Samazini zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma risku

Samazini zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma risku

21. Aug 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Iepriekš varēji lasīt raksta pirmo daļu par zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu (ZPNS), kas ir vecāku viens no lielākajiem biediem, jo joprojām nav noskaidrots, kādēļ daži bērniņi vakarā iemieg, bet no rīta vairs nepamostas. Tomēr ir daži paņēmieni, kā izvairīties no ZPNS. Lai nodrošinātu bērniņam pēc iespējas drošāku miedziņu, lasi raksta turpinājumu un uzzini, kā vari pasargāt savu mazulīti miedziņā! 

Bēbītim nepatīk karstums

Optimālā bērnistabas temperatūra ir 16 – 18 grādi. Tie mazuļi, kuri bija kļuvuši par zīdaiņu pēkšņās nāves upuriem, iespējams cieta no siltuma regulācijas problēmām – iespējams, ka pārāk lielais karstums bloķē viņu elpceļus. Gan divos britu, gan Jaunzēlandē veiktajos pētījumos bērnu sasegšana ar pārāk siltu segu tika klasificēta kā ZPNS riska faktors. Tāpat nevajadzētu pārkurināt istabu, kurā atrodas bērns, vai likt viņu gulēt ar cepurīti galvā, jo mazulītis nespēj tika labi regulēt sava ķermeņa temperatūru. 

Aitas vilna ir ļoti sildoša, tādēļ tā nav piemērota bērnu gultiņās. Aitas vilnas paklājiņu var likt uz aukstas grīdas, vai arī ieklāt pastaigu laikā ratiņos. 

Tieši tāpat arī vecāku gultās ir pārāk augsta temperatūra. To, vai mazulītim ir par karstu, vai nē, jutīsi, pārbaudot bērniņa ādiņu starp lāpstiņām. Ja šī vieta ir patīkami silta, un bērns nav sasvīdis, viss ir kārtībā!

Baro bēbīti ar krūti!

Mātes piens iespējams var pasargāt no ZPNS. Bērniņi, kuri baroti ar krūti, ir ar labāku imūnsistēmu, viņi retāk slimo ar smagām augšējo elpceļu infekcijām. Tā kā augšējo elpceļu saslimšanas ietekmē elpošanu, tad tās arī tiek uzskatītas par ZPNS riska faktoru.

Bēbīša gultiņai izvēlies stingru matraci!

Bēbīša gultiņas matracim jābūt pēc iespējas stingrākam, tādam, lai mazulis nevar tajā iegrimt un neveidojas kunkuļi, kuros bērns varētu ‚ierakties“. Zīdainītim nav arī nekāda nepieciešamība pēc spilvena. Bez tam, pētījumi, par to, vai matrači nevar izdalīt kaitīgas ķīmiskas vielas, kas iespaidoti bērnu mirstību no ZPN nav apstiprinājušies. Protams, pērkot matraci, jāievēro, lai tas būtu izgatavots no dabīga materiāla!

Četras lietas, kuras neizraisa ZPNS

Ir pierādīts, ka ievērojot ieteikto, būtiski samazinās ZPNS risks. Tomēr joprojām pastāv arī maldīgi priekšstati ar to, kas tad varētu būt par iemeslu šim briesmīgajam fenomenam!

Nebaidies no vakcinācijas!

Pirmais kāpums zīdaiņu mirstībā no ZPNS ir ap 2.-4. dzīves mēnesi, kas sakrīt ar vakcinācijas posmu. Dažos vecākos tas izraisa bailes, ka vakcinācija varētu izraisīt ZPNS. Tomēr satraukumam nav pamata, Anglijā veiktais pētījums ir pat pierādījis, ka vakcinētie zīdaiņi ir labāk pasargāti no zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma, tieši pie tāda pat secinājuma ir nokļuvuši arī amerikāņu pētnieki. 

Vakcinācijas pretiniekiem vajadzētu apzināties, kāda var būt saslimšanu dabīgā gaita. Piemēram, saslimstot ar stinguma krampjiem, iznākums vienmēr ir letāls. No bērnu triekas sekām mūsdienās cieš vēl 70 gadīgie, jo viņus nevakcinēja pret šo saslimšanu. Lai izvairītos no vakcinācijas komplikācijām, nepieciešams kopā ar bērnu ārstu pārrunāt visus vakcinācijas plusus, mīnusus un izvērtēt bērna veselību. 

Hēliobaktērija nav pie vainas

Hēliobaktērija var izraisīt kuņģa čūlu, tā labi pakļaujas ārstēšanai ar antibiotikām, tomēr nekādi nav atbildīga par zīdaiņu pēkšņo nāvi. 

Knupītis – jā vai nē?

Nav pierādīts, ka bērni, kuri lieto knupīti, būtu vairāk apdraudēti, nekā bērni, kuri to nelieto. Pašreiz knupītim tiek piedēvētas tieši pozitīvas īpašības. Tomēr pētījumi par šo tēmu ir pārāk neskaidri, lai izdarītu kategorisku spriedumu. Vienīgi – tā kā uz knupīša var ātri savairoties baktērijas, ieteicams to bieži mainīt un sekot līdzi tā tīrībai. 

Laika maiņas

Ziemā nomirst dubultīgi daudz bērniņu, nekā vasarā. Nav skaidrs, kādēļ tas tā notiek. Cīrihes universitātes pētījumā, kuru veica Gizela Molca, pierādīja, ka pastāv saistība starp ZPN un laika apstākļiem. Gizela Molca pēc iegūtajiem rezultātiem ( vairāk bērnu mira tad, ja temperatūra strauji pakāpās) uzskatīja, ka zīdaiņi nespēj panest straujas temperatūras svārstības, proti, kritumu ziemas laikā. 

Tā kā šis bija tikai viens pētījums, pietrūkst statistikas datu par pārējām valstīm, tādēļ šajā pētījumā iegūtos rezultātus nevar izmantot zinātniskiem mērķiem. 

Māmiņas un tēti, atcerēsimies, ka tieši jūs vislabāk varat pasargāt savu mazuli, nodrošinot viņam optimālu vidi gulēšanai - savā gultiņā, piemērotā temperatūrā, bez spilvena, ar piemērotu sedziņu un bez vesela klāsta mīļmantiņu.

Māmiņu Klubs