Krūts zīdīšana kā kontracepcija. Vai patiesība?

Krūts zīdīšana kā kontracepcija. Vai patiesība?

07. Apr 2011, 23:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilvēki jau ļoti senā pagātnē ir domājuši kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības. Pirmie dati par kontracepciju ir atrodam 4 tūkstoši gadu senā pagātnē. Bet vai krūts zīdīšanu var izmantot kā kontracepciju?

 

Kā stāsta ginekoloģe Dita Baumane- Auza, pavisam, pavisam sen lietoja hibiskus pākstis – ievietoja savā makstī pāksti ar noslēgto galu pret dzemdi, pa atvērto vīrietis varēja ievadīt savu dzimulocekli. Lietoja arī dažādu augu un dzīvnieku valsts metodes, krokodilu mēslu un mālu tamponus, jaucot kopā. Ļoti populāra bija arī granātābola sula un ekstrakts.  

 

Mūsdienās ir radītas ļoti dažādas kontracepcijas metodes, taču tās pavada arī dažādi mīti. Ir sievietes, kuras krūts barošanu izmanto kā pilnvērtīgu kontracepcijas metodi.

 

„Pati daba ir iekārtojusi, ka bērniņa barošanas laikā nav mēnešreižu ir tā saucamā aminoreja un grūtniecībai nevajadzētu iestāties, bet tomēr bērna barošanas laiks nav drošs, jo var notikt ovulācija neskatoties uz to, ka mēnešreižu nav un neskatoties uz to, ka sieviete baro bērnu ar krūti,” stāsta Dita.

 

Tomēr sava taisnība tajā ir

 

Ginekoloģe Kristīne Ķempe stāsta, ka ir savi stingri nosacījumi, lai runātu par krūts zīdīšanu kā kontracepcijas metodi. „Māmiņai būtu jābaro tikai un vienīgi bērniņš pēc pieprasījuma, t.i., ekskluzīvā zīdīšana visus 6 mēnešus, neveicot bērniņa dzirdināšanu ar ūdentiņu. Tāpat jābūt salīdzinoši nelieliem intervāliem starp barošanu, pieļaujamais laiks 3-4 stundas, tāpat noteikti jābaro arī naktī – 1, vēlams 2 reizes, pieļaujamais intervāls būtu ap 6 stundām starp nakts barošanām. Bet arī tad nevaram pilnīgi droši apgalvot, ka neiestājas grūtniecība.”

 

Tā kā krūts barošana nav droša kontracepcijas metode, ir jāsaprot, ko izvēlēties no piedāvātā klāsta, lai tas nekaitētu bērniņam, kamēr viņš ēd māmiņas pienu.

 

Ginekoloģe Kristīne Ķempe nosliecas par labu prezervatīviem vai arī lokāli lietojamiem līdzekļiem, kas pirms dzimumakta jāievieto makstī. Ir pieejamas arī mini pilles jeb tabletes, kas satur vienu no hormoniem un kas neapdraud bērniņu, piena veidošanos. Ja tuvākajos 3-5 gados nākamais bērniņš nav plānots, var izvēlēties arī spirāli par kontracepcijas metodi.

 

Par izsargāšanos no grūtniecības, ja tāda nav plānota uzreiz pēc dzemdībām, ir jāsāk domāt 6 nedēļas pēc mazulīša nākšanas pasaulē. Kādu kontracepcijas metodi izvēlēties, ir lēmums, kurš jāpieņem pārim vienojoties. Uzticieties savam ārstam ginekologam, kurš noteikti palīdzēs tikt skaidrībā, kas no runātā par kontracepciju ir patiesība un kas tikai mīti.

 

Vai TU esi izmantojusi krūts zīdīšanu kā kontracepciju?

17. Jun 2010, 23:27

Jām, savā ziņā noderīga informācija!

taschinka taschinka 17. Jun 2010, 18:40

domaju,ka tadel musu senciem bija tik kuplas gimenes,desmitiem bernu 😀

mamma27 mamma27 17. Jun 2010, 18:38

Vai tiešām tam vēl kāds tic?!

17. Jun 2010, 17:59

pavisam un galīgi MĪTS!