Piena sastrēgumi

Piena sastrēgumi

28. Jun 2010, 22:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir piena sastrēgumi un no kā tie veidojas, uzzini, lasot Māmiņu Kluba sagatavoto atbildi uz māmiņas jautājumu.

 

Māmiņa Solveiga jautā: Kādēļ bieži veidojas sacietējums krūtī?

Baroju bērniņu ar krūti jau 6 mēnešus, un regulāri vienā un tajā pašā krūtī, lejasdaļā veidojas piena sastrēgums, kam lieku klāt kāpostlapas un siltu kompresi, līdz 2 dienu laikā tas pazūd. Nevarētu teikt, ka ir piena pārpalikums, tad kāpēc tik bieži veidojas šis sacietējums?

 

Atbild Māmiņu Klubs:

Laktostāze (piena kanāliņu nosprostojums)var rasties no:
•    neērta un šaura apģērba, krūštura ar metāla stīpiņām;

•  krūts saspiešanas, kad guļ vai baro;
•  barošanas ritma un laika neievērošanas vai tās izlaišanas gadījumos;
•  liela stresa vai fiziskas pārpūles;
•  barošanas vienā pozā visu laiku, jo atsevišķas krūšu formas ir vieglāk pakļautas šīm laktostāzēm;
•  iekaisuma procesiem visā organismā,
•  tā var rasties arī no nekā.

 

No piena kanāliņu nosprostojuma cieš 95% māmiņu, neatkarīgi no tā, vai viņas ir „saaukstējušas” krūtis vai nē. Sākumā ir piena sastrēgums - pēc krūts izēšanas vai atslaukšanas tāds tā kā piebriedis piena vads, mezgliņš, bumbulītis. Ar to vajadzētu tikt galā 2-3dienu laikā. Pēc tam sastrēgums kļūs ar vien lielāks, parādās temperatūra (jāmēra mutē vai atslauktā krūtī, citādi dabūsi piena temperatūru, kura ir virs 37grādiem), jāuztraucas, ja sāk kāpt virs 38grādiem.

 

Tad temperatūra ļoti strauji sāk kāpt, un sastrēgums kļūs ciets un ļoti sāpīgs, ar šo arī būtu jātiek galā ~2dienu laikā (krūtis papildus jāatslauc), ja 3dienā pēc krūts atslaukšanas un intensīvas bērna likšanas tikai pie šīs krūts, nepaliek labāk - meklējam profesionāļu palīdzību.

28. Oct 2009, 19:17

Oi..ieprieksejais bija mans komentars😃

28. Oct 2009, 17:17

Man bija piena sastrēgumi ,kad mazai bija mēnesītis, nenormali nomocījos, atslaucu, liku kāpostu, kumelīšu kompreses....kautkā izslimoju,,,ārsts jau sabaidīja, ka mastīts būšot un sazin vēl ko briesmīgu,,,,bet ar tautas līdzekļiem tiku vaļā.......😀😀😀

28. Oct 2009, 16:28

man arī bij šī problēma,un temperatūra pacēlās līdz 39,gāju siltā dušā,liku kāpostus ,un smērēju bepantenu un protams atslaucu 2 dienu laikā tiku no tā vaļā...bet ik pa laikam tik un tā atkārtojās sastrēgumi.☹