Noslēpumi, kā pašai piepildīt mazuļa pūriņu

Noslēpumi, kā pašai piepildīt mazuļa pūriņu

25. Apr 2010, 18:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šīs svētdienas raidījumā Tu jau varēji apskatīt māmiņas Ingas Žilinskas brīnišķīgos darbiņus, gaidot pirmdzimto meitiņu. Pēc Māmiņu Kluba lūguma viņa pastāsta sīkāk par to, kā tapa pūriņš.

 

Vakar vīrs sapņaini veroties mūsu pirms 3 nedēļām dzimušajā meitiņā teica: „nekad nebūtu ticējis, ka bērns tā izmaina pasauli...”

 

Tas man lika aizdomāties, kā šis mazais brīnums izmainīja manu pasauli un pirmais pierādījums šīm grandiozajām pārmaiņām ir... pūriņš un tā gatavošana... Jā, manā gadījumā, nevis pirkšana, bet tieši gatavošana.

 

Es ar lielu rūpību un pacietību meklēju visu savam brīnumam nepieciešamo un saskāros ar vairākām problēmām – galvenā problēma bija mazuļa gultiņas iekārtojums. Es meklēju komplektiņu – segas pārvalciņš, apmalītes, nepieciešamo lietiņu kabatiņa – diemžēl saskāros ar ļoti plašu, bet man nepiemērotu piedāvājumu, sākot ar bezgaumīgi raibiem un no nepatīkama auduma izgatavotiem izstrādājumiem un beidzot ar nepiemēroti dārgiem no nepraktiska un sintētiska auduma tapušiem komplektiem.

 

Mans lēmums – izmantot manas vecmāmiņas doto dāvanu – bērnībā iedotās zināšanas par šūšanu un noputējuši kasti skapjaugšā ar šujmašīnu.

 

Mans „projekts” sākās ar auduma meklēšanu – par vislabāko, skaistāko un izmaksu ziņā piemērotāko tika atzīts Latvijas ražotājs „Mežroze” kurā iegādājos prāvu kaudzi ar satīna auduma atgriezumiem (par atgriezumiem šajā veikalā tiek uzskatīti auduma gabali platumā 1,50m un garumā līdz pat 2m, kas bērnu veļai ir ļoti piemēroti) – izmaksas zem 1Ls/m.

 

{pic:1}

 

Izpētot šī veikala piedāvājumu vēl viens mans atradums bija 100% kokvilnas sedziņa, kas man pēc skata atgādināja bērnību, bija patīkami mīksta un silta – pieejami 2 izmēri – izvēlējos mazāko, manuprāt, nestandarta izmēra, bet par cik segas pārvalciņus ieplānoju izgatavot pati – izmēra nestandarts mani nesatrauca. Biju apmierināta, ka pa 3.45Ls biju ieguvusi savā īpašumā kvalitatīvu, 100% dabīgu, patīkamu, turklāt Latvijā ražotu, sedziņu.

 

{pic:2}

 

Tātad manā rīcībā bija kaudze ar audumiem un šujmašīna. Man trūka diedziņi, lentītes, bantītes. Ieejot piemājas mazā audumu veikaliņā, nejauši uzgāju jaukas lietas – lentītes, bantītes, diedziņus, puķītes. Vēlāk arī meklējot aizdari segas pārvalciņam un apmalīšu pārvalciņam šeit pat iegādājos līplentu un „knopītes”. Meklējot šīs lietas – iesaku izmantot mazu veikaliņu piedāvājumus, nevis lielveikalos esošos – cenu atšķirība – ievērojama. Vidēji atlasa lentīšu cenas 0.05Ls par smalkām lentītēm līdz 0.20Ls par 4-5cm platām.

 

{pic:3}

 

Nu man bija kaudze ar izejmateriāliem un aptuvena doma ko es vēlos. Piegrieztnes nemeklēju un neizgatavoju, es kā amatieris visu no sirds un uz aci.

 

Segas pārvalks – Manas segas izmērs 1.35 x 1.00m. Vienkāršs četrstūris. No „atgriezumiem” izvēlējos piemērotāko gabalu un sāku „griezt” – par cik nepieciešamas taisnas līnijas un garos gabalus precīzi nogriezt ir pagrūti – izmantoju paņēmienu – atmērām, iegriežam un plēšam – satīna audums smuki plīst pa taisnu vīli. Par cik veļa paredzēta mazai princesei – no citas krāsas auduma pa malām šuvu cakas – vienai sedziņai izmantoju kontrasta krāsas audumu (rozā/zaļš komplektiņš), otram komplektiņam – pieskaņotu atlasa lentīti (lillā/smilšu krāsas komplektiņš). Vienā no malām atstāju vaļā ~ 30cm un iešuvu aizdari – „knopītes” (rozā/zaļš komplektiņš) vai līplentu (lillā/smilšu krāsas komplektiņš).

 

{pic:4}

{pic:5}

{pic:6}

 

 

Apmalītes – apmalītes nolēmu taisīt tikai pa pus gultiņas perimetru – tikai galvgalītī. Man bija atkal nepieciešams taisnstūris – izmērīju gultiņai cik ir redeļu augstums augstākajā pozīcijā (obligāti jāizmēra – tie mēdz būt atšķirīgi – lai nav situācija, ka apmalītes ir pa augstu) – 0.24m un garums – 2m. Griešanas tehnika – identiska segas pārvalkam – atmērām, iegriežam, noplēšam. Augšējai maliņai – identiskas cakiņas. Apakšējo maliņu atstāju vaļā – lai pārvalciņš ir noņemams un mazgājams – aizdari veidoju no līplentas. Kad apmalīte gatava – ieliku to gultiņā un pret redelītēm (lai ir pie kā piesiet, kad palaiž līmeni zemāk un augšējā mala vairs nav blakus) piešuvu atlasa lentītes, lai apmalīte turas gultiņā. Akcentiņiem izmantoju atlasa ziediņus identiskā krāsā kā lentītes. Pildījumam izmantoju 2mm biezu porolonu – to var iegādāties „Latvijas Ķīmijā” loksnēs – loksnes izmērs 1.50x2.00m – cena nedaudz zem 5Ls – izmantoju vienu 24cm platu garumu.

 

{pic:7}

{pic:8}

{pic:9}

 

Kabatiņa – lai novietotu biežāk vajadzīgas lietiņas pie gultas nolēmu izgatavots – kabatiņu. Izmērīju platumu (jāskatās gultiņas specifika – kur un kā labāk piesiet) – uzšuvu taisnstūrīti un piešuvu 2 rindās kabatiņas. Pie gultiņas to var stiprināt ar tādām pašām atlasa lentītēm, kā apmalītes.

 

{pic:10}

{pic:11}

 

Akcentiņus var taisīt ar dažādiem atlasa ziediņiem pieskaņotās krāsās, kas ir nopērkami gan pa vienam, gan virtenēs.

 

Kopā tapa 3 komplektiņi – domāju, ka tas ir optimālākais daudzums – jābūt vismaz 2iem – lai ir ko mainīt un jāpierēķina „sviestmaizes likums” – kad viens mazgājas/žūst – ar otru vienmēr kaut kas notiks – tāpēc katram gadījumam – vajag trešo.

 

Lūk – rezultāts. Pašizmaksa katram komplektam aptuveni 5-7Ls. Pavadītais laiks: pirmajam komplektiņam – nedēļa, katram nākamajam – viena diena.

 

{pic:12}

{pic:13}

{pic:14}

 

Ieteikumi un pāris idejas –

Līplenta. Ja aizdari veidojat ar līplentu – neiesaku iegādāties to kas ir līmējama – tā jebkurā gadījumā ir jāpiešuj ar šujmašīnu un šī līme salipina adatu ar diegu un tas sāk plīs un nav iespējams piešūt.

 

Porolons. Iegādājoties loksni ar porolonu, man palika pāri gabals – 1.25x2.00m – to var apsūt ar audumu un kad bērniņš sāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm – to izmantot kā paklāju – to apšujot var virsū uzšūt raibus audumiņus, maisiņus ar griķiem, lentītes un iegūt lielu aktivitāšu centru.

 

Autiņi. Uzņēmumā „Mežroze” var iegādāties arī flaneļa audumu, no kura viegli var uzšūt mīkstus autiņus – es šuvu izmēru 80x80cm – lai var gultiņā aizlocīt aiz matracīša. (Var iegādāties arī jau gatavus).

 

Plīša sedziņa. Var pats uzšūt skaistu plīša sedziņu – nopērkot gabaliņu plīša auduma un vienā pusē piešujot, piemēram, mežģīņu audumu – izskatīsies eleganti (rozā vai zils plīsis un pa virsu balta mežģīnīte) un būs silts.

 

Marlītes. Maziņš bērniņš ir mazs mīļš rozā sivēntiņš, kam patīk šad tad kaut ko izspļaut – man lieliski noder marlītes – iegādājos aptiekā marli pa apmēram 3Ls – 1x10m – sagriezu gabaliņos 1x1m – salocīju 4 daļās un ātri apšuvu maliņas – ieguvu 10gb ļoti noderīgas un praktiskas marlītes.

 

Latvijā ražots. Ja Jūs pati vai Jūs māmiņa, vecmāmiņa neprotat kādu no rokdarbiem vai vienkārši tam nav laika - pētiet un meklējiet internetā iespēju iegādāties vilnas adītas sedziņas, zeķītes un cepurītes no jaukām Latvijā (nereti laukos) dzīvojošām talantīgām sievietēm - šo kvalitāti, darbiņā ielikto sirds siltumu, dabīgām izejvielām, cenu nespēj izkonkurēt nekas. Turklāt varu pačukstēt – Latvijas Pastam ir ļoti labas cenas sūtījumiem pa Latviju un izpildes termiņš Jūs patīkami pārsteigs.

 

{pic:15}

 

Novēlu Jums pacietību un atcerieties – nav svarīgi, vai vīle ir taisna, vai diegs ir ideāli pieskaņots, vai segas pārvalciņš der ideāli, vai viena lentīte nav augstāk, otra zemāk, galvenais ir, ka darot šo, Jūs nepārtraukti domājat par savu mazulīti, kas ik pa laikam Jums iesper, atgādinot, ka pietiek sapņot un jāšuj tālāk un Jūsu bērniņam nav svarīgs profesionālisms, bet Jūsu Mīlestība, ko Jūs ieliekat katrā savā domiņā un darbiņā! Lai veicas!

 

Ja arī Tev ir ko pastāstīt un parādīt citām māmiņām, raksti uz kristine@maminuklubs.lv!

Noskaties raidījumu par mazuļa pūriņa veidošanu ŠEIT!

22. Sep 2009, 12:52

Cik skaisti un galvenais, nevienam citam tadu nebūs!!!
Malacītis mamma!!!😀😀😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 22. Sep 2009, 11:13

Inese, noteikti atsūti- gaidīsim! Būs ierosmei māmiņām citām māmiņām 😉

Muuna Muuna 22. Sep 2009, 10:23

Burvīgi! Kaut man tāda iedvesma uznāktu!

22. Sep 2009, 09:07

tiešām ļoti smuki un mīļi izskatās😀)
un galvenais,ka nevienam tāda koplektiņa nav😀

Dace Dace 22. Sep 2009, 08:48

Tik skaisti,un jo sevišķi mīļi,jo pašas darināti.Es visu māku,bet ar šūšanu man galīgi nestrādā ne galva,ne rokas!😀

rita123 rita123 22. Sep 2009, 08:34

Tāds skaistums!Māmiņai sanācis neaprakstāmi skaistas lietiņas un veikalā tādas nedabūt ne par kādu naudu!Malacis!😀

21. Feb 2010, 18:48

Ļoti skaisti

22. Sep 2009, 12:52

Cik skaisti un galvenais, nevienam citam tadu nebūs!!!
Malacītis mamma!!!😀😀😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 22. Sep 2009, 11:13

Inese, noteikti atsūti- gaidīsim! Būs ierosmei māmiņām citām māmiņām 😉

Muuna Muuna 22. Sep 2009, 10:23

Burvīgi! Kaut man tāda iedvesma uznāktu!

22. Sep 2009, 09:44

Super!Baigais malacis!

22. Sep 2009, 09:07

tiešām ļoti smuki un mīļi izskatās😀)
un galvenais,ka nevienam tāda koplektiņa nav😀

22. Sep 2009, 08:48

Tik skaisti,un jo sevišķi mīļi,jo pašas darināti.Es visu māku,bet ar šūšanu man galīgi nestrādā ne galva,ne rokas!😀

rita123 rita123 22. Sep 2009, 08:34

Tāds skaistums!Māmiņai sanācis neaprakstāmi skaistas lietiņas un veikalā tādas nedabūt ne par kādu naudu!Malacis!😀