Lodziņš uz smadzenēm

09. May 2011, 18:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visiem bērniņiem piedzimstot, galviņas vidusdaļā virs pieres ir sataustāma maza bedrīte – tā saucamais avotiņš. Šis atvērums galvaskausā ir ļoti svarīgs, lai bērna attīstība noritētu labi un bez sarežģījumiem.

Diezgan daudz ir nācies dzirdēt, ka māmiņas stāsta par savu bērnu avotiņiem apmēram tā: "Es jau neķeršos tai vietiņai klāt, lai kaut ko „nesabadītu”. Ārsts atnāk, iztausta un viss! Man ir bail!".


Tomēr tad, kad jaunie vecāki sadūšojas un pirmo reizi maigi noglāsta iedobīti mazulīša galviņas vidū, viņi to dara bezgala maigi un ar lielu izbrīnu. Šī vieta tiek saukta par lielo avotiņu. Atvērums starp galvaskausa plātnēm ir rombveida, parasti ir 2x2 centimetru liels. To var pavisam viegli sataustīt, bez tam, paturot uz avotiņa pirkstu, var just, kā pulsē asinis.


Īstenībā šī bedrīte ir tikai viena no sešiem avotiņiem. Pakausī ir maziņš, trīsstūrveidīgs avotiņš un četri mazmazītiņi uz sāniem no deniņiem un pakauša lejasdaļā.

Avotiņš – palīdzība dzemdībās

Bērna galvaskauss sastāv no vairākām plātnēm, kuru starpās ir šie avotiņi. Tikai pēc vairākiem gadiem šīs plātnes būs kārtīgi saaugušas kopā. Tomēr kādēļ tas tā ir un kādēļ galvaskausa plātnes nav saaugušas kopā jau bērnam dzimstot?

Pirmkārt, lai to noskaidrotu, jāieskatās ļoti senā pagātnē. Kad evolūcijas gaitā cilvēki mācījās staigāt, viņu iegurnis sašaurinājās, jo tikai tā bija iespējama iešana ar iztaisnotu ķermeni. Šis samazinājums nozīmēja to, ka arī dzemdībās bērniem būs daudz šaurāki dzemdību ceļi.

Tad talkā nāca avotiņi: bērna galviņa šo atveru dēļ ir ļoti elastīga un spējīga pielāgoties. Dzemdību laikā galvaskausa plātnes var sabīdīties ne tikai viena tuvāk otrai, bet arī var pat pārklāties viena otrai pāri. Tā bērniņam tiek nodrošināta pavisam dabiska iespēja maigākā veidā izlauzties pasaulē pa šaurajiem dzemdību ceļiem.  

Pēc tāda cīniņa dažiem jaundzimušajiem galviņas izskatās kā samīcītas – dažam spicas, citam atkal šķības. Tomēr satraukumam nav pamata - pēc dažām dienām tās atkal atgūs normālo formu!

Otrkārt, avotiņiem ir vēl citi, ļoti svarīgi uzdevumi: tie nodrošina ātru asinsspiediena izlīdzināšanos galvā, kā arī palīdz smadzenēm, kas pirmajos bērna gados aug īpaši strauji, netraucēti plesties plašumā.

Dažādi aizvēršanās laiki

Sākot no sestās dzīves nedēļas, avotiņi sāk lēnām vērties ciet. Mazie avotiņi pakauša daļā un sānos pilnībā aizveras jau līdz pirmā gadiņa beigām, tad pieres avotiņš jeb lielais avotiņš aizveras līdz pat 24 mēnešu vecumam.

Daudzi vecāki satraucas, ka bērna avotiņš aizveras vai nu pārāk ātri, vai arī pārāk vēlu. Jāatceras ir, ka cik dažādi bērni ir gan garumā, gan ķermeņa uzbūvē, gan izskatā, tieši tikpat dažādi būs avotiņu aizvēršanās laiki. Var būt tā, ka dažiem bērniem pēc gada vecuma vairs nevar sataustīt mīksto vietiņu galvā, bet citiem tā ir manāma pat trešajā dzimšanas dienā.

Protams, ir atsevišķas slimības, kuru gadījumā galvaskausa šuves pārkaulojas daudz ātrāk, nekā vajadzētu, vai arī lielais avotiņš aizaug ļoti ātri, vecākiem vienmēr šaubu gadījumā jākonsultējas ar ārstu! Dažkārt avotiņš bērnam var tikpat kā nebūt sataustāms dažu mēnešu vecumā. Tad mazuli būs nepieciešams regulārāk vest uz konsultācijām pie neirologa, iespējams, vecākiem būs jāseko līdzi bērniņa galvas augšanas rādītājiem, tomēr katrs gadījums ir individuāls un izvērtējams atsevišķi. Tieši tas pats attiecas uz avotiņu, kas negrib laicīgi slēgties. Arī šajā gadījumā bērnam būs nepieciešama speciālista konsultācija, jo, iespējams, organismā trūkst kādas nepieciešamās vielas.

Nav nepieciešams apieties kā ar olu

Protams, ka zīdainīša galviņai parasti jāpievērš īpaša uzmanība un jāapietas ar to piesardzīgi, tomēr avotiņi nerada papildus traumu risku.

Biezā galvas āda un smadzeņu apvalki nodrošina pietiekošu smadzeņu aizsardzību, kamēr avotiņi ir slēgušies.

Izrādās, ka patiesi cieši galvaskausa kauli saaug tikai pēc 20 gadu vecuma.

Lodziņš uz smadzenēm

Kamēr vien bērna lielais avotiņš ir atvērts, ārstiem ir stipri atvieglots viņu darbs. Mediķi pa šo „lodziņu ” ar ultraskaņas palīdzību var ātri un viegli izmeklēt bērna smadzenes. Tā pavisam drīz var ieraudzīt smadzeņu attīstības anomālijas, asiņošanas vai audzējus galvā.

Izmeklējuma laikā ārsts uz avotiņa novietos ultraskaņas aparāta vienu daļu vai arī ar to braukās pa galvaskausa šuvēm . Bērniņš neizjūt sāpes.

Pēc avotiņa var noteikt arī daudzas citas organisma stāvokļa īpatnības – piemēram, iekritis avotiņš norādīs uz to, ka bērna organismam steidzīgi nepieciešams šķidrums, bet uzpampis – ka galviņā ir pārāk liels spiediens.

Māmiņ, nebaidies pieskarties bērna avotiņam, nekad vēlāk dzīvē tas vairs nebūs iespējams!

Cik ilgā laikā aizauga Tava mazuļa avotiņš?

Huggies® zina, ka Tu vēlies sava jaundzimušā jutīgajai ādai visu to labāko. Tieši tāpēc godalgotās Newborn autiņbiksītes izstrādātas, lai būtu īpaši maigas ar īpašu aizsardzību. Tīra un maiga aizsardzība no Huggies® mazajiem dupsīšiem ar jaunajām Huggies® Newborn, kurām ir mitruma indikators un U veida izgriezums nabiņas vietai.

Skaties video sarunu par jaundzimušā kopšanu - konsultē bērnu māsa Elita Svareniece!