Mans bērniņš atgrūž pieniņu. Cik tas ir nopietni?

08. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos mēnešos bērniņiem mēdz būt pieniņa atgrūšana. Kad vajadzētu sākt uztraukties, ka kaut kas nav kārtībā? Konsultē pediatre Anna Birka.

Atgrūšana ir saistīta ar to, ka kuņģa slēdzējmuskulis nav vēl pilnībā attīstījies. Ja bērns ēšanas laikā ir sarijies gaisu, kuru pēc tam atraugā, kopā ar gaisu tas atgrūž arī nedaudz piena, kurš atradies virs gaisa burbuļa. Atgrūšana pakāpeniski mazināsies.

Parasti bērni sešu mēnešu vecumā vairs neatgrūž barību, lai arī vēlāk atsevišķos gadījumos atgrūšana var parādīties. Ja ir aizdomas, ka bērnam varētu būt kāda saslimšana, kas izraisa atvemšanu, tad nepieciešams dabūt norīkojumu no ģimenes ārsta pie gastroenterologa Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā un doties uz konsultāciju. Šis speciālists tad arī ieteiks piemērotāko izmeklēšanu un ārstēšanu.

„Pirms sākt uztraukties māmiņai jāpavēro, kā bērns pieņemas svarā,” iesaka pediatre. „Iespējams, ka pirmajos mēnešos šī pieniņa atgrūšana nav nekas cits kā vien liekā gaisa izvadīšana, kas nonācis mazuļa puncīti kopā ar pieniņu.”

Lai mazinātu iespēju, ka bērniņš atgrūdīs pieniņu, jāsagaida pēc ēšanas atraudziņa, pārliekot mazuli pār plecu; nelikt uzreiz pēc ēšanas mazuli uz punci.

„Vēl noteikti efektīvs paņēmiens būtu atslaukt pirmo mammas pieniņu, kas šļācas ar strūklu,” padomu sniedz Anna Birka.

Kad jāsāk uztraukties un jāgriežas pie ārsta:

-         ja atgrūšana ir ar strūklu;

-         ja atgrūstais pieniņš ir tikpat vai vairāk kā apēstais dauduzms

-         ja bērns slikti pieņemas svarā;

-         ja bērns ir gražīgs, niķīgs un nav nomierināms.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Vai tavs mazulis atgrūda pieniņu? Kad Tavam mazulim mitējās atgrūšana?