Piebrieduši krūšu dziedzeri zīdainītim

Piebrieduši krūšu dziedzeri zīdainītim

11. Jun 2011, 19:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diezgan bieži gadās tā, ka bēbīšiem pēc dzimšanas ir piebrieduši krūšu dziedzeri. Kas ir piebriedušu krūšu dziedzeru iemesls, lasi tālāk!

 

Mazulis, atrodoties mammas puncī, caur placentu un nabassaiti saņem gan barības vielas, gan arī mammas hormonus, kas arī izraisa krūšu dziedzeru palielināšanos. Tātad tie hormoni, kas veicina pieniņa rašanos māmiņas krūtīs, nonāk mazuļa organismā un rada krūšu dziedzeru piebriešanu.

 

Šie palielinātie krūšu dziedzeri dzimšanas brīdi mazulim var būt diezgan ievērojami un var pat turpināt pieaugt arī pēc dzemdībām. Turklāt, tas ir pavisam normāli, ja arī mazuļa krūšu galos parādās kāda pile pieniņa jeb caurspīdīgs šķidrums.

 

Tomēr jāsaka, ka tas, vai un cik daudz piebriedīs krūšu gali,atkarīgs no māmiņas hormonu daudzuma uzkrāšanās zīdaiņa organismā.

 

Pēc pāris nedēļām, vai dažiem bēbīšiem- pēc pāris mēnešiem, kad sāk beigties hormonu iedarbība, krūšu dziedzeru uztūkums samazinās un kļūst pavisam plakans. Parasti normāls, mazs hormonu daudzums paliek, tomēr tas neveica krūšu pietūkumu un nerada diskomfortu.

 

Ieteikums vecākiem, kuri ir norūpējušies

 

Reizēm pārlieku noraizējušies vecāki aiztiek un spaida pupiņus, ka tie tiek sakairināti. Atstāj pupiņus mierā un ļauj tiem dabiski sarauties!

 

Kad sākt uztraukties par uztūkušiem krūšu dziedzeriem

 

Retos gadījumos, kad krūtis izskatās inficētas (piepampušas, sarkanas, jutīgas) un mazulim ir drudzis, zvani nekavējoties savam pediatram, lai pārbaudītu, vai nav ieperinājusies kāda infekcija vai jaundzimušo mastīts.

 

Tāpat griezies pie ārsta, ja mazulis kļuvis nemierīgs, raudulīgs un izskatās, ka piepampums rada mazulim diskomfortu!

 

Vai Tavam mazulim bija uztūkuši krūšu dziedzeri? Vai uztūkums pārgāja pats no sevi?

 

Māmiņu Klubs