Sargiet mazuli no tiešiem saules stariem!

Sargiet mazuli no tiešiem saules stariem!

13. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara Latvijā ir diezgan kaprīza - te ir vēss, te spoži saule spīd. Un, protams, tiklīdz tā sāk spīdēt, vecākiem gribas pēc iespējas ātrāk doties ārpus mājas, lai baudītu saules siltumu. 

Ja mazulis dzimis pavasara beigās vai vasarā, protams, viņš vairāk laika pavadīs ārā, svaigā gaisā, kā "ziemas" bērni. Tas ir labi, jo svaigs gaiss ir vajadzīgs ikvienam. 

Bet, dārgie vecāki, neaizmirstiet, ka mazuļu āda ir ļoti maiga, neaizsargāta, tāpēc nepakļaujiet to tiešai saules staru iedarbībai. Mazulim iedegums nepavisam nav vajadzīgs. 

Bet vitamīns D gan ir vajadzīgs, tāpēc jāatceras, ka organismam nepieciešamo D vitamīna devu var iegūt arī ēnā. 

"Pastaigas laikā ratus pagrieziet tā, lai saule nespīdētu mazulim tieši virsū, - iesaka Latvijas neonatoloģijas māsu apvienības prezidente  Elita Svareniece. - Labāk ir atrasties ēnā, piemēram, zem koka. Tā bērns arī iegūs saules gaismu, bet tā nebūs tieša.".

Izvairīties no tiešiem saules stariem speciāliste iesaka vismaz pirmajā dzīves gadā. 

Vai var un vispār drīkst mazuli ieziest ar saules aizsardzības krēmu? Elita Svareniece godīgi atzīst: "Ja paskatās uz šo līdzekļu sastāvu, mēs redzam, ka tomēr tie nav paši piemērotākie bērniem. Un tomēr, ja jāizvēlas starp ieziešanu un neieziešanu, tad tad, ka krēms bērnu tomēr pasargā, palīdz mums izdarīt pirmo izvēli - ieziest. Galvenais - tas viss jādara ar mēra sajūtu." 

Lai pasargātu bērnu no kaitīgās saules iedarbības, ievērojiet sekojošus nosacījumus:

- karstā, saulainā laikā gaisa peldes ieteicamas tikai koku ēnā vai zem saulessarga, arī pludmalē atrodam ēnainu vietiņu;

- lai izvairītos no saules dūriena, galvā vienmēr jābūt panamas tipa cepurītei, cepurītei ar nadziņu vai platmalei;

- ja tiek lietots bērniem paredzēts saules aizsardzības krēms, tad tam jābūt ar aizsardzības faktoru - ne mazāk kā 15 vienības;

- bērna ādu pasaragāt no saules var arī ar apģērba palīdzību, piemēram, velkam krekliņu ar garām piedurknēm, vieglu rāpulīti utt. Materiālam jābūt vieglam, elpojošam, lai mazulis nekādā gadījumā nepārkarstu.

Ja bērns tomēr ir pārkarsis vai apdedzis saulē, steidzami jāvēršas pie pediatra pēc palīdzības!

Māmiņu Klubs