri, bet tā, lai viņš justos kā ligzdiņā. To darīja, lai mazulim būtu drošības sajūta, jo tajos laikos nebija iespējams daudz laika pavadīt ar bērnu. Bet ar laiku ietīšanu sāka veikt pārāk spēcīgi līdz tādam līmenim, ka mazulis pat pakustēties nevarēja," stāsta fizioterapeite Kristīne Stalidzāne.

Savukārt patlaban vispār netiek ieteikts mazuļus ietīt. "Mēs esam par to, lai bērniņam būtu brīva elpšana un viņš varētu brīvi kustēties, jo tas veicina brīvu, dabību attīstību, viņam jājūt savas rociņas, kājiņas, mammas krūti utt.," saka Latvijas neonatoloģijas māsu apvienības prezidente Elita Svareniece. 

Bet daži vecāki neietin mazuli pa dienu, bet dara to uz nakti, lai viņš labāk gulētu. Fizioterapeite Kristīne Stalidzāne tā vietā iesaka rīkoties citādi: "Lai mazulis labāk un mierīgāk pa nakti gulētu, mazuļa tuvumā nolieciet mazu autiņu vai pakaviņu, arī tad viņš jutīsies kā drošībā, bet tai pat laikā viņa kustības netiks ierobežotas."

Patiešām pašu lielāko drošības sajūtu sniedz māmiņas rokas. Ja jums ir iespēja nodrošināt bērnu ar šīm sajūtām, dariet to pēc iespējas biežāk, īpaši uzsver psiholoģe Sandra Sebre: "Vecāki uz īsu mirklīti var ietīt mazuli autiņā vai sedziņā, ja viņš ir nemierīgs un citā veidā viņu nav iespējams nomierināt. Bet vislabāk, protams, būtu, ja māmiņa mazuli turētu rokās, jo viņas klātbūtne daudz efektīvāk palīdz mazulim nomierināties un sniedz viņam drošības sajūtu."

Māmiņu Klubs

Vai Tu savu jaundzimušo esi tinusi autiņos?

annijalise annijalise 25. Feb 2014, 09:44

es savus bernu neesmu ietinusi autiņā- klasisakajā nozīmē, jo neesmu to uzskatījusi par vajadzīgu.
vienīgi lai nomierinātu kaut kad esmu ietinusi sedziņā.
jaunāko meitu bija iespēja guldināt pirmajos mēnešos šūpulītī, tajā viņa bija kā ligzdiņā, un jutās ļoti labi.
kaut jaunākajai meitai ir jau pari divi gadi, es vinu vienalga labprat aizmidzinu turot klēpī, jo mammas tuvumu viņa loti grib.