Pētījumi atklājuši saikni starp māmiņu migrēnu un zīdaiņu kolikām

Pētījumi atklājuši saikni starp māmiņu migrēnu un zīdaiņu kolikām

16. Mar 2012, 00:00 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Ja Tavu mazuli nomoka kolikas, iespējams, ka bērniņa raudāšana rada arī galvassāpes vecākiem. Bet kurš būtu iedomājies, ka šī saikne ir citādā veidā?

Jaunākie pētījumi, kā ziņo  HealthDay liecina, ka pastāv saikne starp migrēnu māmiņai un kolikām mazulim.

Pētījumā tika atklāts, ja māmiņai slimības vēsturē ir konstatēta migrēna, tad ir 2,5 reizes lielāka varbūtība, ka arī bērniņam būs kolikas- vēdersāpes, ko raksturo pārmērīga raudāšana apmēram vienā un tajā pašā laikā līdz aptuveni trīs mēnešu vecumam. Veicot pētījumu, tika izstrādātas anketas un lūgts tās aizpildīt divu mēnešu vizītē pie ārsta, lai atzīmētu, vai bērniņam ir kolikas un vai māmiņai ir migrēna.

Anketēšana atklāja pārsteidzošu ainu- no 154 aptaujātajām māmiņām, 29% bērnu, kurus mocīja kolikas, māmiņas atzīmēja, ka ir bijusi migrēna; savukārt tām mātēm, kurām migrēna nav bijusi, tikai 11% mazuļu bijušas kolikas. Tāpat šāds pētījums un analīze tika veikta ar tētiem- 22% mazuļu bija kolikas, ja tētim ir bijusi migrēna; savukārt tiem bērnu tēviem, kuriem migrēna nekad nav bijusi, kolikas bērniem bija krietni retāk- tikai 10% gadījumu.

Pediatrs neirologs un pētījuma autore Dr. Eimija Gelfanda ieteica vecākiem pamēģnāt nemedicīniskus paņēmienus, kas palīdzētu vecākiem, kuri cieš no migrēnas, tikt galā ar migrēnu un reizē arī samazināt koliku iespējamību saviem mazuļiem. "Tāpat var palīdzēt mūzikas nogriešana klusāk, došanās uz klusāku telpu, ārējo kairinātāju izslēgšana," ieteica ārste. Tāpat ārste ieteica rakstīt "raudāšanas dienasgrāmatu", lai noskaidrotu, kas bērnu visvairāk uztrauc vai nomierina.

Kā Tava ģimene pārcieta koliku laiku mazulim? Kā jūs tikāt galā?