Smaržojam mammu un taustām tēti

Smaržojam mammu un taustām tēti

27. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums visiem ir piecas maņas, viena attīstītāka par otru. Ja runājam par jaundzimušajiem, jāatceras, ka esam atbildīgas ne tikai par pirmajām smaržām, ko bērns sajutīs, bet arī par pirmajām skaņām, ko dzirdēs.

Psiholoģe Diāna Zande atklāja būtiskāko, kas attiecas uz maņām un to attīstību.

Redze – bērnam patīk acu kontakts, tas palīdz stabilizēt redzi.  

·    Labākais veids kā stabilizēt redzi – radīt kontrastus bērna acu priekšā. Tam lieliski noderēs krāsas. Vispateicīgākās krāsas, kuras bērnam vieglāk uztvert ir sarkana, dzeltena, balta un melna. Diāna Zande ieteica izmantot zeķes, jo tās ir gan melnas, gan baltas, nereti sarkanas. Tajās var pat iepildīt čiekurus vai makaronus, kas piesaistīs lielāku uzmanību. Ja pa rokai nav sarkanas zeķes, lieliski noderēs mammas uzkrāsotās sarkanās lūpas. Tas ne tikai patiks bērnam, bet arī mammai. Gluži kā deva sievišķības!

·    Otrs veids kā trenēt bērna uzmanību – paņemt bērnu klēpī un vienkārši šķobīties viņa priekšā, veidot smaidiņus, izbolītas acis vai jeb ko citu, kas ienāk prātā. Galvenais, katru kustību nofiksēt, lai bērnam nav par daudz informācijas un viņš nenogurst.

Dzirde – kaut arī bērns pirmajos mēnešos neko nesaprot no tava teiktā, ar viņu ir jārunā.

·    Runā skaidri, varbūt pat nedaudz pārspīlēti, lai bērns uztver lūpu kustības. Ja bērnam izdodas kaut ko līdzīgu atkārtot, paslavē viņu. Šādā veidā bērns lēnām sāks mācīties valodu.

·    Dziedi! Lai arī šķiet, ka tev nesanāk, dari to. Tev pat nav jāzina dziesmu vārdi, vari dziedāt kaut vai reizrēķinu vai jeb ko citu.

·    Atceries, ka bērns ir jāpasargā no negaidītiem blīkšķiem. Tas nenozīmē, ka bērnam jādzird tikai skaļš vai jābūt klusumā. Dod visus sadzīviskos trokšņus, taču neaizmirsti, ka atpūsties no trokšņiem arī vajag!

Oža – bērns saož tevi pirmo nevis tu viņu.

·    Izvairies no specifisku dušas želeju izmantošanas, pārmērīgām smaržām, jo bērns pieķersies tavam dabiskajam aromātam, tādēļ centies saglabāt to.

·    Nedaudz par barošanu ar krūti. Gadās, ka bērnam vienu dienu piens garšo, citu negaršo. Tas var būt atkarīgs no tā, ja uzturā lieto asus ēdienus, tādēļ izvairies no tiem.

Tauste – svarīgi, lai bērns iemācās uztvert signālus.

·   Rādi bērnam dažādus auduma gabaliņus – samtu, zīdu un kokvilnu. Ļauj bērnam ar rociņām sajust katru no gabaliņiem.

·   Dažādi pieskārieni attīsta bērna tausti. Diāna Zande ieteica izmēģināt “Ķengura metodi”. Kamēr mamma vakarā vannojas, tētis izģērbjas līdz viduklim, paņem bērnu un noguļas uz grīdas. Bērnu liek sev uz krūtīm (bērnam mugurā tikai autiņbiksītes). Tētis paņem vieglu sedziņu, abi apsedzas un kādu brītiņu paguļ. Šādā veidā bērnam labāk sāk strādāt vēderiņš un, iespējams, drīz vien abi iemigs. Lielisks kontakta veids kā arī ērta poza mazajam.

Garša – pirmajos mēnešos bērna garša nav tik labi attīstījusies, jo viņa ēdienkarte ir visai ierobežota. Tādēļ par šīs maņas attīstību varam sākt runāt tad, kad bērna ēdienkarti veidos vairāki ēdieni.

Māmiņu Klubs